Son aylarda Kürtlere dönük ırkçı saldırıların dinmediği Bursa'da kültürel faaliyet yürüten kurumlar da bu saldırıların hedefi oluyor. 2004 yılından bu yana Bursa'da kültürel çalışma yürüten Sarya Kültür Merkezi, baskıya maruz kalmasına ve kurum için bina bulamamasına rağmen çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Kürt kültürünün gelişimi yönünde çalışma yürütülen kurumun, 8 yıldır tutuklama ve ajanlaştırmalara karşı ayakta durmaya çalıştığını belirten Kültür Merkezi yöneticisi Ferhat Aktaş, Bursa'da Kürtlere karşı kültürel anlamda bir tahammülsüzlük olduğunu ifade etti. Uzun yıllardır Sarya Kültür Merkezi'nde çalışmalar yürüten Aktaş, Bursa'da Kürtlerin kültürel çalışma yürütmesinin büyük risk ve sorun teşkil ettiğine dikkat çekti. Bu sorunların sadece kültürel anlamda olmadığını belirten Aktaş, Yıldırım ilçesinde son aylarda yaşanan ırkçı saldırıların Bursa'da ırklar arasında yaşanan kopuşu özetlediğini belirtti. Kültürel çalışmalarda somut fiziki baskıya maruz kalmadıklarını söyleyen Aktaş, Sarya Kültür Merkezi'ne gelen öğrenci ve mahalle gençlerinin uzaklaştırmak isteyen polisin psikolojik baskı uygulandığını ve bu kişileri ajanlaştırmaya çalıştığını ifade etti.
'Keyfi olarak ağır para cezaları kesiliyor'
Devletin bilinçli bir şekilde kültürel çalışmaların önüne geçtiğini belirten Aktaş, çalışmalarının engellenmesi amacıyla birçok yol denendiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl Bursa'da düzenledikleri geniş katılımlı bir konserin ardından yaşanan olayları anlatan Aktaş, "Konserin akabinde, Vergi Dairesi, Emniyet Müdürlüğü ve Dernekler Müdürlüğü bize külfeti çok ağır olan 30 bin TL'ye yakın para cezası verdi. İzin alarak ve yasal bir şekilde yaptığımız konser, somut hiçbir dayanağı olmadan, keyfi bir şekilde cezaya maruz kaldı. Bu uygulamanın bizim çalışmalarımızı geriletmek ve kurumumuzun çalışmalarını aksatmak amacıyla yapıldığını çok iyi biliyoruz" diye konuştu. Yaşadıklarının sadece bu tür baskılarla sınırlı olmadığını aktaran Aktaş, şehirde yaşanan en küçük bir olayın ardından kurumlarının hedef alındığını belirtti. Başta emniyet olmak üzere birçok devlet kurumunun çalışmaları engellemek için girişimleri olduğunu söyleyen Aktaş, "Bursa'da yaşanan en ufak ırkçı olaylarda bizler de payımızı alıyoruz. Kurumumuz basılıyor, yönetici arkadaşlarımız gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. Böyle yapılarak kuruma gelişleri kesmeye çalışıyorlar" dedi. Baskılardan ötürü daha önceki binalarından çıkarıldıklarını söyleyen Aktaş, "Her yerde fişlendiğimizden kaynaklı yer bulmada sıkıntı çekiyoruz. Ya da yer bulduğumuz binalardan sözleşmemiz olmasına rağmen sözleşmemiz feshedilerek, bize 'terörist' muamelesi uygulanarak dışarı atılıyoruz. Çıkarıldığımız her bina sonrası tekrar daire bulmakta zorlanıyoruz. Aylarca kurum çalışmalarını yapabilecek yer bulamıyorduk" diye konuştu.
'Hiçbir baskı bizi yıldırmayacak'
"Kültürel yozlaşmanın yoğun yaşandığı çağda bizleri de asimile etmek istiyorlar" diyen Aktaş, Kürtlerin kültürlerine sahip çıktığı için engellendiğini belirtti. Herkese açık olan ve içinde etkinlik yapılan salon veya parkların konser, tiyatro ve benzeri çalışma yapabilmek için kendilerine verilmediğini söyleyen Aktaş, şunları belirtti: "Herkese açık olan kurumlar, söz konusu biz olunca yasak oluyor veya yüklü miktarda para isteniyor. Böylelikle sesimizi halka ulaştırmamız engelleniyor. Zaten onların amaçladığı şeyin de bu olduğunu biliyoruz."
Sarya Kültür Merkezi'nin 8 yıldır olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarını devam ettireceğini belirten Aktaş, şunları dile getirdi: "Birçok baskıya rağmen bugüne kadar çalışmalarımızı yapmaya devam ettik. Ve bundan sonra da devrimci kültür-sanatı icra etmeye devam edeceğiz. Hiçbir baskı bizi yıldıramayacak." Gençlerin baskılara rağmen Sarya Kültür Merkezi'ne ilgili olduğunu kaydeden Aktaş, "Şu an kurumumuzda Kürtçe dil kursu, bağlama, erbane ve benzeri kurslar veriyoruz. Daha çok çalışarak baskılara rağmen sindirilemeyeceğimizi gösteriyoruz" diye belirtti.DİHA
Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2012, 09:48