Sırtında silahi ile sıcak savaş sahalarında program yapıyor. Rojava devrimi filizlenmeye başladığında filinta gibi bir gençti. Devrim rüzgârı ile büyüdü serpildi ve şimdi devrimin sesi olmak için devrimin en sıcak en sıcak alanlarında görev yapıyor.
Her kesin sırtında silahı ile Til Temir’de çetelere karşı bir seferberlik ruhu ile çalışmalara katılmasına alıştık. Her yaş ve her meslekten insanın içinde yer aldığı Til Temir direnişinde beyaz bezden yaptığı kemer ile omuzuna astığı silah dikkatimizi çekmişti. Adı Şiyar aslen Til Temirli olduğundan ismini soranlara Şiyar Til Temir olarak tanıtıyor kendisini.
Til Temir direnişine katılan her insanda Şiyar’ın beyaz bezden oluşturduğu kayışa benzer kemersiz, kundaksız birçok silahı görebilmek mümkün. 23 Şubat’ta çeteler ağır silah ve dış güçlerin desteği ile işgal girişiminde bulunduklarında ‘onur sözdür sözü çiğnetmeyeceğiz’ diyen yüzlerce Kürt, Arap ve Suryani eline ne geçerse alarak cepheye koştu. Şiyar Til Temir diğer insanlardan farklı kılan bir radyocu olması.
‘HALKLARIN SESİ OLMAK İSTİYORUZ’
Şiyar Til Temir, henüz 20 yaşında ve radyoculuğa ise kısa bir zaman önce başladı. O halkının, Rojava halklarının sesi olmak istediğini söyleyerek yaşamın en keskin alanlarında sıcak savaş sahalarında programlarını yapmayı tercih ediyor. Omuzundaki silah ile mesleğini soruyorum hüzünlü bir bakışlarla “bize direnmekten başka bir yol bırakmıyorlar ki” cevabını veriyor.
DAİŞ çetelerinin her türlü insani değere saldırdığını ifade eden Şiyar’ın hayat hikayesi de diğer direniş sahasındaki insanlarınkine benziyor. Abisi Kawa Bakur YPG’deki ismi ile Mahir çetelere karşı savaşırken yaşamını yitirmiş. Ailesinden birçok kişinin öz savunma ve kurumsal çalışmalar içinde yer aldığını söylüyor.
Cudi radyosu olarak halkların sesi olmak istediklerini söyleyen Şiyar Til Temir; “Çeteler Til Temir’e saldırdığı 23 Şubat’tan bu yana düzenli olarak gelip savaş alanlarında program yapıyoruz” diyerek 4 Nisan günü çetelere karşı mevzilerde olan savaşçılarla program yaptığını söyledi.
Çetelerin her türlü insani değere saldırdığını söyleyen Radyo Cudi çalışanı Şiyar Til Temir “Çeteler daha önce Serêkanîyê’ye, Kobanê’yê de saldırdı. Nasıl oralardan çeteler defolup gittilerse, Til Hemis ve Til Berak’ta nasıl yenilgiye uğratıldıysa Til Temir’de yenilecekler ve defolup gidecekler. Şimdi yürütülen savaşın en büyük ayaklarından birisi de basın yayındır. Biz Radyo Cudi olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek istiyoruz. Çeteler saldırılarında her türlü dini, kültürü ve etnik kökeni hedef alıyor. Biz de düşmanın bu saldırılarına karşı, Cizîre’de yaşayan tüm halkların sesi olmak için çalışıyoruz. Her halkın görüş ve önerilerine yer veriyoruz. Zaten bizi farklı kılanda halkların kültür değerlerine verdiğimiz önemdir” diyor.
‘HALİL DAĞ, ROJAVA DEVRİMİNDE YAŞIYOR’
Yönetmen Halil Dağ’ın yaşamını yitiriş yıl dönümünü sıcak savaş alanlarında karşıladıklarını da söyleyen Şiyar Til Temir, Dağ’ın bir halkın umutlarının dili olmak için yollara düştüğünü söyledi. Bu amaçla, dağ, taş demeden gerillanın peşinden yürüyüş gittiğini söyledi. O günü, Şiyar ile Til Temir’in sıcık savaş alanlarında karşıladık. Şiyar Til Temir böylesi direnişçi bir bir gelenekten geldiğini söyleyerek Dağı savaş mevzilerinde andıklarını vurguladı.
Omuzundaki silahın beyaz bezini görünce aklıma ilk gelen Halil Dağ olmuştu. Halil Dağ gerillayı akşam karanlığında takip edebilmek için önündeki gerillanın çantasına bir beyaz bez bağlardı. Şiyar Til Temir, Halil Dağ ve özgür basın şehitlerinin Rojava devriminde yaşatıldıklarını söyledi.
Şiyar ile ayrılırken “Serêkanîyê, Kobanê, Til Hemis ve Til Berak’da çeteler geldi, ama gitmek zorunda kaldılar” sözleri Til Temir savaşının da geleceğini anlatır gibiydi. Savaşın 40 gününde Til Temir de çeteler darbe almaya devam ediyordu.ANF