İzmir'de, 2011 yılında Barış ve Demokratik Partisi'nin (BDP) başlattığı Barış ve Demokratik Çözüm çadır eylemine yönelik yapılan müdahalenin ardından aynı yerde bulanan KURDİ-DER İzmir Şubesi'ne de baskın yapılmıştı. KURDİ-DER binasının kapısını kırarak içeri giren polisler, dernek yöneticileri olmamasına rağmen dernekte yaptıkları arama sonucunda dernekte molotof yapımında kullanılan malzemelerin bulduklarını iddia etmişti. Dernek hakkında "Dernek kanununa muhalefet etmek" iddiasıyla açılan davada İzmir 7. Asliye Hukuk Mahkemesi, KURDİ-DER İzmir Şubesi'nin kapatılmasına karar verdi. Yine dernek yöneticilerinden 9 kişi hakkında ise "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, dernek yöneticilerine 289'er TL para cezası kesildi. Aralık 2014'te görülen davada verilen karar, dernek yöneticilerini iki ay sonra tebliğ edilirken, dernek avukatları, mahkemenin kararını temyiz etti.
Polis kapıyı kırdı, hırsızlar çaldı
Kapatma kararının hukuksuz olduğunu belirten KÜRDİ-DER İzmir Şube Başkanı Ramazan Kaygısız, dernek hakkında açılan davada delil olarak sunulan "Molotof" malzemesinin kimsenin dernekte olmadığı gece saatlerinde giren polislerin, içerde Molotof malzemesini bulduklarını iddia ettiklerini söyledi. Kaygısız, polislerin dernekten çıktıktan sonra da dernek binasını kapısının açık bıraktıklarını ve gece polislerden sonra da hırsızların derneğe girip tüm elektronik malzemeleri çaldığına dikkat çekti.
'Kapatma kararını kabul etmiyoruz'
AKP iktidarının demokrasinden ve barıştan bahsettiğini fakat Kürtlerin en doğal hakkı olan anadilde eğitime tahammüllü olmadığını altını çizen Kaygısız, "Derneğimizin faaliyetleri dil ve kültür üzerindedir. Başka herhangi bir faaliyetimiz bulunmamıştır. Buna rağmen derneğimize saldırı yapılmıştır. Sadece polisler nezaretinde tutanak tutulmuştur. Ve polislerin bu tutanakları üzerinde dava açılmıştır. Bu tutulan tutanaklar kanuna aykırıdır" dedi. Verilen kapatma kararını kabul etmediklerini ve kınadıklarını söyleyen Kaygısız, "Biz ne olursa olsun, dil üzerinde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bedeli ne olursa olsun bu çalışmalarımız metropol kentlerde devam edeceğiz. Kapatma kararın bir an önce iptal edilsin. AKP iktidarı, Kürt dili üzerindeki baskılarının kaldırılmasının ve çözüm ruhuna uygun adım atmasına davet ediyoruz" diye konuştu.
Avukat Uçar: Temyize gideceğiz
Dernek avukatı Canan Uçar da, verilen kapatma kararında, hukuka aykırı birçok noktanın olduğuna dikkat çekerek, polislerin derneğe baskın yaptığı sırada dernekte hiç bir yöneticinin olmadığına işaret etti. Dernekte ele geçirildiği iddia edilen malzemelerin nereden geldiğini görenlerin olmadığını ve dernekte izin olmaksızın arama yapıldığını altını çizen Uçar, dosyayı temyize gönderdiklerini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2015, 17:31
İzmir KURDİ-DER'e kapatma
İzmir 7. Asliye Hukuk Mahkemesi, "Dernekler kanununa muhalefet" ettiği iddiasıyla KURDİ-DER Şubesi hakkında kapatma kararı verirken, İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi de, derneğin 9 yöneticisine 289'er TL para cezası verdi. Kapatma kararına tepki gösteren KURDİ-DER İzmir Şube Başkanı Ramazan Kaygısız, kararın hukuksuz olduğunu söyledi.