Rusya ve ABD'nin, "güvenlikli bölge olmayacağı" konusunda da hemfikir olduğunu belirten Aktar, her iki liderin Türkiye'den çok PYD'yi tercih ettiğini söyledi. Eski diplomat Prof. Dr. Yalım Eralp de Suriye politikası çöken Türkiye'nin uluslararası baskı nedeniyle PYD'ye bakış açısının değişeceğini söyledi.
Antalya'da toplanan G20 Liderler Zirvesi, sona erse de yankıları sürüyor. Zirveden geriye özellikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "DAİŞ, 40 ülkeden finansal destek alıyor. Bu ülkeler arasında G20 üyeleri de var" şeklindeki açıklaması ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Şimdi reddediyorlar, yarın kabul edecekler" dediği Suriye'de "Güvenlikli bölge" gündemi ile ilgili ABD Başkanı Obama'nın "Suriye'de 'güvenli bölge'nin verimli olmayacağına karar verdik" sözleri kaldı.
Önümüzdeki dönemde Rojava, Suriye ve Ortadoğu politikaları açısından önemli yansımaları olması beklenen zirveden yapılan bu açıklamaların aslında ne anlama geldiğini önemli uluslararası ilişkiler uzmanları değerlendirdi.
'Putin, bıçak kemiğe dayandı mesajı veriyor'
İstanbul Politikalar Merkezi'nin Kıdemli Uluslararası İlişkiler Uzmanı olan Prof. Dr. Cengiz Aktar, Putin'in açıklamasındaki "DAİŞ'e destek veren" ülkelerin Türkiye ve Suudi Arabistan olduğunu söyledi.
Dünya basınında da Türkiye ve Suudi Arabistan'ın, DAİŞ'e destek verdiği yönünde haberler çıktığını hatırlatan Aktar, Putin'in söyleminin "Bıçak kemiğe dayandı" mesajı olduğunu ifade etti. Böylesi toplantılarda, ülkelerin hedef alınarak açıklama yapılmadığının altını çizen Aktar, "Demek ki durum çok ileride ve Rusya dayanamadı, açıkladı. Dikkatleri bu ülkelere çekme gereği duydu" dedi.
'Putin ve Obama, PYD'yi tercih ediyor'
Obama'nın, Suriye sınırındaki "güvenlikli bölge" açıklaması ile ilgili de konuşan Aktar, Rusya ve ABD'nin "güvenlikli bölge" konusunda hemfikir olduğunu belirtti.
Türkiye'nin ise hayalini kurduğu "güvenlikli bölge"yi batılı hiçbir ülkenin uygun ve çözüm olarak görmediğini söyleyen Aktar, "Alman bir politikacı, 'Türkiye Kürtlerle savaştığı sürece güvenlikli bölge söz konusu değil' demişti. Bu bir teyit. Bu asla 'güvenlik bölgesi' olmayacak demektir. Aynı minvalde Obama'dan geldi, 'Biz PYD'ye olan desteğimizi sürdüreceğiz' dedi. Bu da durum Türkiye'nin yaratmaya çalıştığı algı ile alakası olmadığını gösteriyor. Putin ve Obama, Türkiye'den daha çok PYD'yi tercih ediyor" şeklinde konuştu.
'Türkiye hamisi olduğu gruplara tavır alacak'
Bu okumalarla birlikte G20'de ortaya çıkan en önemli sonucun Türkiye'nin, Suriye politikasının çöktüğünün dünya ülkeleri tarafından da Türkiye'ye kabul ettirilmesi olduğunun altını çizen Aktar, "Türkiye'nin bu kez şark kurnazlığı yapamadığını" ifade etti. Aktar, "Türkiye'nin işi zor. Hamisi olduğu gruplara tavır almak zorunda kalacak. Bu da onların hedefinde olmak şimşekleri çekmek demek" dedi.
'Türkiye'nin Suriye politikası geri tepti'
Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski diplomat Prof. Dr. Yalım Eralp de Putin'in açıklaması ile Türkiye'yi ve Suudi Arabistan'ı tarif ettiğini söyledi.
Türkiye'nin Suriye politikasının çöktüğünü kaydeden Eralp, şunları söyledi: "Esad zamanla gidecektir. Bu Türkiye'nin politikasının doğruluğunu işaret etmez. Türkiye'nin Suriye politikası ve yapmak istedikleri geri tepti."
'Uluslararası baskısı ile Türkiye'nin PYD'ye bakış açısı değişecek'
Suriye sınırında 'güvenli bölge'nin kurulması için Birleşmiş Milletler kararı alınması gerektiğini ve bunun için de Rusya'nın onayına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Eralp, ancak Rusya'nun zaten buna onay vermeyeceğini belirtti.
"G20'de sadece Putin'in yıldızı parladı" diyen Eralp, "Rusya ve ABD, PYD konusunda aynı görüşte. İkisi de 'PYD terörist organizasyon değil' diyor. Türkiye ise PYD'ye inatla 'terörist ülke' diyor. PYD, Türkiye'ye karşı terörizm yapsaydı anlardık, ancak böyle bir şey yok. Uluslararası baskı nedeniyle Türkiye'nin PYD'ye bakış açısı da değişmek zorunda kalacaktır" diye konuştu.
'Putin Sudi Arabistan ve Türkiye'yi kast ediyor'
Radikal Gazetesi Dış Haberler Servisi editörlerinden Neşe idil ise Putin'in açıklaması ile G-20 üye ülkeleri düşünüldüğünde akla ilk gelenin Suudi Arabistan olduğunu söyledi.
"Fakat ben Putin'in bu açıklamasında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu batı ülkeleri hedef aldığını düşünüyorum" diyen İdil, "Özellikle de son zamanda Rusya'nın Suriye'de cihatçı örgütlere yönelik hava saldırılarının başlamasının ardından batının 'Rusya ılımlı muhalifleri vuruyor' açıklamalarını düşünürsek, durum budur" dedi.
Son günlerde yaşanan Ankara, Beyrut, Rus uçağı ve Paris'e yönelik saldırıların ardından G20'nin ana gündem maddesinin "terörle mücadele" olduğuna işaret eden İdil, "Yani 'bıçak kemiğe dayandı' mesajı tüm liderlerin verdiği bir mesajdı ve sonuç bildirgesinde de net bir şekilde görüldü. Putin'in kapanışta bu denli net 'Hala destek verenler var' açıklaması DAİŞ'in finansal kaynaklarının kesmek gerektiği ve 'Biz hala destek verdiğinizin farkındayız' niteliğinde bir açıklama" diye konuştu.
'Obama'nın güvenli bölge açıklamasının yeni değil'
Obama'nın "güvenli bölge" açıklamasının ise aslında yeni olmadığını hatırlatan İdil, daha önce de ABD'li yetkililer böyle bir güvenli bölgeye karşı olduklarını duyurduklarını vurguladı. Bundan bağımsız olarak Türkiye'nin Suriye politikasının hali hazırda çöktüğünü vurgulayan İdil, "Bunun nedeni olarak da Türkiye'nin 'terör örgütü' kabul ettiği ancak DAİŞ'le etkili mücadele eden YPG'nin, ABD tarafından açıkça desteklenmesini gösterdi. DİHA
Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2015, 14:29
'Putin ve Obama, Türkiye'den çok PYD'yi tercih ediyor'
G20 Zirvesi'nden yansıyan mesajları değerlendiren İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Aktar, Vladimir Putin'in "Bıçak kemiğe dayandı" mesajı verdiği açıklamasında DAİŞ'e destek veren ülkeler olarak açıkça Türkiye ve Suudi Arabistan'ı kast ettiğini söyledi.