14 STK’dan çağrı: Dokunulmazlıkları kaldırmak ağır bir hata olur

Diyarbakır’da faaliyet yürüten 14 sivil toplum kuruluşu, bölgede yaşanan ölümlerin ve HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının tartışmaya açılmasının “ağır bir hata olacağını” açıkladı.

14 STK’dan çağrı: Dokunulmazlıkları kaldırmak ağır bir hata olur
 Diyarbakır’daki 14 sivil toplum örgütü bölgede yaşananlar ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebine ilişkin açıklama yaptı.

Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, TMMOB, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası, DESOP, DORSA, MAZLUMDER, Ticaret ve Sanayi Odası, DİSİAD, DOGÜNSİFED, KESK, Tabipler Odası ve İHD adına hazırlanan ortak basın metnini Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen okudu.

‘Çözümün adresi Meclis’tir’

Özmen, “Sorun ne hendek kazmak ve barikatlar yapmakla, ne de sokağa çıkma yasakları koyarak operasyonlar yapmak ve demokratik alanı daraltan enstrümanlara yönelmekle çözülür. Çözümün adresi Meclis’tir” diye konuştu.

Özmen şehirlere ve sokaklara sirayet eden çatışmaların insani, ekonomik ve toplumsal tahribatı her geçen gün artırdığına dikkat çekerek bunun bölge halkında birlikte yaşama iradesini zayıflattığını söyledi.

‘Çözüm süreci yeniden hayata geçirilmeli’

Çözüm için siyaset ve müzakere yolunun kullanılmasının önemine değinen Özmen şöyle devam etti:

“Siyaset harici her yol bizi çıkmaza götürür ve işi içinden çıkılmaz hale getirir. Biz demokratik siyasete inanıyoruz. Bütün toplumsal meselelere ancak demokratik siyasetin içinde ve diyalogla çare bulunabileceğini düşünüyoruz.

“Siyaset kurumlarını, gerilimleri yükseltecek diyalog kanallarında sıkıntı yaratacak dil ve üsluptan kaçınmaya ve kesintiye uğramış çözüm sürecini bir an önce yeniden hayata geçirmeye çağırıyoruz.”

‘Ağır bir hata olur’

Özmen, çözüm kanallarının açılmamasının Türkiye’yi dönülmez bir noktaya götürdüğünü belirterek, Diyarbakırlı STK’lar olarak diyalog sürecinin yeniden başlatılması için her tür desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına dönük açıklamaların da gerilimi tırmandırarak endişe yarattığını belirten Özmen, şunları söyledi:

“Türkiye dokunulmazlıkların kaldırılmasının ne gibi sonuçlar ürettiğini geçmişte çok acı bir şekilde tecrübe etti. 1994’te DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve Meclis’te gözaltına alınıp tutuklanmaları, Türkiye’de çok kanlı bir sürecin fitilini ateşlemişti.

“Tarihe demokrasi ayıbı olarak geçen bu adım; siyasi mekanizmaları tüketmiş, hak ve özgürlük çizgisini geriye çekmiş ve demokratik yaşama çok büyük zararlar vermişti. Aradan geçen bunca zamandan ve alınan mesafeden sonra tekrar dokunulmazlıkların kaldırılmasının gündeme taşınması ağır bir hatadır.

“HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması demokratik temsil ilişkisine zarar verecek. Siyasete olan inancı zayıflatacak, mevcut problemin daha da karmaşıklaşmasına yol açacak ve nihayetinde telafisi güç olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Maliyeti tüm toplum tarafından ödenecek böyle bir girişim kabul edilemez. Bundan bir an önce vazgeçilmelidir.”İmc

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2016, 15:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER