İktidardan Avrupa'ya Kavala savunması: Siyasi etki yok

İktidardan Avrupa'ya Kavala savunması: Siyasi etki yok

Gezi Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı ve iş insanı Osman Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hak ihlali kararını uygulamayan iktidarın, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne gönderdiği savunma metni ortaya çıktı.

Savunmada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dahil, iktidar yetkililerinin Kavala hakkındaki açıklamalarının "yargılamaya etkisi olmadığı" ileri sürüldü. İktidar, beraatine hükmedilmesine rağmen eski bir dosyanın açılmasıyla ceza verilen Kavala'nın, "iç hukuk yollarını tüketmeden AİHM'e başvurduğunu, bu nedenle söz konusu AİHM kararının geçersiz olduğunu"  savundu. 

'HAKİMLERE SORUŞTURMA AÇILMASI NEGATİF ETKİ YARATMADI'

Gökçer Tahincioğlu T24'teki yazısında, Türkiye'nin daha önce yöneltilen 12 soruya Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Dışişleri Bakanlığı kanalıyla gönderilen yanıtlarda verilen görüşlere yer verdi. Buna göre, Türkiye, daha önce beraat kararı veren mahkemenin bazı üyeleri hakkında disiplin soruşturması açılması, mahkumiyet kararı veren heyette geçmişte AK Parti üyesi olan bir hakimin yer alması konularına da şu yanıtı verdi:

"Beraat kararı veren hakimlere farklı nedenlerle açılan disiplin soruşturması, ceza yargılaması üzerinde negatif bir etki yaratmamıştır. Disiplin soruşturması açılması, bağımsız ve tarafsız mahkemede yargılanma hakkını engellemez. Siyaseten angaje olduğu iddia edilen 13. Ceza Mahkemesi’ndeki yargıcın tarafsızlığını/ bağımsızlığını kaybettiğine dair hiçbir somut delil yoktur.”

'ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI YARGILAMAYI ETKİLEMEDİ

Türkiye, iktidarın ve Cumhurbaşkanı’nın Kavala hakkındaki açıklamalarının yargılamaya etkisi olup olmadığı konusunda da “Başvurucuya dair hükümet görevlilerinin beyanlarının zamanlama, içerik ve bağlamı dikkate alındığında masumiyet karinesini zedeleyen bir husus yoktur çünkü başvuranın suçluluğuna dair bir değerlendirme içermemektedir” savunmasını yaptı.

BERAAT VEREN MAHKEME DAĞITILDI

Gezi Davası'nda yargılanan Kavala’nın beraat ve tahliyesine hükmedilmiş ancak cezaevinden çıkmadan, daha önce savcılığın tahliye ettiği eski bir dosya 'casusluk' başlığıyla yeniden açılarak, yeniden tutuklama kararı verilmişti. Bunun ardından beraat ettiği Gezi Davası'nı istinaf mahkemesi bozmuş, ilk kararı veren heyet de dağıtılmıştı.

Yeni bir mahkemede yargılanan Kavala, Gezi Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş ve cezası onanmıştı. Bu süreçte, Kavala’nın tutuklandığı aşamada hak ihlali kararı veren, tahliyesine ve dosyanın kapatılmasına hükmeden AİHM’nin kararı uygulanmamıştı. Bu nedenle de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye için 'yaptırım' kararı almıştı. 17-19 Eylül’de Türkiye için uygulanacak yaptırım konusunda toplanan Bakanlar Komitesi, yeni bir gelişme olmaması nedeniyle 24 Ekim’de yapılacak toplantıya kadar Türkiye’den somut bir adım atmasını istemişti. 

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2024, 12:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER