G-20 DAİŞ'e destek zirvesine dönüşür mü?

Türkiye, 15-16 Kasım tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilecek olan G-20 Zirvesi'ni, gündemdeki konuların dışında esas olarak PYD ve Rojava karşıtı politikaları ve içerideki baskıcı yönetimini meşrulaştırma aracı olarak fırsata çevirmeye çalışıyor. Türkiye'nin DAİŞ ile en etkin güç olarak mücadele eden Kürt hareketini sınırlama tezleri kabul görürse bu, zirveden DAİŞ'e verilmiş en büyük destek olacak ve DAİŞ'in Suriye'de etkinlik alanlarını genişletecek.

G-20 DAİŞ'e destek zirvesine dönüşür mü?
Bu yıl Türkiye'de gerçekleştirilecek G-20 Zirvesi'ne bir yandan şatafatlı hayatları ile dünya insanlığının yaşadığı hiçbir soruna çözüm bulamayacak olan liderlerin görüntüleri damgasını vururken, öte yandan Türkiye zirveyi ve yapılacak olan görüşmeleri, "Kürt karşıtlığı için fırsat olarak" görüyor. 1 Kasım seçimlerinden sonra güven tazeleyen AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, zirve üzerinden Türkiye toplumuna abartılı güç gösterisinde bulunuyor.
Baskıyı meşrulaştırmaya çalışacak
Özellikle zirvenin Türkiye'de yapılıyor olmasını bu kapsamda sunan AKP yönetimi, zirvede bir yandan ekonomik olarak kimi antlaşmalara imza atmayı amaçlarken, öte yandan ekonomik ilişkiler üzerinden de özellikle uluslararası alanda baskıcı yöntemlerine "meşruiyet" zemini arayacak. Son yıllarda batıdan basın özgürlüğünün sınırlandırılması, bölgede sürdürülen katliam ve kontrolsüz savaşa yönelik gelen kimi eleştirileri 1 Kasım sonuçları üzerinden meşrulaştırmayı hatta ittifak politikaları üzerinden buna destek aramayı amaçlayan Erdoğan ve AKP yönetimi, basın özgürlüğü konusundaki hassasiyetleri de bu zirve sayesinde boşa çıkarmayı amaçlıyor. 
Rojava temel gündem
Türkiye'nin Suriye meselesi üzerinden gündeme getireceği temel konulardan biri Rojava olacak. Yapılan son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, "PYD'nin terör örgütü ilan edilmesi ve bunun uluslararası alana kabul ettirmesi" kararı alan Türkiye, bu amaçla zirvede DAİŞ karşıtlığı bahanesiyle esas olarak PYD karşıtlığı geliştirecek. Daha önce tampon bölge dayatmalarında bulunan ve bunun için özellikle Avrupa'yı mülteci sorunu üzerinden bunaltmayı amaçlayan Türkiye, Cerablus'a kara harekatı da dahil yapacağı ikili görüşmelerde meseleyi bir kez daha gündeme getirecek. Bu önerinin kabul edilmesiyle PYD'nin etkinliğini sınırlandırmayı amaçlayan Türkiye, böylece uzun vadede fiili işgal girişimini de başlatmayı düşünüyor. Zaten zirve öncesinde başta Erdoğan olmak üzere hükümetten bu yönlü açıklamalar ve işaretler verildi.
DAİŞ'e destek arayışı
Türkiye'nin bu tezlerinin kabul edilmesi halinde alanda DAİŞ'e karşı en etkin mücadeleyi veren Kürtler sınırlandırılmış ve dolayısıyla DAİŞ'e daha fazla harekat alanı açılmış olacak. Yine Türkiye'nin bu tezlerinin kabul edilmesi halinde Şengal'den Hol'e kadar halen her alanda DAİŞ'e karşı mücadele eden ve DAİŞ'e ciddi darbeler vuran Kürtlerin sınırlandırılması ve hatta etkisiz hale getirilmesi, Cerablus ele geçirilse bile IŞİD'e geniş bir alanda hakimiyet alanı sunmuş olacak. Ancak başta ABD olmak üzere G-20 Zirvesi'ne katılacak olan güçlerin takınacağı tutum önemli hale geliyor. Zirvede yer alan Suudi Arabistan yönetimi Türkiye'nin tezlerine yakın bir tutum sergilerken, her iki ülke de DAİŞ'in bölgedeki etkinliğine dayanarak, daha fazla güç ve nüfuz elde etmeyi ve DAİŞ varlığını sürdürdükçe tezlerinin daha çok geçerlilik kazanacağını düşünüyor. 
Zirveyi protesto etmek yasaklandı
Ekonomik sorunların da gündemde olacağı G-20'de özellikle zirveye katılan liderlerin şatafatlı hayatları, zirvenin dünya insanlığı açısından herhangi bir çözüm getirmeyeceği biliniyor. Kapitalizmin kendisini yeniden üretme amacı taşıyan bu tür zirveler dünyanın birçok yerinde anti-kapitalistlerin protesto gösterilerine hedef oluyor. Bu amaçla Antalya'da gerçekleştirilecek olan G-20 Zirvesi'ni protesto etmek amacıyla Antalya'ya dünyanın dört bir tarafından 30 bin protestocunun gelmesi bekleniyor. Ancak AKP yönetimi uzun bir süre için Antalya'da yapılacak olan her türlü eylemi yasakladı. Zirvenin gerçekleştirileceği ve "kırmızı bölge" olarak ilan edilen Belek-Kadriye bölgesine giriş çıkışlar yasaklandı. Antalya genelinde 130 bin polisin görevlendirilmesi bekleniyor. 
G-20 nedir
Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşan topluluğa verilen isim olarak belirlenen G-20, daha çok İngilizce "Group of 20" (20 Grubu) kavramının kısaltması olarak kabul ediliyor. ABD, İngiltere, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Avrupa Birliği Komisyonu ve Türkiye'den oluşan zirvenin gündeminde Küresel Toparlanmanın Güçlendirilmesi ve Potansiyelin Artırılması, Dayanıklılığın Artırılması, Sürdürülebilirliğin Desteklenmesi gibi gündemle olacak. Zirvenin en temel gündemlerinden biri Suriye'deki iç savaş ve mülteci sorunu olacak. DİHA

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2015, 11:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER