Açlık grevindeki Muharrem Aslan da, "Eşimden ayrıldım. Ayrılmamın nedeni ekonomik sebeplerdi. Bizim bu durumumuz ne olacak? Ailem dağıldı. Bu yasadan dolayı emekli olamıyorum" diye belirtti.
Emeklilikte yaşa takılanlar, sosyal medyada örgütlenerek Emeklilikte Yaşa Takılanlar Platformu'nu kurdu. Platform aktivistleri, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere pek çok ilde eylemler gerçekleştirdi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Platformu (EYT) aktivistleri, seslerini duyurmak için bu sefer Abdi İpekçi Parkı'na gelerek açlık grevine başladı. 1999 yılında çıkartılan 4447 Sayılı Kanunu'nun mağduru yurttaşlar, yasadan mağdur olan 5 milyon ailenin bulunduğunu belirtti. Eylemciler, amaçlarının emeklilik haklarını almak olduğunu belirterek, 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olacaklarını düşündüklerini fakat olamayacaklarını öğrendiklerinde büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade etti. Çalışma Bakanlığı'ndan acil bir çözüm bulmasını isteyen eylemciler, çalışmalarının karşılığını almak istediklerini ifade etti. İki gündür açlık grevinde olan mağdur yurttaşlar Cumartesi gününden itibaren "ölüm orucuna" başlayacaklarını belirtti. "25 yıl çalıştık primlerimizi tamamladık düdük çaldı yaşa takıldık" pankartı açan yurttaşlar, mağduriyetleri giderilene kadar açlık grevini sürdüreceklerini ifade etti.
'TSK mensubuydum, mağdurum'
Yurttaşlar yaşadıkları sıkıntıları DİHA'ya değerlendirdi. İki gündür açlık grevinde olan eski Uzman Çavuş Hasan Sağlam, "İki gündür burada açlık grevindeyiz. Bu Cumartesi'nden sonra sıvı da almayacağız. Açlık grevine 4 kişi ile başladık. TSK mensubuydum. Emekli olmak için yaşımın dolmasını bekliyorum. Mağduruz. Şimdi ise seyyar satıcılık yaparak geçimimi yapmaya çalışıyorum" dedi.
'Eşimden, işimden ayrıldım'
Açlık grevine destek veren yurttaş Mustafa Akbulut ise, daha önce Ankara Başkent Elektrik Dağıtım AŞ'de çalıştığını dile getirerek, "Özelleştirmeden sonra işsiz kaldım. 25 yıl çalıştım. Prim günümü doldurdum, fakat yaş dolmadığı için emekli olamıyorum. 3 yıldır işsizim. Herhangi bir sosyal güvencemiz olmadığı gibi sigorta primlerini bile bizden alıyorlar" diye konuştu. Açlık grevinde olan Muharrem Aslan da, "Eşimden ayrıldım. Ayrılmamın nedeni ekonomik sebeplerdi. Bizim bu durumumuz ne olacak? İşimden ayrıldım, okuyan çocuklarım var. Ailem dağıldı. Bu yasadan dolayı emekli olamıyorum. Aile Bakanlığı bu vebalin altından nasıl kalkacak?" diye sordu.
4447 sayılı yasa neyi içeriyor?
8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emeklilikte yaş şartı getirildi. Buna göre, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlarda yaş şartı kadınlar için 58, erkekler için ise 60 olarak aranmaktadır. Ancak 1999 yılında bu düzenleme yapılırken, 8.9.1999 tarihinden önce sigortalı olanların emeklilik şartları kademeli olarak düzenlendi. Burada, "emekliliğe şu kadar hizmet süresi kalanlar şu yaşa tabidir" denildi.DİHA
Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2013, 11:58
Emekli olamayanlar açlık grevinde!
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Platformu aktivistleri, 1999 yılında çıkartılan 4447 Sayılı Kanunu ile mağdur edildiklerini belirterek açlık grevine başladı. Açlık grevine başlayan Hasan Sağlam, "TSK mensubuydum. Mağdurum. İki gündür burada açlık grevindeyiz. Bu Cumartesi'den sonra sıvı da almayacağız" dedi.
ölüm orucuna girenleri destekliyorum ama akp yide sanki halkın desteğinden dolayı şımarmış görüyorum. bunlara ders verilmesi lazım .