Urfa'nın Viranşehir İlçesi'nde, Eğitim Sen Temsilciliği ile Viranşehir Belediyesi "Edebiyat ve Yaşam" konulu ortak panel düzenledi. Viranşehir Belediyesi Med Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen panele, Kürt Yazar Ronî War, Şair İlhami Sidar, Işık Okçu ve Şenay Eroğlu panelist olarak katıldı. Panele, Viranşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Burun, BDP ilçe yöneticileri ile Eğitim Sen üyelerinin yanı sıra çok sayıda öğrenci ve yurttaş katıldı.
Sidar: Acının olduğu yerde aşk şiiri yazamam
Şair İlhami Sidar edebiyatın yaşamdan ayrı tutulamayacağına vurgu yaptı. Anne ve babası Kürt olmasına rağmen ana dili olan Kürtçeyi sonradan öğrendiğini söyleyen Sidar, Kürt dilinin Fransızca ve ya İngilizce gibi sonradan öğrenmenin Kürt halkı açısından çok zor bir durum olduğuna dikkat çekti. "Aşk şiiri neden yazmıyorsun?" şeklinde sık sık soru yöneltildiğini dile getiren Sidar, "Acının olduğu, kanın aktığı, insanların kucağıma düşüp öldüğü yerde, nasıl çiçekten, böcekten aşktan bahsedebilirim. Elimde olan bir durum değil bu" dedi. "Bedenini ateşe veren genç bir kız varken, ben aşk şiiri yazamam, Zilan şiiri yazarım" diyen Sidar, şunları dile getirdi: "Evime özel harekat polisleri otomatik silahlarla baskın düzenledi. 5 ve 7 yaşlarındaki çocuklarımın başına otomatik silah dayadılar. Ben bu durumda nasıl aşk şiiri yazarım. Bu nedenle yazarlar içinde bulundukları yaşamdan çok etkilenirler" diye konuştu.
Okçu: Edebiyat yaşamın her alanındadır!
Yazar Şenay Eroğlu, sanatçıların yaşam karşısında duyarlı olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle edebiyatın yaşamla çok sıkı bir bağı olduğunu kaydetti. Panelist Işık Okçu ise, ninni, masal ve dengbejlerle sözlü edebiyatın yaşamın her alanında olduğunu ifade etti. Bu nedenle yazarken, halkın içine karıştığını belirten Okçu, eserlerinin böylelikle kendiliğinden meydana geldiğini söyledi. Okçu, edebiyat ve yaşamın birbirinden ayrılamayacağını kaydetti. DİHA
Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2012, 10:22