Elçi: Hükümet çözüm girişimini bloke etti

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşme talepleri Adalet Bakanlığı tarafından reddedilen Kürdistan'daki 15 barodan biri olan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, baroların girişiminin engellenmesini, "devletin savaş ısrarının göstergesi" olarak nitelendirdi. "Çatışma ve savaşı daha rasyonel bulan hükümet, silahsız çözüm girişimini blokajladı" diyen Elçi, Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmemesinin de suç olduğunu söyledi.

Elçi: Hükümet çözüm girişimini bloke etti
Diyarbakır, Urfa, Van, Batman, Mardin, Şırnak, Siirt, Ağrı, Adıyaman, Bingöl, Bitlis, Muş, Dersim, Hakkari ve Kars-Ardahan bölge barosu, İmralı'da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Ancak başvuru, "Güvenlik bakımından bir araya getirilemeyecek hükümlülerle toplu görüşme yapılamaz" denilerek reddedildi. 15 baro adına Adalet Bakanlığı'na başvuru yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, kararı DİHA'ya değerlendirdi. Başvurunun reddedilmesine gerekçe yapılan "Güvenlik bakımından bir araya getirilemeyecek hükümlülerle toplu görüşme yapılamaz" hükmünün geçersiz olduğunu belirten Elçi, "Biz Öcalan ile diğer hükümlüler varken görüşmek istemiyorduk ki. Biz baro üyelerinden oluşan bir heyet olarak görüşecektik" dedi. 
'Sürecin kaderini değiştirecek bir girişimdi'
Ceza infaz Yasası'na uygun olarak Öcalan ile görüşme yapmak için Adalet Bakanlığı'na başvuru yaptıklarını ifade eden Elçi, "Türkiye'de bir savaş yangını var. Bu yangına kova ile su dökecek olan kişi de PKK Lideri Öcalan'dır. Öcalan'ın söylemlerinin KCK ve Kürt halkı üzerindeki etkisini hepimiz biliyoruz" dedi. "Tahminimizce Öcalan da silahsız çözüm noktasında bir çağrı yapacaktı, biz ondan bunu talep edecektik" diyen Elçi, şöyle devam etti: "Bu ateşin sona sermesi için çağrıda bulunmanızı istiyoruz diyecektik. Sürecin kaderini değiştirecek bir girişimdi, hükümetin bloke etmesi ile gerçekleşmedi. Hükümet, silahsız çözüm girişimini blokajlamış oldu." 
Hükümet savaştan yana 
Bakanlığının kararının "hükümetin çatışmalı sürecin devamını istediğinin" göstergesi olduğunu Elçi, şunları söyledi: "Eğer siz bir yandan şiddetten, silahtan, çatışmadan şikayet edip bir yandan da bu çatışmayı sona erdirecek biricik girişime engel olursanız ben sizin tutumunuzdan, samimiyetinizden şüphe duyarım. Hükümet demek ki savaş sürecini, çatışmalı süreci daha rasyonel buluyor. Süreci sona erdirecek girişimlerden de rahatsızlık duyuyor." 
'Avukatları görüştürmemek suçtur'
Elçi, Öcalan'ın 3 yıla aşkındır kendi avukatları ile görüştürülmediğini hatırlatarak, bunun suç olduğunu vurguladı. Elçi, "Türkiye'deki yasal düzenlemelere göre, velev ki hücre hapsine çarptırılmış, tek başına izole edilmiş biri bile olsa, bir hükümlünün avukatları ile görüşmesi engellenemez, bu hukuki suçtur. Öcalan'ın bu açık yasal hakları bizzat yetkililer tarafından ihlal ediliyor. Bu anlamda öncelikli olarak yasal talebimiz Öcalan'ın avukatları ile görüştürülmesidir" diye konuştu. 
Baroların girişimleri sürecek
Gelinen aşamanın çok üzücü bir aşama olduğunu belirten Elçi, savaşa toplumun hemen her kesimden tepki geldiğini hatırlatarak, silahsız çözüm isteyenlerin önünün kapatıldığını söyledi. Bu nedenle de Türkiye'deki sağduyulu ve savaş karşıtı kesimlerin barış isteyenlerin iradelerini daha güçlü ortaya koymaları gerektiğini belirten Elçi, "Diyarbakır Barosu olarak bölgedeki diğer barolarla birlikte bu savaşı sona erdirecek girişimlere devam edeceğiz" dedi. Elçi, son olarak, sona erdirilmesini istediği savaşın hiç değilse Cenevre Yasaları'na uygun olmasını istedi. DİHA

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2015, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER