'Kobanê'nin inşasına katılım' çağrısı

Tarihi zaferle Kobanê'den uzaklaştırılan DAİŞ çetelerinin arkalarında bıraktığı tonlarca enkazın yüzde 70'ini kaldırdıklarını, kanalizasyon, altyapı, yol, eğitim, sağlık, savunma amaçlı binalar ile konut yapım işinin devam ettiğini söyleyen Yeniden İnşa Komisyonu Üyesi Hüseyin Yılmaz, inşa için söz veren STK'lerin somut bir adım atmadığını belirtti. Yılmaz, toplumsal barış ve uzlaşı için herkese inşa çalışmalarına katkı sunma çağrısı yaptı.

'Kobanê'nin inşasına katılım' çağrısı
 DAİŞ çetelerinin 15 Eylül 2014 tarihinde güney, batı ve doğudan başlattığı ağır saldırıların altında harabeye dönen Rojava'nın Kobanê kenti, YPJ/YPG öncülüğünde destansı bir direniş ile 134 gün sonra 26 Ocak 2015 tarihinde özgürleşti. DAİŞ'in mayınları, havan ve top atışları ile koalisyon güçlerinin hava bombardımanı altında harabe kente dönen Kobanê'de, dünya insanlığının desteği ile başlatılan yeniden inşa hamlesi devam ediyor. Kuzey Kürtlerinin de aktif rol aldığı inşa çalışmalarına, dünya halklarının birçoğu da destek sunuyor. Devam eden çalışmalar kapsamında oluşan enkazın yüzde 70'i temizlediklerini, çalışmaların devam ettiğini belirten Yeniden İnşa Komisyonu Üyesi Hüseyin Yılmaz, ilk etapta kanalizasyon, altyapı, eğitim, savunma ve sağlık amaçlı binaların yapımına başlandığını söyledi. 

DAİŞ enkazı temizleniyor 

Gelinene tarihe kadar daha çok enkaz kaldırma çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Yılmaz, "Su ve kanalizasyon sorunlarını iyileştirmeye yönelik çalışmalar devam ediyor. Enkazın yüzde 70'ini kaldırdık, yüzde 30 oranında kaldırılacak enkaz kaldı. Kobenê inşa çalışmaları çerçevesinde 1 buçuk milyon tonaj enkaz kaldırdık. Tam 150 bin kamyon seferi yaptık" dedi. Kışa hazırlık anlamında yoları düzeltmeye dönük planlama yaptıkları belirten Yılmaz, yapıların inşasında kullanılacak çimento konusunda sıkıntı yaşadıklarını paylaştı. Çimento sorununu çözeceklerini ve öncelikli olarak eğitim, savunma, sağlık amaçlı binaların yapımının devam edeceğini söyleyen Yılmaz, önümüzdeki ay 2 fırın 1 değirmenin faaliyete gireceğini belirtti.

135 bin kişi Kobenê'ye döndü

Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan şimdiye kadar resmi rakamlara göre 135 bin Kobanêlinin döndüğünü kaydeden Yılmaz, geri dönenlerin kente ve köylerine yerleştirildiği bilgisini paylaştı. DAİŞ vahşetine karşı yürütülen mücadelenin demokrasinin temellerini oturtmak ve aynı zamanda da oradaki halkların birlikte yaşamalarını sağlayabilecek koşulları yaratmak olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Kobanê tüm dünya halkları için bir milat olmalıdır. Dolayısıyla herkesin bu bakış açısı ile Kobenê'ye yaklaşması gerekir. Kobanê sınır kapısının resmi gümrük kapısı olması lazım. Buradan geçişlerin resmi olarak sağlanması ve diğer kentlerde yaşayan Kobanêlilerin de dönmesi için bu kapının ivedilikle açılması lazım" diye konuştu. 

Vaatler yerine getirilmedi

Yılmaz enkaz, konut ve yol çalışmalarının bir arada yürütüldüğünü söyleyen, STK'lerin vaatleri konusunda şunları ifade etti: "Bugüne kadar bir çok sivil toplum kuruluşu Kobenê inşası için vaatlerde bulundu. Hastane, okul yapacakları yönünde vaatler verdiler. Fakat somut bir katkı daha olmadı." Herkese Kobanê'nin yeniden inşasına katkı sağlamaları yönünde çağrı yapan Yılmaz, "Bu insanlığa hizmet mücadelesi olacaktır. Kobanê'nin inşasına dönük sağlanan her katkı toplumsal barışa ve toplumsal uzlaşıya katkı olacaktır. Bu düşünceyle yola çıkarak herkesin Kobanê'nin inşasına katkıda bulunmasını istiyoruz" dedi. DİHA

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2015, 10:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER