Stoltenberg: Türkiye ile diyalog yeniden başlatılmalı

Türkiye ile İsveç'in üyeliği konusunda diyaloğu yeniden başlatmak istediğini söyleyen Stoltenberg, "Ankara'daki siyasi liderlerle yakın ve sürekli temas halindeyim" dedi.

Stoltenberg: Türkiye ile diyalog yeniden başlatılmalı

NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, Norveç'in başkenti Oslo'da gayriresmi toplantıda bir araya gelerek Vilnius Zirvesi'ne ilişkin hazırlıkları ele alıyor. NATO dışişleri bakanları, Oslo'daki iki günlük toplantının ilk gününde Norveç Kralı V. Harald'ın Kraliyet Sarayı'nda verdiği davette bir araya geldi ve ardından Norveç Dışişleri Bakanı Anne Beathe Tvinnereim'in Akershus Kalesi'nde verdiği akşam yemeğinde tekrar buluştu.

Toplantının gündemini, 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek NATO Zirvesi'ne ilişkin hazırlıklar oluşturuyor. Kilit konulardan biri, NATO'nun Ukrayna ile ortaklığının geliştirilmesi olacak. Ayrıca Ukrayna'nın savunma çabaları ve barış için ortaya koyduğu plana verilen desteğin nasıl devam edeceği ele alınacak. Toplantıda Türkiye'yi, NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Levent Gümrükçü temsil ediyor.

'KOSOVA'YA GÖNDERİLMEK ÜZERE BİR TABUR HAZIR'

Stoltenberg, Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen gayriresmi nitelikli NATO dışişleri bakanları toplantısının girişinde konuştu. AA muhabirinin NATO'nun Kosova'ya ilave 700 asker göndermesi ve bir taburu hazır bulundurmasının, İttifak'ın çatışmaların Avrupa'ya yayılacağı yönünde bir endişesi olduğu anlamına gelip gelmediği sorusu üzerine Stoltenberg, "Bu NATO'nun siyasi bir çözümden vazgeçtiği anlamına gelmez" yanıtını verdi. Jens Stoltenberg, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliği azaltmak için asker gönderdiklerini belirterek, durumun kötüleşmesi halinde bir taburun hazır olduğunu da yineledi.

'TÜRKİYE İLE DİYALOĞU BAŞLATMAK ÖNEMLİ'

Öte yandan Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili seçiminin bitmesiyle Türkiye ile İsveç'in üyeliği konusunda diyaloğu yeniden başlatmak istediğini söyledi. İsveç'in üyeliğiyle ilgili bir soru üzerine Stoltenberg, "İsveç'i üyeliğe davet etme kararı aldığımızdan beri Ankara'daki siyasi liderlerle yakın ve sürekli temas halindeyim. Düzenli olarak da toplanan bir kalıcı mekanizmaya sahibiz. Türkiye'de bir seçim dönemi yaşandı, temaslar bu süreçte pek yakın ve yoğun değildi ama artık seçim bittiğine göre, diyaloğu ve süreci yeniden başlatmanın önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç'in üyeliğini desteklediğini, Macaristan'ın da daha önce bu yönde taahhütte bulunduğunu, dolayısıyla iki ülkenin de İsveç'in üyeliğini onaylayacağına inandığını ifade etti. (Duvar)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER