Mersin'deki emek ve demokrasi örgütlerinin öncülüğünde yapılan ve 2 Aralık tarihine kadar devam edecek 8. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin açılışı, Yenişehir Belediyesi Konferans Salonu'nda "Bê Deng" filminin gösterimiyle başladı. Yüzlerce kişinin katıldığı açılışa, emek ve demokrasi örgütlerinin temsilcileri katıldı. Açılışın yapıldığı salona, Gezi direnişi sırasında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart ile geçtiğimiz aylarda Mersin'de yaşamını yitiren MKM Mersin sanatçısı Erhan Sönmez'in resmi asıldı. Gezi direnişi, devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenlerin saygı duruşuyla anılmasıyla başlayan etkinlik, Gezi direnişini konu alan belgesel gösterimiyle devam etti. Gösterimin ardından "Her Taksim, her yer direniş" sloganı atıldı. Festivalin açılış konuşmasını yapan Festival Tertip Komitesi üyesi Yılmaz Bozkurt, festivalin ana temasının "sınırda yaşamak" olduğunu belirterek, "Rojava ile Nusaybin'de, Kürt halkı arasında duvarlar örülüyor. Ne yaptı Nusaybin Belediye Başkanı halkıyla birlikte direndi o duvarı durdurdu. Buna katkı sunmamız gerekiyor" dedi.
'Kürt dili üzerindeki baskı nedeniyle Kürt sineması gelişmiyor'
Gezi direnişinin bir halk isyanı olduğunu ifade eden Bozkurt, Kürtlerin, Türklerin ve Türkiye'de yaşayan herkes hakların kardeşliği temelinde bir araya gelerek Gezi'nin gösterdiği yolda AKP'nin politikalarına karşı birlikte mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. Kürt halkının önderleri sayesinde ayağa kalkarak inisiyatif aldığını söyleyen Bozkurt, "Ne Barzani ne de Erdoğan artık Kürtleri kandıramaz. Kürtler Rojava'da devrim yaptı" dedi. Bozkurt'un ardından MKM sanatçısı Erhan Sönmez'in yaşamını konu alan sinevizyon gösterimi yapılarak, şair ve yazar Adil Okay tarafından ailesine plaket verdi. Ardından Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye ödülü alan "Bê Deng" filmi gösterildi. Film gösterimi ardından izleyicilerle söyleşi gerçekleştiren filmin yönetmeni L. Rezan Yeşilbaş, Kürt sinemasının "emekleme" döneminde olduğunu ifade ederek, "Yılmaz Güney Türk sinemasına çağ atlatmış, Kürt sinemasını doğurmuştur. Türkiye'de Kürt sinemasının gelişememesinin nedeni Kürt dili üzerindeki müthiş baskıdır. Zamanla bu baskıların azalmasıyla beraber Kürt sineması da gelişmeye başladı" diye kaydetti.
Festivalin açılış etkinliği Metin Kemal Kahraman'ın müzik dinletisiyle sona erdi. Festival kapsamında gösterilecek filmler, ücretsiz izlenecek. DİHA
Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2013, 00:12