Orman işçilerinin zorlu mücadelesi

MERSİN'e ormanlık alanlarda çalışmak için gelen mevsimlik işçiler 30 lira yevmiye ile arazide zorlu kış şartlarında, yaşam mücadelesi veriyor.

Orman işçilerinin zorlu mücadelesi
Tek odalı naylon çadır ve ahşap barakalarda aileleriyle kalan işçiler göçebe bir yaşam sürdürüyor. 

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde kalan devasa alanlarda güç şartlarda çalışan mevsimlik işçiler kesim yapıyor, tomruk çıkartıyor. Çevre il ve ilçelerden gelerek Mersin'in farklı bölgelerindeki ormanlık alanda çalışan geçici 770 işçinin çoğu ailelerini de yanlarında getiriyor ve onlarla birlikte tek odalı naylon çadır ve ahşap barakalarda yaşamlarını sürdürüyor. Sabahın ilk ışıkları ile başlayan kesimin tamamlanmasının ardından tomruklar katırlara yüklenip istif yerine zahmetli bir şekilde getiriliyor. İşlerini bitiren işçiler, yorgunluğu ise ince belli bardakta içilen demli çayla atmaya çalışıyor. 

'GURBETTE YAŞAMAK ZOR'

Çalıştıkları alanın sürekli değiştiği için göçebe yaşamı sürdüren ve düzenli bir ev yaşamı olmayan işçiler, her şeye rağmen iş bulabildikleri için mutlu olduklarını söyledi. Süresi 6 ayı olan geçici işte çalışanlardan 45 yaşındaki Ali tabak, 10 yıllık orman işçisi olduğunu ve Adana'nın Karaisalı İlçesi'nden geldiğini söyledi. 2 çocuk babası Tabak, ekmek parası kazanabilmek için zorluklara katlandıklarını belirterek şunları anlattı:

"Ağaçları kesiyoruz ve elde edilen odunları istifleyip katır ve traktörle taşıyoruz. Çok zor şartlarda ekmek paramızı kazanmaya çalışıyoruz. Yağmurda, karda, her türlü hava koşulunda çalışıp geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Günlük 25 ile 30 lira arası kazanıyoruz. İşimiz göçebe hayatı şeklinde oluyor. Buradaki işimiz bittiğinde başka bir yere çadırımızı, yani evimizi taşıyoruz. Orada tekrar işe başlıyoruz. Memleketten uzak, gurbette yaşamak çok zor."

'EKMEĞİMİ AĞAÇTAN ÇIKARIYORUM'

Başka işleri olmadığı için ağaç keserek hayatlarını kazandıklarını ifade eden bir diğer orman işçisi Mustafa Cumhur ise, "Ekmeğimi ağaçtan çıkarıyorum. Kış şartlarında çalışmak kolay değil. Engebeli ve uçurum bulunan arazilerde de çalışmak durumundayız. Zor şartlar altında çalışıyoruz, ama tek mesleğimiz bu. Hata kabul etmeyen bu işimizde henüz bir kaza yaşamadık. Dikkatliyiz, çünkü kazanın sonucu mutlak ölüm."
/DHA

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2016, 12:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER