Böylelikle son 50 yılı aşkın sürede kadın-erkek nüfus dengesi büyük oranda erkekler lehine değişmiş oldu. 1961 yılında kadınlar ile erkek nüfusu arasındaki fark yüzde 0,009 ile neredeyse eşit düzeydeydi.
Kadın-erkek nüfusu arasındaki dengesizlik devam ederken, dünyanın bazı bölgelerinde bu fark daha büyük oranlara ulaşıyor. Dünya nüfusunun yüzde 35’inin yaşadığı Çin ve Hindistan’daki nüfus dengesizliği buna en iyi örnek olarak gösteriliyor. Çin’de erkek nüfusu kadınlardan 50 milyon daha fazla iken Hindistan’da 43 milyonu buluyor.
ÇİN VE HİNDİSTAN’DA ERKEK ÇOCUKLARI ‘TERCİH’ EDİLİYOR
1,4 milyara yakın nüfuslu Çin’de son dönemlerdeki doğumlarda erkek çocuklarının oranının oldukça yüksek olduğu görülüyor. Çin’de her 100 kız çocuğuna karşılık 110 ile 120 erkek çocuğu doğuyor. Erkek çocuklarının doğumundaki artışın ilk nedeni olarak ‘tek çocuk uygulaması’ nedeniyle ebeveynlerin erkek çocuklarını tercih etmesi ve bu amaçla sayısı yılda 13 milyonu bulan kürtajlar gösteriliyor. Bunun yanı sıra kız çocuklarına erkeklere göre daha fazla ilgi gösterilmesi, şiddete maruz kalmaları ve kötü beslenmelerinden ötürü küçük yaşta ölümlerde kız çocukları önde geliyor.
Benzer şekilde Hindistan’da da evliliklerde çeyiz ve başlık parasının kız çocuklarının ailesi tarafından ödenmesi geleneği nedeniyle erkek çocukları tercih ediliyor. Hindistan’da kanunen hamileliğin ileri aşamalarında fetüsün cinsiyetini belirleme yöntemleri yasak olsa da, ‘merdiven altı doktorları’ yüzünden bu yönteme ilgi devam ediyor. Bundan kaynaklı olarak doğumlarda erkek çocuklarının oranı kızlara oranla daha yüksek oluyor.
Çin ve Hindistan’daki doğumlarda kız çocukları aleyhine yaşanan dengesizliğin dünya üzerindeki kadın nüfusunun düşmesindeki payının büyük olduğu görülüyor.
GÖÇ ALAN ÜLKELERDE KADIN NÜFUS ORANI DÜŞÜK
Göç alan ülkelerde ise nüfus dengesi yine erkekler lehine değişiyor. Ortadoğu’nun petrol zengini ülkelerinde alt yapı ve inşaat sektörlerinde çalışanların büyük çoğunluğu Güney Asya ülkelerinden gelen erkek göçmenlerin sayısı oldukça yüksek. Örneğin, nüfusunun yüzde 40 kadarı göçmenlerden oluşan Katar’da kadınların toplam nüfusa oranı dörtte bir oranında kalıyor.
Doğumlarda kız-erkek çocuğu dengesinin birbirine en yakın olduğu ülkelerin varlığına rağmen, kadın-erkek nüfusu dengesi kadınlar lehine sadece ileri yaş gruplarında gözleniyor. Bu ülkelere en önemli örnek olarak Rusya gösterilirken, alkol ve sigara kullanımı nedeniyle erkeklerde ortalama yaşam süresi 63-64 yaş civarında iken, kadınlarda bu 75’e kadar çıkıyor. Rusya’da 65 yaş üzeri kadınlar bu gruptaki erkeklerden iki kat daha fazla.
Benzer şekilde, Rusya, Brezilya, Çin, Hindistan başta olmak üzere gelişmekte ve ya yükselmekte olan ülkelerdeki çalışma koşullarının ağırlığı erkeklerin yaşam süresinin kısalmasına yol açıyor.
EN DENGELİ DOĞUM ORANLARI AFRİKA’DA
Doğumlarda kadın-erkek dengesinin en olumlu olduğu kıta olan Afrika’da ise, savaşlar nedeniyle ileri yaşlardaki erkek nüfusunun kadınlara oranla gerilediği biliniyor.
Afrika kıtasında uzun süredir doğan her 100 kız çocuğuna karşılık 103 erkek çocuğu dünyaya gelirken, dünya üzerindeki en dengeli oranlar olarak dikkat çekiyor. Kimi uzmanlara göre, Afrika kıtasındaki ekvatoryal iklim ile kadınlardaki dengesiz beslenmenin eril fötüslerin ölümüne yol açtığı tahmin ediliyor.
Çoğunluğu Avrupa kıtasında olan 15 gelişmiş ülkeden 13’ünde kadın ve erkekler arasındaki yaşam süresi farkının kapanması sayesinde nüfus dengesi neredeyse eşit durumda.
GÖÇ VEREN ÜLKELERDE KADIN NÜFUSU ÇOK DAHA FAZLA
Kadınların toplam nüfus içinde erkeklere oranla en fazla olduğu ülkeler ise daha çok dışarıya yoğun göç veren ülkelerden oluşuyor. Sadece 1990-2010 yılları arasında ABD’ye göç eden Meksikalıların sayısı 7,5 milyon iken, bu kişilerin büyük çoğunluğu erkeklerden oluşuyordu. Bu nedenle Meksikalı yetişkin nüfus içerisinde kadınların oranı oldukça yüksek.
Meksika örneğinde, her 100 kız çocuğuna karşılık 105 erkek çocuğu doğarken, 15 yaş altı grupta da her 100 kız çocuğuna karşılık 104 erkek yaşıyor. Ancak yoğun göçler nedeniyle 15-64 yaş grubunda nüfus dengesi 100’e 94, 65 yaş üstü grupta ise 100’e 81 olmak üzere kadınlar lehine bir nüfus dengesizliği söz konusu.Anf
Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2015, 11:37