Bir katliam denemesi yapılmıştır. Bir vahşet yaşanmıştır" dedi. Kışanak, "İlk günden beri söyledikleri yalanları sıralasak, buradan Lice'ye yol olur! Dün terörist diye kriminalize ettikleri Kürtleri, bu kez de uyuşturucu üzerinden suçlamaya çalışıyorlar" diye belirtti.
BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, partisinin grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda tutuklu milletvekillerinin isimlerinin sıraya konulması ve yerlerinin boş bırakılması dikkat çekti. Mardin'in Derik ilçesinde 1993 ile 1994 yıllarında 13 köylünün faili meçhul bir şekilde katledilmesinden sorumlu tutulan dönemin Derik Jandarma Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil'in Çorum'da görülen davasının devam ettiğini dile getiren Kışanak, ailelerin yıllardır adalet aradığının altını çizerek aralarında bulunan ailelere "Hoş geldiniz" dedi. 1993-94'te neler yaşandığını kısaca sunmak istediğini belirten Kışanak, gözaltında tacizler tecavüzler yaşandığını, binlerce insanın toplu mezarlara defnedildiğini, bir vahşetin, bir soykırımın, bir topyekûn savaşın yaşandığını hatırlattı. 13 faili meçhul cinayetin bu dava kapsamında görüldüğünü belirten Kışanak, gözaltında 400 kişi tarafından tecavüze maruz kalan Ş.A. davasının da bu dava kapsamında olduğunu vurguladı. Musa Çitil'in Mardin bölgesinde bu vahşetin yaşandığı yıllarda Yüzbaşı rütbesinde olduğunu şimdi Tuğgeneral rütbesi aldığını belirten Kışanak, "Yaptığı zulüm ile hızla terfi ediliyor. Bu insan böyle bir davada hala tutuksuz yargılanıyor. Bunu kime izah edebilirsiniz" diye sordu.
'Sivas katliamı ile bir yüzleşme yapılmalıdır'
2 Temmuz Sivas katliamı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kışanak, "20 yıldır Madımak'ta yakılan ateş kendisine insanım diyenlerin canlarını yakmaya devam ediyor. Failleri parça parça kurtaran bir yaklaşımla göstermelik bir dava süreci izlendi. Birilerini zaman aşımı üzerinden kurtardılar. Ceza alanları kaçırdılar. Bu yangın sönmedi. Biz Sivas katliamı vesilesiyle sokağa çıkıp yaşamını yitiren canların yanındayız. Sivas katliamı ile bir yüzleşme mutlaka yaşanmalıdır. Neden yapıldığının açığa çıkarılacağı bir yüzleşmeye ihtiyaç var" dedi. Bugünü ve geleceklerini de konuşmak istediklerini dile getiren Kışanak, Alevi yurttaşların gerçek taleplerinin karşılanması ile Sivas ile gerçek bir yüzleşmenin olacağını ifade etti. Alevi toplumunun hafızasına kazınmış Yavuz Selim'in adının köprü ismi yapılmasının acılar üzerinden siyaset yapma anlamına geldiğine dikkat çeken Kışanak, "Travmalarla neden oynuyorsunuz? Dersim katliamını yapanların adının bir havaalanına verilmesi bir travmadır. Bu konuda bir itiraz da gelmez. Bunu siyaset malzemesi yaparsanız başkaları da size siyaset malzemesi olarak gelir. Bu ülkede artık mazlumların üzerinde siyaset yapmayın. Statükoyu yaşatmak isteyenler biz mağdurları, mazlumları, ötekileştirilenlerin üzerinden artık siyaset yapmasınlar. Hep birlikte topyekûn bir temizlenme istiyoruz. Herkesin ismini kışladan, hava alanından, caddeden, köprüden de silin. Elinizi tutan yok. Sabiha Gökçen'i, Yavuz Selim'i değiştirin kimse de itiraz etmez size" dedi. Alevi yurttaşların eşit yurttaşlık temelinde yaptıkları mücadele çok anlamlı bir mücadeledir" diyen Kışanak, "Aleviler Aleviliği nasıl biliyorlarsa öyle yapsınlar. İkinci Alevi açılımı adı altında siyaset yapmaya kimsenin hakkı yoktur" dedi.
'Katliamların bitmesi için barış sürecini başlattık'
Toplantılarda katliamları anlatmaktan dolayı zorlandıklarını ifade eden Kışanak, bunların bitmesi için barış sürecini başlattıklarını birilerinin kendilerine siyasi manevra alanı bulması için bunu yapmadıklarını ifade etti. Nice katliamdan geçen Lice'de 28 Haziran'da karakol inşaatlarına karşı çıkmak için giden kitlenin ağır silahlarla tarandığını belirten Kışanak, görüntülerin ortada olduğunu belirterek, "Kaymakamınızın söyledikleri ortadadır. 200-250 kişi oradadır. Velev ki, bunlar karakollara zarar verecektir. Bunu önlemenin başka yolu yok mu? Bu ikisi yan yana durmaz. Hem barış sürecinden sorunları çözmekten bahsedeceksin hem de insanları arkadan vuracak ve katledeceksin. Eğer şu anda daha fazla can kaybı yaşanmamışsa kesinlikle bir tesadüftür. Bir katliam denemesi yapılmıştır. Bir vahşet yaşanmıştır" dedi. Hala ortada "Bu yanlıştır" diyen bir yaklaşımın olmadığını belirten Kışanak, şunları söyledi: "O karakol komutanından izin almadan kim halkın üzerine ateş açabilir? O karakol komutanını en azından görevinden alacaksın. Bilgilerini de bu vahşeti yaşayan halktan alacaksın. İlk günden bugüne söylenen yalanları söylesek buradan Lice'ye yol olur. Tamamen yalan. Gerçek olan bir tek şey var. 18 yaşında gencecik bir insan askerin açtığı ateş sonucunda yaşamını yitirdi."
'Lice'deki katliam örtbas edilmek isteniyor'
Lice'deki katliamın örtbas edilmek istendiğine vurgu yapan Kışanak, "Buna dair sözünüz var mı? Şimdiye kadar Kürtlerin mücadelesi manipüle ediyorlardı. Şimdi başlamışlar uyuşturucu trafiği diyorlar. Bunun hesabını ya soracaksınız ya da biz bu katillere ve onlara güç verenlerden hesap soracağız. Asker, polis terörünü sineye çekecek halimiz yok. Gerilla tarihi bir yürüyüş yapıp bir tek kişinin zarar vermesine izin vermedi. Siz de aynı saygınlıkla militarist politikalarınızdan vazgeçeceksiniz. Buna izin vermeyeceğiz. Buradan ilan ediyorum. Uyuşturucu ekimi yapılan yerlere bırakın biz halkla yürüyelim. O tarlaları sökelim. Uyuşturucu mücadele için bugünü mü beklediler. BDP Gençlik Meclisi uyuşturucuya fuhuşa karşı kampanya başlattı. Bizim önümüzü kesmeyin, on binlerce gençle uyuşturucu tarlalarının üzerine yürürüz. Herkesin kendi üzerine düşeni yapması dahilinde süreç ilerler" dedi. Kışanak, şunları ifade etti: "Lice'de görüntüler var, yaşlı bir ana Kürtçe bağırıyor, 'Savaş değil barış istiyoruz' diye. Lice'deki karakol protestosunda 200-250 kişi var. Karakola zarar verecek olsalardı bile bunu önlemenin başka yolu yok muydu? Bir karakolun önünde cereyan etmiş. Faili belli. Karakol komutanından izinsiz nasıl ateş edilebilir? Komutan hala görevde. Dün terörist diye kriminalize ettikleri Kürtleri, bu kez de uyuşturucu üzerinden suçlamaya çalışıyorlar. Buradan ilan ediyorum. Biz sivillerle gidelim o tarlalarda ne varsa sökelim. Bu, askerle olacak şey değil. Önümüzü kesmeyin, karakollarla barikat olmayın, ben on binlerce gençle o uyuşturucu tarlalarına yürüyeyim! Karakol için, 'Yeni değil güçlendirme yapıyoruz' diyorlar. Aklımıza, fikrimize, mantığımızda hakaret ediyorlar. İnsanlar haklı olarak soruyorlar: Gerillalar bunun için mi geri çekiliyor? Barış ortamını bunun için mi kullanıyorlar? Kimsenin, ülkenin genel savunma ihtiyacına itirazı yok. Peki, sivillerin arasında kale, kalekol, ne ilgisi var?"
'Kimse bu kalekolları izah edemez'
Kışanak, "İnsanlar soruyorlar, daha amansız daha büyük bir savaşa mı hazırlanıyorlar? Gerilla bunun için mi geri çekiliyor? Barış ortamını bunun için mi yapıyorlar? Kimse bu kalekolları izah edemez. Soruyoruz çıkarsınlar bu ülkenin batısında kaç tane kalekol var. Bu ülkenin batısında güvenlik ihtiyacı yok mu? Bu savaş konseptinin bir ihtiyacıdır. Eğer bir barış konsepti varsa bunu ilerletmeye gayret ediyorlarsa neden kalekol yapıyorlar.
Birinci aşamadan ikinci aşamaya geçildi. Barışı ve demokrasiyi tesis edecek bir yol arıyoruz. Tüm Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu şey akan kanın durmasıdır. 76 milyonun ihtiyaç duyduğu iki şey demokrasi ve akan kanın durması. Bunu birbirinin karşısına koymak, halka şantaj yapmaktır. Bütün şiddet politikalarınızı, ayrımcılığınızı bazı şartlara bağlamayın artık. Bu reformlara devletin ihtiyacı var. Türkiye'nin ayıbını ortadan kaldırmamız gerekiyor. Eşitlikçi, özgürlükleri test eden bir demokratikleşmeye ihtiyacımız var. Geziyi anlamayanlar bunu da anlamıyorlar. Gerilla üzerine düşen tarihi sorumluluğunu yaptı. Herkes de üzerine düşeni yapsın. Çok şey söylendi; ama Beşir Atalay'ın 'Kimseye verilmiş sözümüz yok' sözünü anlamakta zorlanıyoruz. Siz bu halka bir söz vermediniz mi? Türkiye kamuoyunun tamamı demokratik özgür bir gelecek için bu sürece destek verdi. Böyle diyorlar ardından kimsenin hayal edemeyeceği paket hazırlığımız var diyorlar. Artık korkmaya başladık. Acil demokratikleşme ihtiyacı kapıya gelmiş dayanmıştır. İnsanları oyalamaktan vazgeçin artık" dedi. / Diha
Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2013, 14:49