Eski dengbêjleri genç dengbêjlerle buluşturmayı planladıklarını belirten Med Kültür Merkezi çalışanı Rezan Aksan, hazırlıklarının tüm hızıyla devam ettiğini ve dengbêj dinletilerini İstanbul'un bütün semtlerine taşımak istediklerini dile getirdi.
Med Kültür Merkezi'nin başlatmış olduğu "Dengbêj Evi"nin çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, dengbêj kültürünün yaşatılması ve kuşaktan kuşağa aktarılması için bir araya gelen dengbêjler, dengbêj evinin kurulması için yoğun çaba içerisinde. Şu anda klamlarını Med Kültür Merkezi'nde seslendiren dengbêjler Sebrî Agirî, Mihemedê Beyro, Xenî Qereyazî, Metînê Seydanlî, Abdulezîzê Bedlisê, Serwan, Murat ve Bawer bu çalışmanın başarılı olması için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi. Çalışma sayesinde kültür yozlaşmasının önüne geçileceğini, Kürt tarihinin ve Kürt kültürünün korunacağını ifade eden dengbêjler, böyle bir kurumda bir araya gelip genç dengbêjlere aktarım yaparak güçlü bir tarih birikimi oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
'Dengbêjlik kültürü eriyor'
Dengbêjlerden Xenî Qereyazî, küçükken Dengbêj Reşo'yu dinlediği sırada çok duygulandığını anlatarak, "2-3 yıl sonra bende de klam söyleme fikri oluşmaya başladı. Kısa süre sonra da dengbêjliğe başladım ve o günden bugüne klamlar söylüyorum" dedi. Dengbêjliğin Kürt kültüründe önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Qereyazî, "Evdalê Zeynîke'den bu yana Kürtlerin yaşamı ve ruhu dengbêjliktir. Bir milletin kültürü yoksa kendisi de yoktur. Bu kan kültür için dökülüyor zaten. Kürt kültürünü, Kürt yazarlığını, Kürt tarihini, Kürt aşkını, Kürtlerin dert ve belalarını dengbêjler dile getirmiştir" dedi. Kürt kurumlarının halka inmeleri ve bu görevi iyi yerine getirmeleri gerektiğini kaydeden Qereyazî, "Eskiden Kürt cemaatlerinde dengbêjler klamlarını söyleyince, gençler duygulanır ve onları kendine örnek alırdı. Bugün o cemaat yok. O kültür ve dengbêjler şimdi eriyor. Kurumlara ve gençlere sahip çıkılmazsa bu kültür kaybedilecektir" diyerek, çalışmaların yapılması konusunda çağrıda bulundu.
'Saklı tarihimizin adıdır dengbêjlik'
Dengbêjlerden Serwan da, kültür çalışmaları yapan sanatçılara seslenerek, dengbêjliğin çok eski bir Kürt kültürü olduğunu ve o tarihe sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Serwan kaybedilen klamları ve şarkıları tekrar canlandırmak istediklerini ve sanatçıların yardımcı olması gerektiğini söyleyerek, "Kürtçe söyleyin ve ağırlığınızı biraz dengbêjlik üzerine verin. Bizim saklı tarihimiz dengbêjlikle ortaya çıkıyor. Saklı tarihimizin adıdır dengbêjlik" dedi. Serwan, 10 yıldır kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini de belirterek, "Bu tarz kurumlar, kültür çalışması yaparsa, buraya gelen insanlar yan yana gelir, birbirini tanır. Birçok dengbêjimiz var. Başka kanallara çıkıyor ve bunu ekonomik bir çalışma olarak yapıyorlar. Bunun önüne geçip dengbêjlerimizi kazanacağız. Çok yakın zamanda bunu hayata geçireceğiz" diye konuştu.
'Dengbêj kültürünü İstanbul'a yayacağız'
Med Kültür Merkezi çalışanı Rezan Aksan ise, hazırlıklarının tüm hızıyla devam ettiğini ve dengbêj dinletilerini İstanbul'un bütün semtlerine taşımak istediklerini belirterek, "Biz birinci programımızı yaptık. Gerçekten çok başarılı gerçekleşti. İstediğimiz oldu. Şimdi de birinci bölgede, yani Sultanbeyli tarafında olacak ikinci programımız için hazırlanıyoruz. Zaten başta da belirttiğimiz gibi bu çalışmamız bu yaptığımız programlarla başlayacak" dedi. İlk etapta dengbêjlere ulaşacaklarını, dengbêjlikle uğraşan kişileri bir araya getirmeye çalıştıklarını söyleyen Aksan, hedeflerinin bu kültürü yeni nesillere aktarmak olduğunu ve usta dengbêjlerle genç dengbêjleri buluşturarak yeni nesillerle birlikte Kürt kültür ve sanatının hem kendi diliyle hem de kültürüyle gelişmesini sağlayacaklarını kaydetti. Aksan, son olarak Kürt kültürünü yaşatmak için dengbêjlere çağrıda bulunarak, beraber çalışma isteklerini iletti. DİHA
Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2013, 11:49