Silvan’da Yaralanan Kadın Hayatını Kaybetti

Diyarbakır, Silvan'da yaralanan 70 yaşındaki Hayriye Hüdaverdi hayatını kaybetti. İlçede öldürülen 17 yaşındaki Akcanım'ın da panzere bağlanarak sürüklendiği iddia edildi.

Silvan’da Yaralanan Kadın Hayatını Kaybetti
 Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde sokağa çıkma yasağı sırasında ağır yaralanan 70 yaşındaki Hayriye Hüdaverdi hayatını kaybetti.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre, polis ve özel harekat timlerinin gerçekleştirdiği saldırılarda 2 Ekim’de yaralanan ve Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan Hüdaverdi, bu sabah yaşamını yitirdi.

Hüdaverdi’nin cenazesi otopsi işlemlerinin ardından Silvan’da defnedilecek.

Kaymakam: Polis vurdu

Evrensel’in haberine göre Silvan Kaymakamı Murat Kütük, “70 yaşında bir teyze (Hayriye Hüdaverdi) yaralandı. Çatışma alanında yaralılara yardım ederken polis tarafından vuruluyor” demişti.

Bir cenaze daha sürüklendi iddiası

Şırnak'ta Hacı Lokman Birlik'in öldürüldükten sonra zırhlı aracın arkasına bağlanarak sürüklenmesinin ardından, Silvan'da da benzer bir olayın yaşandığı iddia edildi.

Görgü tanıkları, sokağa çıkma yasağı ile birlikte dört gün boyunca yoğun saldırıların yaşandığı Silvan’daki Konak Mahallesi'nde öldürülen 17 yaşındaki Vedat Akcanım'ın panzerin arkasına bağlanarak sürüklendiğini anlattılar.

Görgü tanıkları, Hayriye Hüdaverdi'nin de Konak Mahallesi'nin Dicle Caddesi üzerinde vurulan Akcanım’ı almaya giderken vurulduğunu söyledi.

DİHA’ya konuşan Sadiye Durak, Akcanım vurulduktan sonra mahalle sakinleri olarak onu almaya gittiklerini ancak üzerlerine panzerlerden ateş açıldığını anlattı. Üzerlerine yağdırılan kurşunlara rağmen Akcanım'ı aldıklarını, biraz ilerlediklerinde ise Hüdaverdi'nin vurulduğunu aktaran Durak, saldırının yoğunlaştırılması nedeniyle onları bırakıp geri çekilmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Bir süre sonra Hüdaverdi'yi alabildiklerini ve Akcanım'ı bırakmak zorunda kaldıklarını ifade eden Durak, “Biz kadını alıp geri dönerken, onlar da gelip Vedat'ı sürükleyerek aldılar. Ardından yüksek bir evin çatısından aşağıya attılar. Daha sonra ise panzerin arkasına zincirle bağlayarak mahallenin içinden geçtiler” dedi.

Birlik: Yaralıyken öldürüldü

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, eşinin öldürülen kardeşi Hacı Lokman Birlik’in “yaralı halde polisler tarafından yakalandıktan sonra infaz edildiğini” açıkladı.

“Görgü tanıklarının ifadesine göre, kayınbiraderim kendisi yaralı bacağını sarıyor, bu da onun ölümcül bir yara almadığını gösteriyor. Polisler onun yaşadığını görmelerine rağmen yakınına gelerek onlarca kurşun sıkmışlar” dedi.

Otopsi raporunun görgü tanıklarının ifadesini doğruladığını dile getiren Birlik, “raporda Birlik’in vücudundan çıkarılan 28 kurşunun ikisinin uzak, 26’sının yakın mesafeden sıkıldığının belirtildiğini” hatırlattı.

“Katledildikten sonra başının üzerine basılarak fotoğraflar çekiliyor, zırhlı araçlarla vücudunun üzerinden geçiliyor ve sonra zırhlı araca boynundan bağlanarak sürükleniyor. Otopsi raporunda da derin sıyrık, kırık ve yüzü başta olmak üzere vücudunun bazı bölümlerinin parçalandığı yazılmıştır.”

İnsan hakları heyeti Silvan’da

Yüksekova Haber’in haberine göre, Silvan'da sokağa çıkma yasağı süresi boyunca yaşananları yerinde incelemek amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Diyarbakır Tabip Odası’nca oluşturulan bir heyet ilçeye gitti.

Heyet, ilçede 2 Ekim’de ilan edilen ve dün akşam saatlerinde kaldırılan sokağa çıkma yasağı süresince yaşananları yerinde araştıracak ve incelemelerinin ardından tespit ettikleri ihlalleri bir raporla açıklayacak./ Bia

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2015, 15:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER