Yılın ilk üç ayında Duhok’ta 195 kadın yanma vakası sonucu hastaneye kaldırıldı, 25’i kurtarılamadı.
Rûdaw’a konuşan Duhok il Sağlık Müdürlüğü yöneticilerinden Ari Habib, bu oranın Duhok gibi bir kent için çok yüksek olduğunu söyledi.
Ari Habib, vakaların çoğunun kendini yakma şeklinde gerçekleştiğini belirterek, “Kadınlar ve aileleri, olay gerçekleştiğinde bunun kendini yakma şeklinde olduğunu itiraf etmiyorlar. Kaza sonucu olduğunu belirtiyorlar” diyor.
Erbil’de sayı 140
Erbil İl Sağlık Müdürlüğü’ne göre ise yılın ilk üç ayında kentte yaşanan 140 yanma vakasından 22’si ölümle sonuçlandı.
Yetkililerden Fahir Kırmanci, “Kent merkezinin tersine, olaylar Erbil’e bağlı ilçe ve kırsal bölgelerde daha çok kendini yakma şeklinde ortaya çıkıyor. Çünkü oralarda kadınlar üzerindeki psikolojik ve sosyolojik baskılar daha fazla” diye konuştu.
Vakalar en az Süleymaniye’de
Süleymaniye Devlet Hastanesi Acil Servisi verilerine göre, yılın ilk üç ayında meydana gelen 51 vakanın 10’u ölümle sonuçlandı. Bunlardan üçünü Irak ve Suriyeli mülteciler oluşturdu.
Acil Servis Müdürü Şahevan Sayib, “Olayların başlıca sebebini biz ortaya çıkaramıyoruz. Kadın kendini yakmışsa bile, bir bahane üretebiliyor. Ancak yanık derecesinden olayın nedenini tahmin edebiliyoruz” dedi.
Kadına Şiddeti Önleme Müdürlüğü, her ay tüm il ve ilçelerdeki şiddet olayları bilançosunu internet sayfasından duyuruyor. Ancak hastanelerin yanık olayları verileri bunun dışında kalıyor.
Müdürlüğün verilerine göre, geçtiğimiz 3 ay içinde Kürdistan Bölgesi’nin 4 vilayetinde 92 kadın yandı. Bunlardan 58’i kendini yakma, 34’ü yanma olarak meydana geldi.
Ayrıca geçen yıl yaşanan 294 vakadan 197’si kendini yakma, 97’si yanma şeklinde oldu. Bu veriler, hastane kayıtlarının altında çünkü o kayıtlara göre 3 ayda 389 vaka tespit edildi.
Kadınlar gerçeği saklıyor
Olayları yakından takip eden Sosyolog Leyla Abdullah, kadınlar üzerinde baskı aracına dönüşen motife işaret ederek, “Özellikle ekonomik durumun bozulması, aileler içinde sorunlara sebep oluyor. Bu da kadına şiddete dönüşüyor, sonucu da kendini yakma olarak ortaya çıkıyor” dedi.
Küçük yaşta evlilikler de en ufak bir sorunda aynı sonuca sebep oluyor.
Leyla Abdullah’a göre kadınlar hastanelerde doğruyu söylemiyor. Abdullah, “Hastanede ölümle pençeleşirken bile doğruyu söylemiyorlar, itiraf etmiyorlar. Kaza diyorlar” ifadelerini kullandı./RÜDAW
Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2015, 12:16