TİB 16 milyon TL'yi nereye harcadığını belgeyemiyor: Keyfi dinlediler hukuksuz gizlediler

Vatandaşların internet trafiğini izleme, internete ve sosyal paylaşım sitelerine keyfi bir şekilde erişim engeli getirme yetkisiyle donatılan TİB, 16.2 milyon liralık belgesiz harcama yapmış.

TİB 16 milyon TL'yi nereye harcadığını belgeyemiyor: Keyfi dinlediler hukuksuz gizlediler
 İnternete erişim engeli getirme yetkisi genişletilen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) yaptığı harcamalar savunma kapsamında sayıldı ve harcamalara ilişkin fiş kesilmedi. Fiş kesilmeyen 16 milyon 222 bin 397 lira 67 kuruşluk harcama, TİB’in sadece Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bütçesinde yaptığı harcama.

TİB’in yetkilerinin arttırılması çok tartışılmıştı. Vatandaşların internet trafiğinin izlenmesi, TİB’in internete ve sosyal paylaşım sitelerine keyfi bir şekilde erişimine engel getirmesi tepkilere yol açmıştı. Vatandaşı mağdur eden bu uygulamalar için TİB’in ne kadar harcadığı ise Sayıştay’ın  BTK raporuyla ortaya çıktı. Rapora göre BTK’ye bağlı olan  TİB’e  2014 yılında mal ve hizmet alımı için 16 milyon 222 bin 397 lira 67 kuruş harcandı.

FİŞ OLMAYINCA AÇIĞA ÇIKTI

Durum Sayıştayın BTK hesaplarında yaptığı bir tespitle ortaya çıktı: “Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca kanuna ve yönetmeliğe aykırı olarak 2014 yılında 630.03.02.07.11 ekonomik kodu olan güvenlik ve savunmaya yönelik makine-teçhizat alımlarından toplam 16.222.397,67 TL’lik harcama yapıldığı ve bunun sonucu olarak da bu alımlara ilişkin taşınır işlem fişlerinin düzenlenmediği görülmüştür. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun 2014 yılı mal ve hizmet alım giderleri 80170610.65 TL olup taşınır işlem fişleri düzenlenmeyen toplam 16222397.67 TL’lik harcama kurumun faaliyet sonuçları tablosunu yüzde 20 oranında, taşınır kesin hesap tablosunu ise yüzde 78 oranında etkilemektedir.”

TİB’DE GİZLENEN BU YA DİĞERLERİNDE

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Sayıştaya yazdığı cevapta, TİB’e verilen yeni yetkileri hızlı bir şekilde yerine getirmesi için kendi bütçesinden önemli oranda ödenek ayırdığını ifade etti. Tespit edilen söz konusu para hakkında  neden taşınır işlem fişi kesilmediğini ise şöyle açıkladı: “Güvenlik ve Savunmaya Yönelik Mal, Malzeme ve Hizmet Alımları ve Yapımları ve Giderleri kapsamında bütçe tahsis edilen TSK, MİT ve EGM’de olduğu gibi TİB’in de gerek 5397 sayılı Kanun, gerekse 5651 sayılı Kanunla verilen görevlerinin ağırlıklı olarak gizlilik esasına dayanması sebebiyle Güvenlik ve Savunmaya Yönelik Mal, Malzeme ve Hizmet Alımları ve Yapımları ve Giderleri bütçe kalemini kullanmaya devam etmesi, ayrıca bu kalemden alınan taşınırların muhasebeleştirilmesinde ve yönetiminde karşılaşılan sorunların önlenebilmesi için TİB’in Taşınır Mal Yönetmeliğinden   muaf  tutulmasının güvenlik açısından elzem olduğu değerlendirilmektedir.”

16.2 milyon TL’lik güvenlik harcaması yaptığı ve bunu yasalara göre belgelemek zorunda olduğu halde belgelemeyen TİB, “yaptıklarım açığa çıkarılmaması gereken gizli işler” havasında hesap vermiyor.EVRENSEL

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2015, 10:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER