Cudi ve Gabar dağlarında her gün bir başka yangın

Şırnak'ın Cudi ve Gabar dağlarında askerlerin bombalaması sonucu çıkan orman yangınlarına, ayrı bir bölgede hergün bir yenisi ekleniyor. Çıkarılan yangınları söndürmek isteyen yurttaşlar ise yine askerlerin engeli ile karşılaşıyor.

Cudi ve Gabar dağlarında her gün bir başka yangın
Çıkarılan yangınlarla son iki hafta içerisinde Kürdistan kentlerindeki ormanlar küle çevrilirken, Şırnak'ın Cudi ve Gabar dağlarında askerlerin helikopter ve havanlarla yaptığı bombardıman sonucunda çıkan orman yangınları da günlerdir sürüyor. Bölgede çıkarılan yangınların yol açtığı tahribata ilişkin bu güne kadar detaylı bir inceleme de henüz yapılamadı. Ancak, onlarca hektarlık alan küle dönmüş durumda.

Bin bir güçlük ve engellemelere rağmen bir yangın söndürülür söndürülmez, bu kez başka bir bölgede çıkarılan yangınlarla karşılaşılıyor. 

Dün gece de Silopi ilçesindeki Çalışkan Sınır Karakolu'nda bulunan askerler Cudi Dağı'na dönük yaptığı top atışları sonucunda Damlaca (Silip) köyü üzerinde bulunan Sêvokê alanında yangın çıktı. 

Bölgede yaşayan köylüler, askerlerin özellikle daha önceki bombalamalarda yanmayan alanları tutuşmaya gayret ettiğini ifade ediyor.

Cudi Dağı'nın, Şırnak kent merkezine bakan bölümünde helikopterlerin bombalaması sonucu çıkan yangın da günlerdir yayılarak devam ediyor. Askerlerin engellemeleri yüzünden söndüremeyen alevler, Şehrevan ve Xarêkuna bölgelerine doğru genişliyor. Mevsimin yaz olması ve arazinin anızlarla kaplı olması ise alevlerin kısa süre içerisinde ilerlemeni kolaylaştırıyor.

Çıkan yangınlar nedeniyle bölgede yaşayan birçok canlı türü de telef olmuş durumda.

Yangınları günlerdir sürdürmek isterken engellemelerle karşılaşan yöre halkı, buna rağmen bu sabah saatlerinde yine yangın bölgesine ulaşmak için Nerex Köyü üzerinden Cudi Dağı'na doğru gitti.

Yine Güçlükonak ilçesinde bulunan B Askeri Üst Tepesi'nin yaptığı top atışları neticesinde Berêmirê alanında çıkan yangın da halen devam ediyor. Civar köylerde yaşayan yurttaşlar yangını söndürmek için alana doğru gitti ancak Kasrik Jandarma Karakolu askerleri tarafından engellendi.DİHA

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2015, 12:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER