Merkez Bankası, eylül ayında faizi beklentilerin üzerinde bir adımla yüzde 17.75’ten yüzde 24’e yükseltmişti. Gerekçe olarak da, döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan enflasyon riskini daha da tetikleyeceği vurgusu yapılmıştı.
Merkez Bankası’ndan bugün yapılan açıklamada ise ekonomide dengelenme eğiliminin belirginleştiği, ancak iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın devam ettiği ifade edildi.
Açıklamada, şu değerlendirme yer aldı:
“Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.
Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini göstermektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte finansal koşullardaki sıkılaşmanın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir.
Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarındaki zayıflamanın enflasyon görünümündeki bozulmayı kısmen sınırlayacağı düşünülse de fiyatlama davranışlarına dair yukarı yönlü riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.
SIKI DURUŞ DEVAM EDECEK
Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”
(HABER MERKEZİ)
KARŞIMIZA STAGFLASYON KRİZİ ÇIKIYOR
Gazete Duvar ekonomi yazarı Doç. Dr. Ümit Akçay, Merkez Bankası’nın faiz kararını yorumladı:
TCMB son yaptığı açıklama ile ekonomik gidişatta herhangi bir düzelme olmadığının altını çizmiş. Öncelikle ekonomik büyümenin sert bir şekilde durduğuna ‘iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir’ diyerek işaret etmiş. Ardından da, fiyat artışlarının süreceğini beklediğini, ‘fiyatlama davranışlarına dair yukarı yönlü riskler devam etmektedir’ diyerek vurgulamış. Bu iki gelişmeyi bir arada değerlendirdiğimizde karşımıza ekonomik durgunluk ortamında yüksek enflasyon durumu, yani stagflasyon krizi çıkıyor. Kısacası, Türkiye ekonomisinin yaşadığı kriz derinleşiyor ve ekonomi yönetiminin bu gidişata müdahale kapasitesi giderek daralıyor.
Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2018, 17:10