Girê Spî'de yaşam normale dönüyor

DAİŞ çetelerinden arındırılarak özgürleştirilen Girê Spî'ye dünden bu yana 3 bin 500 kişi geri dönerken, kentte yaşam normale dönüyor. "İşkence günleri sona erdi" diyen Girê Spîller, DAİŞ zulmünden kurtuldukları için büyük bir sevinç yaşıyor.

Girê Spî'de yaşam normale dönüyor
YPG/YPJ ve Burkan El Fırat güçlerinin ortak operasyonuyla özgürleştirilen Girê Spî'de hayat normale dönüyor. DAİŞ çetelerinin zulmünden ve çatışmaların kentte taşınmasıyla birlikte göç eden binlerce Girê Spîli yurttaş, dün başlayan geçişlerle özgür topraklarına dönüyor. Dün saat 09.00'da başlayan ve 17.00'de sona eren geçiş işlemlerinde, 2 bin 500 kişi geçiş yaptı. Bugün ise sabah saatlerinden itibaren şu ana kadar bin Girê Spîli sınır kapısından geçiş yaptı. Geçiş yapan yurttaşlar, sınır kapısındaki kontrollerin ardından su ve gıda ihtiyaçları karşılanarak kayıt altına alınıyor. Yapılan kontrollerin ardından kentte giriş yapan yurttaşlar, DAİŞ zulmünden arındırılan sokaklarda normal hayata alışmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta geçen 2 bin kişi ile birlikte şimdiye kadar toplamda 5 bin 500 Girê Spîli yurttaş topraklarına dönmüş oldu.

Sınır kapısında görevli olan asayiş güçlerinden Tolhildan Kahraman isimli asayiş görevlisi, geçişlere ilişkin bilgi verdi. Yoğun bir geçişin olduğunu söyleyen Kahraman, ağırlıkta Arap ailelerin geçiş yaptığını ancak yaklaşık iki yıl önce DAİŞ'in baskılarından dolayı göç etmek zorunda kalan Kürt ailelerin de dünden bu yana geçmeye başladığını dile getirdi. Kahraman, Arap halkının kendilerine yoğun bir ilgi gösterdiğini, ancak halen DAİŞ'in yaşattıklarından dolayı bir tedirginliğin de yüzlerinden okunduğunu belirtti

'YPG/YPJ'ye minnettarız'

Geri dönen yurttaşlardan Fatma İbrahim isimli anne, yanında çocuklarıyla birlikte günlerdir özlemini çektiği topraklarına döndü. DAİŞ zulmünden kurtuldukları için büyük bir sevinç yaşadıklarını söyleyen İbrahim, YPG ve YPJ güçlerine de bu mutluluğu yaşattıkları için minnettar olduklarını belirtti.

İşkence günleri geride kaldı

Geri dönen yurttaşların büyük bir bölümü ise halen DAİŞ'in zulmünün etkisinde olduğundan dolayı görüntü ve fotoğraf vermekte çekiniyor. Serap isimli diğer bir anne de, 3 çocuğuyla geldiği sınır kapısında asayiş güçleri tarafından kendilerine su verilmesinin ardından kente ilk adımını attı. Kendisi de görüntü vermekten kaçınırken, sadece DAİŞ'in kentten çıkarılmasına çok sevindiklerini ve o işkence günlerinin sona erdiğini söyledi.

Kentte yaşam normale dönüyor

Geçişlerin devam ettiği kentte, sokaklarda da yaşam normale dönüyor. Kenttin Kobanê yönündeki girişinde kurulan iki arama noktasında asayiş güçleri tarafından kontroller yapılıyor. Kimlik ve araçlarda yapılan aramaların ardından yurttaşlar kentte giriş yapıyor. Yine kenttin bir bölümünde ve köylerinde DAİŞ tarafından döşenen mayınlardan dolayı girişler halen sağlanamazken, buradaki mayın ve bomba temizleme çalışmaları da devam ediyor.

Kenttin sokaklarında ise günlük yaşam devam ediyor. İş yerlerinin açık olduğunun gözlendiği kentte, yurttaşlar da sokaklarda özgürce dolaşmanın tadını çıkarıyor.DİHA

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2015, 13:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER