23. İstanbul Onur Haftası başlıyor

22 Haziran’da başlayacak 23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası, 28 Haziran’da düzenlenecek Onur Yürüyüşü ile sona erecek. Onur Haftası’nın bu yılki teması: “Normal”.

23. İstanbul Onur Haftası başlıyor
23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası, 22 Haziran Pazartesi günü başlıyor. 22- 28 Haziran arasında gerçekleşecek hafta 28 Haziran’da düzenlenecek 13. Onur Yürüyüşü ile sona erecek.

Haftanın bu yılki teması ise; “Normal”. Onur Haftası Komisyonu “Normal” temasını şu sözlerle açıklıyor:

‘Uymayışımız ne fıtrattan, ne de hastalıktan’

“Normal’i konuşmak istememizin nedeni; toplumun belirlediği cinsiyet rollerini benimsemekte yetersiz veya beceriksiz olduğumuzdan değil, ne yanlış, ne de yalnız olmadığımız için. Kalabalık ve durdurulamaz olduğumuz için bütün bu coşku. Normalde olması gerekene uymayışımız ne fıtrattan, ne de hastalıktan. Boşuna neden aramayın bulamazsınız! Değişmez denilen normları da, normalleri de tanımıyoruz. Normal değiliz! Kabul etmiyoruz!

“Evde, okulda, sokakta, işte –mekanın her türlüsünde, makul de değiliz, makbul de! Heteroseksizmin; homofobi, bifobi ve transfobinin; inkarcı genel ahlakın, ayrımcılığın, nefretin ve şiddetin kurucusu, sürdürücüsü normlara ve normallere inat biz normal değiliz. Evet LGBTİ’ler her yerde! Okulda, işte, sokakta, mecliste…

“Ama LGBTİ’lerin maruz kaldığı inkar, şiddet ve ayrımcılık da her yerde! Normalin arandığı, beklendiği her yer, dayatılana, olması gerekene uymayan her (toplumsal) kadın ve erkek için inkarın, ayrımcılığın ve şiddetin mekanına dönüşebilir. LGBTİ’lerin normal olarak kabul edildiği, LGBTİ’lere normatif özler dayatılan yeni normallere karşı da biz normal değiliz! Alışın alışın gitmiyoruz!

Hafta boyunca herkese açık ve ücretsiz gerçekleşen etkinlikler kapsamında paneller, atölyeler, film gösterimleri, tiyatro oyunları, piknik, yerel LGBTİ örgütleri buluşması ve partiler düzenleniyor. Aktivistler, LGBTİ örgütleri temsilcileri, milletvekilleri, yurt içi konsoloslukların temsilcileri ve yurt dışından milletvekilleri ve aktivistler hafta boyunca düzenlenen etkinliklerde konuşmacı olarak yer alacak.”

Etkinlikler ve program

Hafta boyunca herkese açık ve ücretsiz gerçekleşen etkinlikler kapsamında paneller, atölyeler, film gösterimleri, tiyatro oyunları, piknik, yerel LGBTİ örgütleri buluşması ve partiler düzenleniyor. Aktivistler, LGBTİ örgütleri temsilcileri, milletvekilleri, yurt içi konsoloslukların temsilcileri ve yurt dışından milletvekilleri ve aktivistler hafta boyunca düzenlenen etkinliklerde konuşmacı olarak yer alacak.

“Türkiye’de LGBTİ Bireylerin Sosyal ve Ekonomik Sorunları”, “Akran Zorbalığı- Beden Eğitimi Dersine Queer Bir Bakış”, “Lezbiyenler İçin Cinsel Sağlık”, “Hapiste LGBTİ”, “Seks İşçiliği Özelinde LGBTİ Hakları ve Şiddet”, “Ermenistan’da LGBTİ Mücadelesi”, “Yerel Yönetimler ve LGBTİ”, “Sakatlık ve LGBTİ”, 23. Onur Haftası’nın programı arasında.

Haftanın sonunda 11. Hormonlu Domates Ödülleri verilecek.

Onur Haftası nedir?

1969 yılında, New York’taki Stonewall Inn adlı barda baskıya ve şiddete dayanamayan eşcinseller ayaklanmış, kendileri üzerinde baskı kuran polisi bara hapsetmiş ve dört gün boyunca sokaklarda çatışılmış, eylemler yapmıştı.

LGBTİ mücadelenin dönüm noktalarından biri olan bugün dünyanın her yerinde Onur Haftası olarak kutlanıyor.

Türkiye’de ise Onur Haftası ilk defa “Cinsel Özgürlük Haftası” adı altında, 1993 yılında kutlanmak istendi. Ancak valiliğin izin vermemesi ve yurtdışından gelen konukların sınır dışı edilmesi sonucu etkinlikler gerçekleştirilemedi.

23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası programına buradan ulaşabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2015, 13:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER