İstanbul'da aralarında HDP ve CHP üyelerinin de bulunduğu ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği "Suriye'de savaşa son, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesine hayır!" sloganıyla kurdukları Barış Bloku'nun duyurusunu Cezayir Toplantı Salonu'nda yaptı. Blokun deklere edildiği toplantıya, HDK Eş Sözcüleri Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, HDP milletvekilleri Ferhat Encü, Ali Kenanoğlu, Beyza Üstün, Filiz Kerestecioğlu ve Garo Paylan ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, siyasi parti yöneticisi, aydın, yazar ve akademisyen de katıldı.
'Kirli savaşı karşı Barış Bloku'
HDP MYK üyesi Gençay Gürsoy'un yaptığı konuşmada, bölgenin uzun bir süredir ateş çemberi içerisinde yer aldığını kaydederek, yapılan askeri yığınaklarla ülkenin diken üzerinde yer aldığını söyledi. Savaş hazırlıklarının yapıldığı bir süreçte, bu savaş hazırlığına karşı Barış Bloku'nu kurma kararı aldıklarını ifade eden Gürsoy, daha sonra blok tarafından hazırlanan ortak basın metnini okudu. Bölgede nereye varılacağını bilmedikleri bir savaş hazırlığının olduğunu ve bunun için barışseverlerinin bir araya gelmesinin zorunluluğunun doğduğunu söyleyen Gürsoy, Rojava'daki gelişmelerin sonucunda çözüm sürecinin rafa kaldırıldığını dile getirdi. Gürsoy, "Kirli savaşı topraklarımızın içerisinde taşıyacak politikalara karşı Barış Bloku kuruldu" dedi. Girişimlerinin amacının ülke içerisinde barış için geniş halk kitlelerinin harekete geçirmek olduğunu söyleyen Gürsoy, herkesi bu bloğa destek vermeye çağırdı.
'Irak ve Suriye'nin işgaline karşıyız'
Açıklamanın ardından konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK ve bağlı sendikalar olarak metnin arkasında olduklarını ifade etti. Hükümetin önünde erken seçim ve savaşın olduğunu belirten Beko, "Savaş sadece karşılıklı bir mücadele olarak değerlendirilmemeli. O topların öldürdüklerinin arkasında kalanlara bakalım. Gençlerin sakat kalma halini düşünelim. Gündemde olan Irak ve Suriye'nin işgaline karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Ortadoğu'nun Ortadoğu'da yaşayan halkları tarafından kendi yönetimini oluşturmasından yanayız. Biz savaş çığlıklarına karşı, barış çığlığını haykırmaya devam edeceğiz. Bizim topraklarımız kana doydu. Artık barış zamanı, kardeşlik zamanı" dedi.
'Rojava'ya en ufak bir müdahale savaş ilan etmektir'
HDK Eşsözcüsü Ertuğrul Kürkçü de yaptığı konuşmada, Türkiye'de hâlâ iktidarların başıboş kararlar alamayacağının göstergesinin bu bloğun kurulması olduğuna dikkat çekti. Türkiye'yi yönetenleri endişelendiren sınırlarının tehdit altında olması değil, IŞİD'e karşı korunmuş duruma alınması olduğunu dile getiren Kürkçü, Rojava'ya en ufak bir müdahale, 4 parça Kürdistan'da Kürt özgürlük güçlerine ve Kürdistan halkına savaş ilan etmesi anlamına geldiğinin altını çizdi.
ÖDP Eşbaşkanı Alper Taş ise, bundan sonra savaş koalisyonuna karşı Barış Bloku'nun olduğunu dile getirerek, sınıra yapılan yığınağın Suriye'ye girme zemini olduğunu belirtti.
EMEP temsilcisi ise, bu bloğun zamanla güçlenerek, yoluna devam edeceğini ifade ederek, herkesin bu savaş konusunu ciddiye alması ve bu bloğa sahip çıkmanın 7 Haziran seçimlerindeki iradeye sahip çıkılması anlamına geldiğini söyledi.
Demokratik İslam Konferansı (DİK) temsilcisi ise, tüm inançların temelinde barışın olduğunu dile getirerek, IŞİD'in yaptığı katliamların İslam'a ters olduğunu belirtti.
Ardından söz alan Devrimci Sosyalist İşçi Partisi Şenol Karakaş, Erdoğan'ın Rojava'da Kürtlerin kazanımlarını engellemek istediğini ifade etti. Karakaş, bu sloganın yanına "Öcalan'a özgürlük" sloganının eklenmesi gerektiğini söyledi.
Toplantıda söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, savaş isteyenlere seslenerek, bu savaşın ateşinin her kesi yakacağını söyledi.
Halk Evleri temsilcisi ise, bloğa destek verdiklerini söyledi.
Barış Bloku'na destek verenler şunlar:
Emek örgütleri: Deritex Sendikası, DİK, DİSK, Giyim-Sen, KES, TMMOB, TGS, TODAP, TTB, TYS.
Kadın hareketleri: Arap Kadın Hareketi, Barış İçin Kadın Girişimi, KJA, sosyalist Feminist Kollektifi.
Siyasi partiler: DBP, DİP, DSİP, EHP, EMEP, ESP, HDP, İşçi Demokrasi Partisi, ÖDP, SDP, SYKP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve parti olarak bloka destek vermeyen CHP'den de Fikri Sağlar, İlhan Cihaner, Mehmet Tüm, Musa Çam, niyazi Nefi Kara, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, müslüm Bozkurt, Oğuz Kaan Salıcı, Onursal Adıgüzel, Orhan Sarıbal, Sezgin tanrıkulu, Veli Ağbaba, Zeynel Emre, Zeynep Altıok.
Siyasi kurum ve kuruluşlar: Devrimci Hareket, DHF, DTK, Halkevleri, HDK, Kaldıraç, Partizan, SODAP, TÖP-G, Türkiye Gerçeği.
Örgütler ve platformlar: 78'ler Girişimi, Akademi Susmayacak, AKA-Der, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, Aktif Toplum alternatif Gelecek Derneği, Anadolu Arap Birliği, Anadolu Arap Hareketi, Başlangıç Dergisi, Buradayız Kollektifi, Alevi Kültür Dernekleri, Alevi- Bektaşi Federasyonu, Asrın Hukuk Bürosu, Barış Girişimi, Barış için akademisyenler.
Açıklamanın ardından toplantı basına kapalı bir şekilde devam ediyor.DİHA
Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2015, 13:32
Savaşa karşı Barış Bloku
İstanbul'da çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü, sendika ve kadın örgütünün destek verdiği "Suriye'de savaşa son, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesine hayır!" sloganıyla "Barış Bloku" kuruldu. "Kirli savaşı topraklarımızın içerisinde taşıyacak politikalara karşı Barış Bloku kuruldu" sözleriyle bloğu ilan eden HDP MYK üyesi Gençay Gürsoy, bloğa destek çağrısı yaptı.