Eylemde, kayıpların fotoğrafları ve 79 gündür kendisinden haber alınamayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’in fotoğrafları taşındı.
Eyleme, HDP Milletvekili Pervin Buldan, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Berkin Elvan’ın ailesi ile çok sayıda kişi katıldı.
Eylemde ilk olarak 21 yıl önce gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç’un ağabeyi Hasan Karakoç konuştu.
“Kürt halkı olarak bizler OHAL’i yeni görmedik”
83 yaşındaki Barış Annesi Dilşah Özgen’in Amed’de dün gözaltına alınmasını kınadığını belirterek konuşmasına başlayan Karakoç, “Önce eşini kaybettiniz, şimdi de kendisini gözaltına alıyorsunuz. Kürt halkı olarak bizler OHAL’i yeni görmedik. Baskının şiddetin her halini gördük. Biz bu alanlardan bizim yakınlarımızı nerede olduğunu sorduk. Bu alanı asla bırakmadık. Asla bırakmayacağız. Vahşet bodrumlarınız, OHAL’leriniz bizi yıldıramaz 100 yıl da geçse bizler mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Karakoç’un ardından söz alan HDP Milletvekili Pervin Buldan, 79 gündür kendisinden haber alınamayan Külter’i işaret ederek, “Biz O’nun nerede olduğunu soruyoruz haftalardır. Bize bunun yanıtını veremeyenler bunun utancını yaşamalısınız” dedi.
“Düşman hukuku uygulanıyor”
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise da Barış Annesi Dilşah Özgen’in gözaltına alınmasına tepki göstererek, bu uygulamanın tam bir düşman hukuku pratiği olduğunu ifade etti.
Özgen’in eşinin de geçmiş dönemde kaybedildiğini hatırlatan Tanrıkulu, Özgen’in yakınlarının yasını tutmasının suç olarak görüldüğünü dile getirdi.
21 yıl önce kaybedilen Demir’in akıbeti soruldu
Yapılan konuşmalar sonrası 17 Ağustos 1995 tarihinde OHAL uygulamalarının hakim olduğu Mardin’in Ömerli ilçesinde askerlerce gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan 21 yaşındaki Abdurrahim Demir’in akıbeti soruldu.
Haftanın basın açıklamasını ise Cumartesi İnsanları’ndan Maside Ocak okudu.
21 yıl boyunca yapılan tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını söyleyen Ocak, “Annesi Kesriye Demir, ‘Oğluma ne oldu?’ sorusunu 20 yıl boyunca sordu. Oğlunu bulamadan, akıbetini öğrenemeden aramızdan ayrıldı. Kesriye Demir’in yerine bugün Demir Ailesi ile birlikte soruyoruz: Abdurrahim’e ne oldu?'” diye sordu.
Abdurrahim Demir’e ne oldu?
Askerden yeni gelen Demir, 17 Ağustos 1995 tarihinde Mardin Ömerli’deki evinden, Adana’daki akrabalarının yanına gitmek için yola çıktı.
Kızıltepe Şavalet noktasında kimlik kontrolü için durdurulan otobüsten indirilerek askerlerce gözaltına alındı.
Gözaltına alındığına tanıklık edenler Demir ailesine, Şavalet Jandarma Karakolu’na götürüldüğünü söyledi.
Demir ailesi Şavalet Karakolu’ndan “Biz böyle birini almadık” cevabını aldı.
Mardin Emniyet Müdürlüğü ise “Abdurrahim pasaport çıkartıp, Fransa’ya garson olarak gitti” açıklamasında bulundu.
Yapılan tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Abdurrahim Demir’den bir daha haber alınamadı.
Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2016, 16:48