'HÜKÜMET ÖĞRENCİLERİ DARALTIYOR'

Birinci Öğretim ve Açık Öğretimde katkı payı olarak bilinen harçların kaldırılması tartışmaları tartışıladursun, ikinci öğretimde okuyan birçok öğrenci ise hayal kırıklığına uğradı.

'HÜKÜMET ÖĞRENCİLERİ DARALTIYOR'
Hükümetin üniversite birinci öğretim ve açık öğretim harçlarını kaldırdığına yönelik yaptığı açıklamaların üniversitelerde sorunları çözmekten uzak olduğunu dile getiren Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi İrfan Açıkgöz, İkinci Öğretim Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerinden alınacak harçların diğer tarafa finanse edileceğini belirterek, hükümetin kandırmaca içinde olduğunu ifade etti.

Birinci Öğretim ve Açık Öğretimde katkı payı olarak bilinen harçların kaldırılması tartışmaları tartışıladursun, ikinci öğretimde okuyan birçok öğrenci ise hayal kırıklığına uğradı. Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi İrfan Açıkgöz, ikinci öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin halen harç vermeye devam ettiğini belirterek, harçların kaldırılması için mücadele veren birçok öğrencinin tutuklu olduğunu kaydetti. Hükümetin harçları bu yönde kaldırması neoliberal politikalarının göstergesi olduğunu aktaran Açıkgöz, "Halkın refah düzeyi düzelmeden ne eğitimde ne sağlıkta ciddi bir gelişme sağlanamaz. Parasız eğitim, demokratik eğitim, anadilde eğitim yapılması uzak bir ihtimal gibi görünüyor" diyerek, Türkiye'nin öncelikle demokratikleşmesi gerektiğini savundu.

'Öğrenciyi donanımlı mezun etmiyorsunuz'

İkinci öğretim, yüksek lisans ve doktora eğitimlerinden alınacak harçların karşı tarafa finanse edileceğini ve böylece yeni bir durumun gelişmediğini belirten Açıkgöz, "Esas yüksek olan ikinci öğretim harçları, gerçekten orta halli ya da orta düzeyde olan bir ailenin belini bükebilecek kadar yüksek bir miktarda" diyerek, Türkiye'de ikinci öğretimin lüks bir yatırım olduğunu kaydetti. Türkiye'deki eğitim sistemini eleştiren Açıkgöz, "Uzaktan eğitimi bir taraftan geliştirmeye çalışıyoruz. İkinci öğretim, uzaktan eğitim yok şu kurslar derken paralar gidiyor. Yani siz öğrenciyi donanımlı mezun etmiyorsunuz, meslek sahibi etmiyorsunuz. Mezun olduktan sonra kurslara para harcamasını sağlıyorsunuz. Mezun olduktan sonra iş edinme kursu, sosyal hizmetler kursu, her birine para harcıyorsunuz. Sonra 3 bin alınacaksa 4 bin kişi müracaat ediyor" dedi.

'Hükümetin neoliberal politikaları öğrencileri adım adım daraltıyor'

Hükümetin neoliberal politikalar izlediğini belirten Açıkgöz, neoliberal politikalarda herkesin müşteri olduğunu ve bir yerden alınanın başka bir yerden kapatılmaya çalışıldığını kaydetti. Neoliberal politikanın bir ispatının harçlarda yaşanan sıkıntılar olduğunu vurgulayan Açıkgöz, "Şimdi ne oldu ikinci öğretimden, yüksek lisanstan doktoradan aldığı harçları birinci öğretime finanse etmektedir. Hiçbir alanda başka bir indirime gitmiyor. O zaman bunu şöyle anlamak lazım, hükümetin neoliberal politikaları öğrencileri adım adım daraltıyor. Dünyayı parası olmayanlara zindan etmeye götürüyor. Yani bu iyi niyetli bir yaklaşım değil" diye konuştu.

'Üniversiteler her darbe sonrası 'Anarşinin yuvası' kabul edildi'

Eğitim alanında çok fazla eksikliğin olduğunu belirten Açıkgöz, bu durumda parasız eğitimi tartışmanın çok doğru bir durum olmadığını söyledi. Türkiye'de üniversitelerin 1930'larda yapıldığını ve sonraki her darbe döneminde "Anarşinin yuvası" olarak kabul edildiğini kaydeden Açıkgöz, bu doğrultuda bakılınca üniversitelerde ciddi bir reformun yapılmasının çok zor olduğunu belirtti.

'Türkiye'nin öncelikle demokratikleşmesi gerekiyor'

Öncelikle temel insan haklarına dayalı demokrasinin inşa edilmesi gerektiğini ifade eden Açıkgöz, "Bugün oradan çok uzağız. Halkın refah düzeyi düzelmeden ne eğitimde ne sağlıkta ciddi bir gelişme sağlanamaz. Parasız eğitim, demokratik eğitim, anadilde eğitim yapılması uzak bir ihtimal gibi görünüyor" diyerek Türkiye'nin öncelikle demokratikleşmesi gerektiğini savundu. Halkın taleplerine ve refah düzeyini dikkate alan politikaların gelişmesi gerektiğini söyleyen Açıkgöz, "Savaşın sonlandırılması gerekiyor. Çünkü paranın büyük bir kısmı savaşa gidiyor. Dolayısıyla bunları tartışmayı da çok fazla doğru bulmuyorum. Çünkü bunları çözmeden onları çözmemiz mümkün değil" diye konuştu.

'Pankart açan öğrenciler halen tutuklu'

Hükümetin harçları kaldırdığını söylediğini hatırlatan Açıkgöz, öte yandan da harçlar için pankart açan öğrencilerin halen tutuklu olduğunu ve yaşanan bu durumun büyük bir çelişki yarattığını kaydetti. Harçların kaldırıldığının iddia edildiğini yineleyen Açıkgöz, "Ne yapılması gerekiyor, bizden görüş alınarak ortak bir fikir birliğine varılması gerekiyor. Ondan sonraki adımlar atılsın. Harçları kaldırdığımızı iddia ediyoruz ama eğitim sektöründeki ücretleri arttırmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu. Diha

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2012, 10:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER