Onlar Kobanê sınırında hala cenazelerini bekliyor

13 YPG/YPJ'liye ait cenazelerin geçişlerine Habur Sınır Kapısı'nda 10 bekletildikten sonra ancak geçişlerine izin verilirken, Kobanê'de DAİŞ çeteleriyle girdikleri çatışmalarda yaşamını yitiren 15 YPG/YPJ'linin cenazelerinin geçişlerine dönük engelleme ise halen devam ediyor

Onlar Kobanê sınırında hala cenazelerini bekliyor
Çocuklarının cenazelerini teslim almak için sınır hattında başlattıkları nöbet eyleminin 3'üncü gününe giren aileler ise, hiçbir dinde ve ahlakta yer almayan böylesi bir saygısızlığa karşı herkese destek çağrısında bulundu.
Rojava'nın Cizirê Kantonu'nda savaştıkları DAİŞ çeteleriyle yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren 13 YPG/YP ve HPG'li savaşçıya ait cenazelerin 10 gün boyunca bekletildikleri Habur Sınır Kapısı'nda geçişlerine önceki gece izin verilirken, Kobanê'de yaşamını yitiren 15 YPG/YPJ'linin cenazelerinin geçişlerinin engellenmesine dönük tutumda ise değişen bir şey yok. Kobanê'den Suruç'a açılan Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda bekletilen cenazelerin ailelerine teslim edilmesi 12 gündür AKP tarafından engellenmeye devam ediliyor.
Çocuklarının cenazelerini almak için ilçeye gelen ailelerin sınır hattında bulunan Mehser (Çaykara) Mahallesi'nde başlattığı nöbet eylemi de 3'üncü gününe girdi. Ailelerin başlattıkları bu eyleme HDP milletvekilleri, MEYADER, Barış Anneleri Meclisi, HDP, DBP'li yöneticiler, bölge belediye eşbaşkanları da destek içerisinde. 
AKP'nin geçişlerine izin vermediği cenazelerin sayısı 12 gün önce 2 iken, bu sayı günler içerisinde yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerle birlikte 15'e ulaştı.
Nöbet eylemindeki aileler, çocuklarının cenazelerine kavuşmalarının engellenmesiyle maruz kaldıkları zulmün, insanlık dışı olduğu olduğunu dile getiren aileler, hiçbir dinde ve ahlakta cenazeye saygısızlığın bulunmadığını ifade etti. 
'Neden korkuyorlar?'
29 Temmuz'da, Sirîn kasabasında çetelere karşı direnirken yaşamını yitiren Mehmet Akyüz'ün (TekoşerAmed) babası Fedli Akyüz, 29 Temmuz'dan bu yana oğlunun cenazesini almak için sınır hattında bekleyiş içerisinde.
Cenazelerimizi kendilerine neden verilmediğini hala anlayamadığını söyleyen Akyüz, kendi sorduğu "Cenazemiz kime ne yapacak? Neden korkuyorlar?" sorularının yanıtlarını bulmaya çalışıyor.
Akyüz, oğlunun cenazesini almak için gittiği Suruç Kaymakamlığı'nın, kendisini valiliğe yönlendirmesi üzerine görüştüğü yetkililerin kendisine Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar gereği yapabilecek bir şeyleri olmadığını ifade ettiklerini de aktardı.
'Cenazeleri sahiplenin'
Onun gibi 30 Temmuz'da yine Sirîn kasabasında can veren YPG'li savaşçı Salih Aygün'ün (Rûstem Cûdî) annesi Ayşe Ayün de öldürülen çocuğunun cenazesini alamamanın acısı içerisinde.
"Öldürdükleri çocuklarımızın cenazelerini de vermiyorlar" diyen Aygün, çocuğunun ölümünden sorumlu tuttuğu AKP'nin, cenazesini vermeyerek tarafını gösterdiğini kaydetti. Aygün'ün ablası İslim Aygün ise, "Kardeşimin şahadet haberini yeni aldık. Çocuklarımızı öldürdüler, bari cenazelerine işkence yapmasınlar. Biz cenazelerimizi almadan buradan hiçbir yere ayrılmayacağız. Tüm halkımız cenazelerini sahiplenmeli, nöbeti ve sesini daha da yükseltmelidir" çağrısında bulundu.
Kobanê'de sınırında ailelerin nöbetini tutuğu YPG/YPJ'li cenazelerinin kimlikleri şöyle:
- Mehmet Akyüz (Tekoşer Firaz) Amed
- Hasan Teymur (Agir Wan) Van 
- Leyla Yiğit (Aryen Amud) - Hakkari
- Umut Karadağ (Serhed Eriş) - Mersin 
- Ferhat Kaya (Fuat Tolhildan) - Bitlis 
- Şiyar Bor (Zagros Azad) - Hakkari 
- Serhat Bor (Rubar Azad) - Hakkari 
- Dilan Söğüt (Dirok Akiba ) - İstanbul 
- Kamuran Kaya (Serhildan Agiri) - Ağrı 
- Hamza Canşin (Goran Riha) - Urfa 
- Salih Aygün (Rustem Cudi) - Antep 
- Rıdvan Çelik (Egid Huseyin ) - Muş 
- Bedirhan Korkmaz (Zana Şoreş) - Bitlis/Hizan
- Mansur Babur (Derwêş) - Van/Çatak
- Zeynep Tekin (Hêvîdar Botan) - Şırnak/Beytüşebap/ DİHA

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2015, 12:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER