NYT: İsrail, Nasrallah'ı öldürmek için birkaç dakika içinde 80'i aşkın bomba attı

NYT: İsrail, Nasrallah'ı öldürmek için birkaç dakika içinde 80'i aşkın bomba attı

İsrail ordusunun 27 Eylül Cuma günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyine düzenlediği hava saldırısında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı öldürdüğünü açıklamasının ardından Hizbullah da liderinin dünkü saldırıda öldüğünü doğruladı. 

ABD'nin The New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, üç İsrailli üst düzey savunma yetkilisi, İsrailli liderlerin Hasan Nasrallah'ın yerini aylardır bildiğini ancak kendisine bu hafta saldırı düzenlemeye karar verdiklerini anlattı. Yetkililerin iddiasına göre, saldırının bu hafta düzenlenmesinin sebebi Nasrallah'ın farklı bir yere gidip 'kaybolması' öncesinde 'sadece kısa bir fırsat pencerelerinin olduğuna' inanmalarıydı. 

'HİZBULLAH, NASRALLAH'IN CANSIZ BEDENİNİ BU SABAH BULDU'

Yetkililerden ikisi, Nasrallah'ı öldürmek için İsrail'in birkaç dakika içinde 80'i aşkın bomba attığını anlattı. Fakat kaynaklar kaç kilo bomba atıldığını doğrulamadı. 

Lübnan'dan elde edilen istihbarata atıfla konuşan kaynaklar, Hizbullah mensuplarının Hasan Nasrallah'ın cansız bedenini bugün erken saatlerde bulduğunu, Nasrallah'la birlikte Hizbullah'ın bir diğer üst düzey ismi Ali Karaki'nin de cesedinin bulunduğunu belirtti.

'NASRALLAH'IN OLASI HALEFİ SALDIRININ DÜZENLENDİĞİ YERDE DEĞİLDİ'

İki kaynağın NYT ile paylaştığı bilgilere göre, söz konusu 'operasyon' bu hafta başından bu yana planlanıyordu; bu esnada İsrailli siyasi liderler Lübnan'da olası bir ateşkes konusunda ABD'li mevkidaşları ile görüşmeler yapıyordu. Bunun İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ABD'nin New York kentinde düzenlenen 79'uncu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için İsrail'den ayrılmadan yaşandığı bilgisi verildi. 

Üç kaynak da Nasrallah'ın kuzeni Hashem Safieddine'in saldırının yaşandığı bölgede olmayan birkaç Hizbullah yetkilisinden biri olduğunu aktardı. Buna göre, Hizbullah'ın siyasi ve toplumsal çalışmalarında 'kilit bir aktör' olan Safieddine, aynı zamanda Hasan Nasrallah'ın olası haleflerinden biri olarak görülüyordu. Kaynaklar, Hizbullah'ın yakın zaman içinde yeni Genel Sekreteri olarak Hashem Safieddine'yi açıklayabileceğini söyledi. 

YORUM EKLE