Barış Bloku Silvan'a giderken engellendi

Barış Bloku heyetinin Silvan’da yapmak istediği inceleme ve dayanışma ziyareti engellenmek istendi. Barış Bloku Silvan’a 70 kilometre kala durduruldu. Barış Bloku heyetinde yer alanlara 'molotofcu', 'bombacı', 'terörist' muamelesi yapan polislere tepki gösterildi. Yapılan görüşmelerin ardından yarım saat bekletilen heyetin geçişine izin verildi.

Barış Bloku Silvan'a giderken engellendi
Barış Bloku heyeti Diyarbakır’ın Silvan ve Lice ilçelerinde yaşananları yerinde görmek ve halkla dayanışmak için harekete geçti. Barış Bloku Cegerxwin Kültür Merkezinde basın açıklaması yaptı. Barış Bloku Eş Sözcüleri Nuray Sancar ve Gençay Gürsoy açıklamada konuştu. Gürsoy, hem batıda hem de doğuda birçok yerde barışın tesisi için adımlar attıklarını belirterek, Silvan ve Lice’de yapılan uygulamaları ve vahşeti yerinde gözlemleyeceklerini ve bunu kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.

Sancar ise Silvan’da bir süre sivillerden haber alınmadığı ve ilçeyle iletişimin tamamen kesildiğine dikkat çekti. Daha önce incelemelerde bulunan heyetlerin yaptıkları açıklamalarda “İlçede taş üstüne taş bırakılmadı” dediklerini hatırlatan Sancar, ana akım medyada bu haberlerin yer almadığını vurguladı. Bu endişeyle yola çıktıklarını anlatan Sancar, gözlem ve izlenimlerde bulunmak için iki gruptan oluşan bir heyet oluşturduklarını anlattı. Sancar, “Seçimde kaybettiği oyun rövanşını AKP’nin Kürt halkına ödetmesini kabul edilebilir bulmuyoruz” dedi.


HEYETE ‘TERÖRİST’ MUAMELESİ

Açıklamanın ardından aralarında Barış Bloku Eş Sözcüleri Nuray Sancar, Gençay Gürsoy, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, HDP’li vekiller, Feleknaz Uca, Sibel Yiğit Alp, Hüda Kaya ve HDP Diyarbakır yöneticilerinin de içinde olduğu heyet Silvan’a doğru yola çıktı. Silvan’a 70 kilometre kala ve bölge trafik olarak geçen mevkide iki otobüs ve vekil araçları durduruldu.
Polisler genel başkan, vekil, ayırımı yapılmadan herkesin aranacağını ifade etti. Polisler, aramaya gerekçe olarak da şunları söyledi: “Kimin bombacı, kimin molotofcu, kimin terörist olduğunu bilmiyoruz. onun için arama yapmak zorundayız.”

Sebahat Tuncel ve Selma Gürkan kendi kimliklerini tanıtarak bu duruma tepki gösterdi.

Gürkan, “Bugün burada MHP ve AKP genel başkanı olsaydı bu muameleyi görecekler miydi? Biz barış isteyenler, barışın tesisini isteyenler için bu yapılan arama anlamsız” sözleriyle tepkisini dile getirdi.Yarım saat bekletilen araçlar yapılan kimlik kontrolünden sonra kimlikler verildi. Araçlar kalkarken, bu kez de otobüs şoförleri tutanak ve kimlik bilgileri için durduruldu.

Şoförlerin kimlik bilgilerinin de kayıt alındıktan sonra araçların geçişine izin verildi. Araçların bekletildiği sırada araçların etrafından özel hareket polislerini keleşlerle beklemesi de tepki gördü. Bu durum heyettekiler tarafından barış isteyenlere gözdağı şeklinde değerlendirildi. Heyet yapacağı ziyaret ve incelemeden sonra gözlemlerini kamuoyu ile paylaşacak./Evrensel

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2015, 16:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER