Bizi yok eder. Tekçi zihniyeti barındıran ve taşıyan kesimler, Arapçayı soykırımın eşiğine getirdi" dedi.
Hatay ve ilçeleri genel itibariyle Arap halkının yaşadığı yerler olmasına rağmen, halk anadili olan Arapça'yı unutmuş durumda. Arapça daha çok yaşlılar tarafından ve köylerde konuşuluyor. Kent ve ilçe merkezlerinde 80'li ve 90'lı yıllardaki yasaklar ve asimilasyon politikasının da etkisiyle Arapça neredeyse hiç konuşulmuyor. Konu hakkında görüşünü aldığımız Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Hatay Şube Başkanı Ayhan Erkal, kendisinin de Arap olduğunu, ancak anadilde eğitim eksikliği nedeniyle Arapça yazamadığını belirterek, "Hatay'da yüz binlerce Arap yaşar. Ancak Arapça konuşanların sayısı pek de iç açıcı değil. Arapça dili 80'li 90'lı yıllardan itibaren imha, inkâr ve asimilasyon politikalarının etkisiyle gitgide unutulmaya başlandı. Kent merkezlerinde Arapçanın az, ancak yaşlılar arasında ve köylerde yaygın olarak konuşuluyor" dedi.
'Anadili konuşmadan yabancı dillere yeltenmek asimilasyonu kabul etmektir'
Halkın büyük çoğunluğunun anadillerini savunmaya, sahiplenmeye cesaret etmediğini ifade eden Erkal, "Arapça dünya toprakları üzerinde en yaygın dildir. Ancak emperyalizmin etkisiyle şu an hakim dil İngilizcedir. İngilizce emperyalist bir dildir. Yabancı dil öğrenmede bir sorun yoktur, ancak anadilini bilmeden, anadilinde yazıp konuşmadan yabancı dillere yeltenmek asimilasyonu kabul etmek demektir. Arap halkı, Kürt halkı gibi Kürdistan'daki gibi örgütlü olmadığı için, mücadele gücü az olduğu için Arapça dili ve Arap kültürü iyiden iyiye yok olmaya başladı" değerlendirmesinde bulundu.
'Sadece resmi ideolojinin dili bizi soykırıma tabi tutar'
Anadilde eğitim istediklerinde "bölücü" diye etiketlendiklerini dile getiren Erkal, şunları dile getirdi: "Biz Türkçeyi reddetmiyoruz, anadillerimizi de istiyoruz. Sadece resmi ideolojinin dili bizi soykırıma tabi tutar. Bizi yok eder. Tekçi zihniyeti barındıran ve taşıyan kesimler, Arapçayı soykırımın eşiğine getirdi. Bizim amacımız, misyonumuz, herkesin kendi anadilinde eğitim görmesidir. Anadil gibi kutsal bir şey seçmeli derslere sığdırılamaz. Önümüzdeki aylarda yapacağımız 5. Demokratik Eğitim Kurultayı'nda anadilde eğitim ve Arapça için somut bir talebimiz olacaktır." DİHA
Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2012, 13:03