Rahim ağzı kanserleri taramalarında yeni ve etkin bir metod olan ‘HPV DNA’ testi kullanılmaya başlayacak. Bu kapsamda Ankara ve İstanbul’da iki laboratuvar hizmet verecek.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire BaşkanıDoç. Dr. Murat Gültekin, kadınlarda görülen rahim ağzı kanserlerinin HPV (Human Papilloma Virus) HPV adı verilen bir enfeksiyon nedeniyle geliştiğini söyledi.
Bu enfeksiyonun vücuda yerleştikten 5-6 yıl sonra rahim ağzında hücresel bozukluklara neden olduğunu anlatan Gültekin, bunun 10 yıl içerisinde kansere yol açabileceğini ifade etti.
Bu kapsamda vatandaşların da mayıs ayından sonra rahim ağzı kanser taramalarını yaptırmak için aile hekimine başvurabileceğine dikkati çeken Gültekin, bu testlerin ücretsiz yapılacağını ve aile hekimleri aracılığıyla laboratuvarlara gönderileceğini bildirdi.
En sık görülen kanser türü
Gültekin, ‘’81 ilde tüm aile hekimlerine bu testlerin dağıtımı yapılacak. Analizleri söz konusu iki laboratuvarda yapılacak. Hastalardan alınan örneklerde HPV’nin olup olmadığını, varsa hangi genotipe ait olduğu tespit edilecek, aynı örnek üzerinde refleks smeari de çalışılacak, 10 gün içerisinde tüm raporlar aile hekimlerine bildirilecek’’ dedi. Rahim ağzı kanserinin kadınlarda en çok görülen kanserler arasında ilk 10’da yer aldığına işaret eden Gültekin, Dünya Sağlık Örgütü’nün rahim ağzı kanserlerinde tarama yapılmasını önerdiğini ve taramaların 30 yaş üstü kadınlarda 5 yılda bir kez yapıldığını söyledi.
Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2014, 09:59