Soma Davası'nda konuşan Vardiya Amiri: Eğitim almadım gerekeni yaptım!

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia ile ilgili 8’i tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın 3’üncü duruşmasının 4. oturumu Maden Teknikeri ve İş Sağlığı ve Güvenliği Vardiya Amiri Mehmet Ali Günayçelik’in çapraz sorgusuyla devam etti. İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin özel bir eğitim almadığını söyleyen Günayçelik “Deneyimlerimle gerekeni yapıyorum” dedi.

Soma Davası'nda konuşan Vardiya Amiri: Eğitim almadım gerekeni yaptım!
 Günayçelik’e ilk olarak mahkeme savcısı sorularını yöneltti. Savcının kaza sırasında havanın ters değiştirilmesinin işçileri nasıl etkileyeceği öngörüsü yapılıp yapılmadığına dair sorusuna Günayçelik, yaşanan kazanın merkezde olan bir kaza olduğunu ve H İle A panosunda çalışan işçileri etkilediğini belirterek, havanın ters çevrilmesinin biraz daha geciktirilmesi halinde S panosunda bulunan işçilerin de yaşamını yitireceği cevabını verdi.

Günayçelik, hava çıkış yönünün ters çevrilmesinin doğru bir karar olduğunu söylemesi üzerine salonda bulunan aileler, “Doğru bir karardı onun için 301 canımızı katlettiniz” tepkisini verdi.


ACİL EYLEM PLANI’NDAN HABERİ YOKMUŞ

Savcının ardından sanık avukatlardan Özdemir Avcı’nın sorularını yanıtlayan Günayçelik, iş güvenlik uzmanı olmadığını, iş güvenlik uzmanı olabilmek için 4 yıllık üniversite bitirmesi gerektiğini ve bakanlığın hazırladığı sınavdan geçilmesi gerektiğini söyledi. Avcının ardından sanık avukatlarında Zeki Çolak’ın sorularını yanıtlayan Günayçelik, “Kazadan önce elektrik kesildi mi?” sorusuna, elektriğin kesilmediği cevabını verdi.

Sanık avukatları ardından müşteki avukatları sorularını Günayçelik’e yöneltti. Müşteki avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, olayın oluşuna dair sanığın diğer sanıklar gibi bir teorisinin olup olmadığı sorusuna Günayçelik, “Olayın kömür yangınından dolayı olmadığına eminin.

Neden olduğunu tam bilemiyorum ama lokal bir yangından dolayı başlamış olabilir. İyi bir araştırma yapılmalı. Belki işçiler çalışırken çıkan bir sıkıntıyı söylememiş olabilir, orayı bırakıp başka yere geçtilerse yangının büyümesine sebep olmuş olabilirler” diyerek cevap verdi. Kozağaçlı’nın sanığın acil eylem planında bir görevi olup olmadığı sorusuna ise Günayçelik, bilmediğini ve acil durumda gerekeni yaptığını söyledi.

DAYIBAŞILARI SAVUNDU

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili herhangi bir eğitimin yapılıp yapılmadığını ve bu eğitimleri denetleyip denetlemediğini sorması üzerine Günayçelik, “Eğitim birimi var, onlar periyodik şekilde eğitim verirlerdi. Ben denetlemezdim ama nasıl eğitim verildiğini gördüm. Kendim de eğitime katıldım.

Onun dışında iş güvenliği ve sağlığı için özel olarak eğitim almadım. Benden daha deneyimli kişilerden öğrendiklerim ve deneyimlerimle gerekeni yapıyorum” şeklinde cevap verdi. Günayçelik, ekipbaşı diye isimlendirdiği ancak dayıbaşı oldukları belirtilen kişilerin ise, madenciliği bildikleri için güvenlik açısından çalışmalarını önemli bulduğunu savundu./EVRENSEL

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2015, 16:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER