HALKIN VERGİLERİ SAVAŞA GİDİYOR

Temmuz ve Ağustos aylarında savunmaya ayrılan bütçenin 2012 yılının ilk 6 aylık dönemini aştığına dikkat çeken BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Bu çatışmalı sürecin 2012 yılında Türkiye'ye maliyeti nedir?

HALKIN VERGİLERİ SAVAŞA GİDİYOR
Yapılan zamların gerçek nedeni savaşa ayrılan bütçenin maliyetini vatandaşlara yüklemek midir? 2013-2014 yılında savaşa ne kadar bütçe ayırmayı planlıyorsunuz?" sorularını yöneltti.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, son 30 yılda savaşa ayrılan bütçenin maliyeti ile 2012-2013 yıllarında savaşa ayrılan bütçe giderlerine ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi sundu. Tuncel, önergede Türkiye'de 30 yıldır süren çatışmalı ortamdan dolayı savaşa ayrılan bütçenin bedelinin yoksullara, emekçilere yüklendiğine dikkat çekerek, "Savaşa ayrılan bütçeden dolayı yoksullar daha da yoksullaşmakta, insanlar en temel eğitim, sağlık haklarından mahrum kalmaktadır. Daha önce Başbakan savaş için 300 milyon Dolar ayrıldığını belirtmişti. Dolayısıyla her yıl benzer tablo yaşanmaktadır, halkların bütçesi savaşa gitmektedir. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, 2012 yılında sadece Türkiye'deki savaşa değil aynı zamanda muhaliflerin desteklenmesi amacıyla Suriye'de yaşanan savaşa da bütçe ayrılmıştır" diye belirtti.

'Son iki ayda güvenlik harcamaları çok yüksek'

Zammın asıl nedenin personel harcamaları ile sosyal güvenlik transferlerinin olmadığının Maliye Bakanlığı'nın verilerine bakıldığı zaman anlaşıldığına işaret eden Tuncel, "Sekiz aylık bütçe rakamlarına bakıldığında son iki ayda (Temmuz ve Ağustos 2012) bütçeden silah araç ve gereçlerine yapılan harcamalarda eşi görülmemiş bir artış yaşanmıştır. Temmuz ve Ağustos aylarında, bütçeden silah, araç gereç ve mühimmata yapılan harcamalar, yılın ilk altı ayında yapılan toplam harcamanın üzerine çıkmıştır. Ocak-Haziran döneminde, 'Güvenlik ve savunmaya yönelik mal, malzeme ve hizmet alımları' tutarı, toplam 732,7 milyon lirayı, bu harcamalar Temmuz ayında 473,5, ağustosta ise 372,4 milyon lirayı bulmuştur" diye belirtti. Bütçede, 'gizli hizmet giderleri' kalemi altındaki örtülü ödenekte Ocak-Haziran döneminde toplam 431 milyon lira olan örtülü ödenek harcamasının, son iki ayda yapılan 156,5 milyon liralık harcamayla, 587,7 milyon liraya yükseldiğine dikkat çeken Tuncel, Başbakan Erdoğan'ın konuya ilişkin şu soruları yanıtlamasını istedi:

"1990'dan itibaren yıllara göre güvenlik ve askeri harcamalara ayrılan bütçe nedir? Bu çatışmalı sürecin 2012 yılında Türkiye'ye maliyeti nedir? Maliye Bakanlığı'nın rakamları dışında örtülü ödenekten ne kadar bir bütçe savaşa ayrılmıştır? Güvenlik ve askeri harcamalara ayrılan bütçenin kalemleri nedir? Yapılan zamların gerçek nedeni savaşa ayrılan bütçenin maliyetini vatandaşlara yüklemek midir? Kürt sorununun çözümü ve müzakere yönünde adım atılarak, güvenlik ve askeri harcamalara giden Türkiye bütçesinin eğitime ve sağlığa gitmesi için bir projeniz var mı? Türkiye Suriye'de muhaliflere yaptığı destek ne kadardır? Bu bütçenin kaynağı nedir? 2013-2014 yılında savaşa ne kadar bütçe ayırmayı planlıyorsunuz?"DİHA

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2012, 13:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER