HRANT DİNK ÖDÜLÜ İSMAİL BEŞİKÇİ'YE

Hrant Dink Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası Hrant Dink Ödülü, Sosyolog Yazar İsmail Beşikçi'ye verildi.

HRANT DİNK ÖDÜLÜ İSMAİL BEŞİKÇİ'YE

Ödülü almaktan onur duyduğunu belirten Beşikçi, konuşmasında Kürtlerin tarih boyunca maruz kaldığı imha, inkar ve asimilasyon politikalarına dikkat çekti.

Hrant Dink Vakfı tarafından düzenlenen ve her yıl Hrant Dink'in doğum gününde verilen Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen törenle verildi. Ödül, her yıl, ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uğruna bireysel risk alan, ezber bozan, barışın dilini kullanan, bunları yaparken, insanlara mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren, biri Türkiye'den biri yurt dışından olmak üzere iki kişi, kurum veya gruplara veriliyor.

Jüri üyeliğini Ahmet Altan, Tim Garton Ash, Emma Bonino, Lydia Cacho, Rakel Dink, Costa Gavras, Nilüfer Göle, Alexander Iskendaryan ve Etyen Mahçupyan'ın yaptığı ödül törenine, Yazar Adalet Ağaoğlu, Çengiz Çandar, Banu Güven ile çok sayıda gazeteci ve aydın katıldı. Törende Orkestraya Surp Lusavoriç Korosu sahne alarak konser verdi. Ardından ödüller verildi. Bu yıl dördüncüsü verilen Uluslararası Hrant Dink 2012 ödülü, Türkiye'den Sosyolog Yazar İsmail Beşikçi'ye verildi. Ödülün ikinci sahibi ise Ruslar ve Çeçenler arasındaki savaşa karşı çıkan Rus asker anneleri tarafından kurulan The İnternational Memorial Society oldu.

'Kürtler tarih boyunca asimilasyon politikalarına maruz kaldı'

Uluslararası alanda ilk kez ödül kabul eden Beşikçi, "Beni seçmeniz bana büyük onur verdi" dedi. Yaptığı konuşmada Kürt sorununa değinen Beşikçi, Kürtlerin Cumhuriyet tarihi boyunca imha, inkar ve asimilasyon politikalarına maruz kaldığını belirterek, "Ortadoğu'nun ortasında 40 milyon nüfuslu Kürtler siyasi bir statüye sahip olmadı, parçalandı, yakıldı, yıkıldı. Sorun ise özür dilemekle değil ciddi araştırma ve incelemeler yapılarak çözülür" dedi.

Kürt sorunuyla yakından ilgilenen Beşikçi, toplam 36 kitap yazdı ve 17 yıl cezaevinde kaldı. 36 kitabın 34'ü Türkiye'de çeşitli engellemelerle karşılaştı.
/ Diha

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2012, 11:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER