'Eğit-Donat'ın asıl hedefi Efrin'

Türkiye'nin götürüp eğitim verip geri gönderdiği güçlere para ve silah vaat ederek Efrin'e saldırtmak istediğini söyleyen Efrin Kantonu Savunma Bakanı Yardımcısı Xelil Qasım, Eğit-Donat projesinin asıl hedefinin Efrin olduğunu söyledi.

'Eğit-Donat'ın asıl hedefi Efrin'
 Türkiye'nin Eğit-Donat projesinin asıl hedefinin Efrin Kanton'u olduğunu belirten Efrin Kantonu Savunma Bakanı Yardımcısı Xelil Qasım, Suriye'den giderek, eğitilip gönderilen güçlerin para ve silah vaadiyle Efrin'e saldırtılmak istendiğini dile getirdi. Saldırıların şimdilik durduğunu belirten Qasım, Halep'in Efrin'siz Efrin'in de Halepsiz olamayacağını söyledi. Efrin'de yaşayan halkın çoğunun Halep'ten göç ettiğine dikkat çeken Qasım, halkın saldırılar esnasında en çok ulaşım anlamında sorunlar yaşadığını dikkat çekti. Türkiye destekli çetelerin Arap halkı ile YPG'yi karşı karşıya getirmek istediğine dikkat çeken Qasım, "Bunu yapmak için çok çalıştılar. Bunun başını Türkiye çekiyor. Bazı çeteler Türkiye'de eğitim alarak, buraya geliyor ve bu tezgahı hazırlıyor. Çok kısa bir sürede Arapları kışkırtıp Şex Maqsud'a saldırttılar" ifadesinde bulundu. Qasım, 4 yıldır Suriye diktatörlüğüne karşı bir araya gelemeyen çetelerini, 3 saat içerisinde YPG'ye karşı birleştiğine işaret etti. 

'Şêx Maqsut kırmızı çizgimizdir'

Bir araya gelen çeteler ile görüştüklerini; ancak çetelerin her türlü çözüme karşı çıktığını belirten Qasım, savaş dışında bir yol benimsemeyen çetelerin Şêx Maqsut'a saldırısını hatırlattı. Olası saldırılara karşı hazırlık yaptıklarını dile getiren Qasım, "Direndik ve onlardan 4, bizden ise bir kişi yaşamını yitirdi. Sonrasında tekrar bizimle görüştüler, savaşı durdurduk. Buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Şêx Maqsud bizim için kırmızı çizgidir. Burada bedel verdik. Ne ÖSO, ne rejim, ne de dışarıdaki hiç bir güç bizi buradan çıkaramaz. Orayı tek bir kişi kalana kadar savunacağız. Siyasi anlamda bunu onlara anlatmaya çalıştık ama olmadı. Biz de askeri anlamda anlattık" diye konuştu.

'Türkiye çeteleri bize karşı eğitiyor'

Halep çevresindeki bir gücün Efrin üzerinden Türkiye'ye geçirildiğini ve bu güç döndüğünde Türkiye'nin para ve silah vaadi karşılığında YPG'ye karşı savaştırılmak istendiği bilgisini edindiklerini paylaşan Qasım, söz konusu bilginin bu güç tarafından kendilerine iletilerek, doğrulandığını kaydetti.

Rojava'da sağlam bir iradelerinin bulunduğunu ve halkın bu iradeyi savunma gücü olarak gördüğünü vurgulayan Qasım, hangi güç olursa olsun bu iradenin karşısında duracağını söyledi. YPG'ye karşı kışkırtılan çeteleri iyi tanıdıklarını ifade eden Qasım, "Şimdi yeniden Antep, Kilis ve Hatay gibi illerde bir araya getirilip eğitiliyorlar. Onlara işte Suriye'de kime karşı savaşacakları öğretiliyor. Bize karşı eğitiliyorlar. Kürtlere karşı eğitiliyorlar. Niye bunu yapıyorlar? Çünkü Suriye'nin geleceğini inşa edebilecek hat bizim geliştirdiğimiz hattır. Bunun meydana gelmesini istemiyorlar. Savaşı orada sürdürmek istiyorlar. Bizim savunduğumuz topraklarda ne kadar Kürt varsa o kadar da Arap halkı var. Diğer halklar da var. Savunduğumuz devrim anlayışı halklar içindir. Biz hiç bir zaman Kürt halkı ve diğer halklar arasında bir sorun oluşmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

'Eğit-donatta hedef Efrin'

Olası bir savaşa da hazır olduklarını yineleyen Qasım, YPG ve YPJ'nin her geçen gün biraz daha büyüdüğünü vurguladı. Benzer saldırıların önümüzdeki süreçte yaşanabileceğine dikkat çeken Qasım, İdlip kenti ve Nusra çetesine ilişkin şunları söyledi: "Son bir yıldır yeni bir güç oluşturulmuş. Bu dışarından yapılmış bir güçtür. Suriye içinde oluşturulan bir güç değildir. Derik'ten İdlib'e kadar sınır hattına Türkiye hakim konumda. Eğit-donat programı çerçevesinde İdlip, Ariha, Cisr el Şuğur ve belli başlı bölgeler alınmış. Bir sonraki hedefleri Efrin olacak. Böyle bir hesapları var. Ama Efrin Kantonu olarak buna karşı hazırlıklıyız. Tercihimiz olmasa da halkları koruyacak güçteyiz ve koruyacağız."DİHA

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2015, 14:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER