Kemal Sunal gideli 15 yıl oldu

Türkiye sinemasının “Ortadirek Şabanı” Kemal Sunal’ın hayatını kaybetmesinin üzerinden 15 yıl geçti.

Kemal Sunal gideli 15 yıl oldu

 Sanatçı Kemal Sunal’ın hayatını kaybetmesinin üzerinden 15 yıl geçti.

11 Kasım 1944 İstanbul’da doğan Kemal Sunal, ilkokulu Mimar Sinan İlkokulu’nda okudu, Vefa Lisesi’nden mezun olduktan sonra yüksek tahsiline Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünde başladı.

Vefa Lisesi’ndeki felsefe hocası Belkıs Balkır’ın sanatçıyı Müşfik Kenter ile tanıştırmasının, Kemal Sunal’ın kariyerinde önemli yeri vardır.

Sanat kariyeri Vefa Lisesi’nde amatör olarak “Zoraki Tabip” adlı tiyatro oyunuyla başladı. İlk kez Kenterler Tiyatrosu’nda profesyonel oyuncu olarak çalıştıktan sonra uzun süre Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda, kısa süre Ayfer Feray Tiyatrosu’nda, son olarak da Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda görev aldı.

‘İnsanları güldürmeyi seviyorum’

Kemal Sunal kendi ağzında, ilk yıllarını şu sözlerle dile getiriyor;

“Nasıl oldu bilmem, ben kendimi sahici bir sahnede seyircilerin arasında buldum. Ses Tiyatrosu’ndaki ilk rolüm çok kısaydı. Üç dakika sahnede ya kalıyor ya kalmıyordum. Öyle pek bir şey söylediğimi de hatırlamıyorum. Sahnenin bir ucundan girip öbür ucundan çıkıyordum. Ne yaptığımı da pek hatırlamıyorum; ama seyirci kahkahadan kırılıyor. Bu da benim hoşuma gitmişti. Bildiğiniz gibi o gün bugündür insanları güldürmeyi seviyorum.”

Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda oynadığı bir oyunda Ertem Eğilmez tarafından çok beğenildi ve sinemaya geçti. İlk rolünü 1973 yılında Ertem Eğilmez’in yönettiği Tatlı Dillim adlı filmde uzun boyundan dolayı basketbolcu olarak aldı. Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı Salako filminde ilk boş rolünü oynadı.

Eğilmez’in, Hababam Sınıfı serisindeki İnek Şaban tiplemesini canlandıran Sunal bu karakterin sevilmesiyle birçok filmde “Şaban” adlı karakteri canlandırdı.

1974 yılında evlenen Sunal’ın Ali ve Zeyno adında iki çocuğu oldu, 1977’de Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldı.

12 Eylül öncesi dönemde yarım bıraktığı üniversiteyi, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun olarak 1995 yılında bitirdi ve ardından yüksek lisans yaptı.

Toplam 86 filmde rol aldı. Sinan Çetin’in yönettiği Propaganda filminde oğlu Ali Sunal ile oynadı.

3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka adlı filmin çekimlerine başlamak için Trabzon’a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Kemal Sunal’ın filmlerinden bazı sahneler

Hababam Sınıfı (Ertem Eğilmez, 1974)

Kapıcılar Kralı (Zeki Ökten, 1976)

Tosun Paşa ( Kartal Tibet, 1976)

Çöpçüler Kralı (Zeki Ökten, 1977)

Kibar Feyzo (Atıf Yılmaz, 1978)

Köşeyi Dönen Adam (Atıf Yılmaz, 1978)

Zübük (Kartal Tibet, 1980)

Ortadirek Şaban (Kartal Tibet, 1984)

Kiracı (Orhan Aksoy, 1987)

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2015, 13:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER