Antep'in merkez Eyüpoğlu Mahallesi'nde 1870 tarihinde Cenani Ailesi tarafından yaptırılan Cenani Konağı Kültür Sanat Merkezi, yoğun katılımlı sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Kesme taştan yapılmış üçgen alınlıklı cephe pencereleriyle Antep mimarisinde ayrı bir yeri olan Cenani Konağı, yıprandığı için 1997 yılında tescillendi. Restore edilen iki katlı Konak, 2010 yılında mirasçıları olan Alkım Asım Cenani, Olcay Öten (Bayram), Halide Meral Dai, Osman Keyvan Bayram, Halide Aral, Mustafa Asım Cenani, Zeynep Nebile Cenani, Mehmet Yavuz Cenani, Leyla Dai, Rıza Cenani, Emine Cenani ve Mehmet Nuri Ali Cenani tarafından Antep Üniversitesi'ne bağışlandı.
Kültür Sanat merkezi olarak hizmete açılan konak, düzenlenen sergiler ve sanatsal etkinliklerle şehrin en önemli kültür ve sanat merkezlerinden bir olarak çalışıyor. Konak açıldıktan beri yaptıkları etkinlikler hakkında bilgi veren Cenani Konağı Kültür Sanat Merkezi Koordinatörü Metin Karadağ, konağın uzun süre Cenani ailesi tarafından malikâne olarak kullanıldığını aktardı. Daha sonra mirasçılarının verdiği ortak bir kararla Antep Üniversitesi'ne bağışlandığını belirten Karadağ, Konağı sanat galerisine çevirdiklerini belirtti. Kültür sanat etkinlikleri kapsamında yerel ve ulusal sanatçıları ağırladıklarını kaydeden Karadağ, "Onların eserlerini, resim olsun heykel, fotoğraf ve diğer plastik sanat çalışmaları olsun burada Antepli sanatseverlerle buluşturuyoruz" dedi.
'Etkinliklerimiz son hızıyla devam ediyor'
Konak açıldıktan bu yana etkinlikler düzenlediklerini kaydeden Karadağ, "Açılışımızı üniversite öğrencilerinin sergisiyle yaptık. Bu karma bir resim sergisiydi. Daha sonra çok ciddi bir çalışma olan 'Hasankeyfi bilir misin?' adı altında Coşkun Aral, Mithat Bereket, Ara Güler ve Saygun Dura gibi çok önemli fotoğrafçıların resimlerini sergiledik. Onun akabinde dünyaca ünlü fotoğrafçı olan Steven Mcchury'i getirdik. Kariyerinin 40 fotoğrafıyla ilgili konakta bir sergi açtık. Ardından İstanbul sanatçılarını Heykel çalışmalarını sergilemiştik. Bu anlamda etkinliklerimiz son hızıyla devam ediyor" diye konuştu.
'Halktan ve kurumlardan yoğun bir destek alıyoruz'
Beyoğlu ve konağın bulunduğu Eyüpoğlu Mahallesi'nde yapılan restorasyon çalışmalarından sonra konağın turistlerin cazibe merkezi haline geldiğini dile getiren Karadağ, "Konak, Eyüpoğlu Mahallesi'nin merkezinde bulunduğu için gerek yerli gerek yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz. Halktan ve resmi kurumlardan etkinlikler ve çalışmalarımız açısından yoğun bir destek alıyoruz" diye konuştu.DİHA
Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2012, 10:12