Kobanê'de acı ve mutluluk bir arada

Kobanê'de YPG/YPJ güçleri 21. yüzyılın en büyük direnişini sergiliyor. Direnişten sonra enkaza dönüşen Kobanê kentinde yaşam günden güne canlanıyor.

Kobanê'de acı ve mutluluk bir arada
Kobanê'de YPG/YPJ güçleri 21. yüzyılın en büyük direnişini sergiliyor. Direnişten sonra enkaza dönüşen Kobanê kentinde yaşam günden güne canlanıyor. Vahşi örgüt DAİŞ çetelerine karşı temizlik operasyonlar sürerken, kentte göze çarpan detaylar ise, savaşın şiddetini de görmek mümkün.

Kobanê'ye yönelik işgal saldırısını planlayan ve YPG/YPJ'nin büyük direnişi ile darbe yiyen DAİŞ çeteleri, Ortadoğu halkları üzerinde kurduğu korku imparatorluğu da böylelikle kırıldı. Demokratik özerklik sistemini hazmedemeyen küresel ve bölgesel güçlerin de büyük desteğini alan DAİŞ çeteleri, profesyonel militanlarının büyük bölümünü de Kobanê'de kaybetmesiyle yıkmak istedikleri sistem şimdilerde tüm dünyanın ilgisi ile karşılaşıyor. Kaos aralığındaki Ortadoğu ülkelerin de model alabileceği yerin Rojava sistemi olduğu dillendiriliyor. 

Savaşın baş aktörlüğünü yapan Kürt kadınları, kentin inşası ve demokratik sistemin tekrardan hayat bulması için öncülük ediyor. Kentteki enkazların kaldırılması ve halkın ihtiyaçlarına cevap olabilecek, kamu kurumların tadilatları, toprağına geri dönenlerin barınma, yiyecek ve ısınma sorunları ön planda tutulurken, sağlık, eğitim ve kültürel çalışmalarda günden güne hız kazanıyor. 

Her şeyden önce toplumun sürekli 'cana galen mala gelsin' atasözünün kullanıldığı Kobanê'nin savaş cephesinde gece-gündüz DAİŞ çetelerin saldırılarını püskürtülüyor. Yer yer çıkan şiddetli çatışmalarda yaşamını yitiren savaşçıların cenaze törenleri yapılırken, diğer yandan çetelere ağır darbe vurulduğu gün ise, yakılan ateşler etrafında halaylar çekiliyor. Baas rejiminin Rojava'yı terk etmesiyle Kürtçe konuşmayanlar ayıplanıyor. Şimdiye kadar düğün ve şenliklerde Arap müziği ve Arap folklorunun yerine binlerce yıllık Payizok ve dengbêji folklorik şarkılara yerini bırakmış. 

Kobanê direnişi sırasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 'seferberlik çağrısı' sonrasında YPG/YPJ saflarında yerini alan 4 parça Kürdistanlı gençler, yöresel kültürlerini de savaş cephesinde birbiri ile buluşturuyor. Kürtçe'nin 4 lehçesinde de konuşan YPG/YPJ'li savaşçıları görmek mümkün olduğu Kobanê'de, Müslüman, Êzidi, Alevi inançlarda omuz omuza savaşıyor.

Kobanê direnişinde şimdiye kadar dillendirilmesine dahi ancak gerek duyulmayan toplumun belleğinde kalan savaş cephesindeki YPJ'li kadınların zılgıtları... En zor anlarda savaşçılara moral kaynağı olan zılgıtı duymak mümkün. 

Kobanê direnişinde göze çarpmayan en önemli ayrıntılardan bir tanesi de, Arap Kemeri'nin devreye konulmasıyla Fırat Nehri kenarında binlerce yıl yaşayan Kürtler göç ettirilmesi. Dicle Nehri’ne yer yer birçok Kürt imparatorluğunun hakimiyeti söz konusu olurken, Fırat Nehri yüz yıllar aradan sonra ilk kez Kobanê direnişi ile Kürt güçleri hakimiyet sağlıyor. Fırat yakasının güvenliği de Kürt kadınlardan soruluyor. Doğu Cephe Komutanlarından Gülistan Kobanê, Fırat Nehri’nin tarihsel geçmişini bize hatırlatıyor. 

Kobanê'de barınmak için bombaların düştüğü evini temizleme telaşından, babasının tabutu altına saklanarak şaşkın gözlerle olan bitenleri izleyen çocuklardan, DAİŞ çetelerinin yenilgisini kutlayanlara kadar kentteki günlük yaşamdan ANF'nin objektifinden sizinle paylaşıyoruz. ANF



Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2015, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER