Cizre özgürdür, özgür kalacak!

Türkiye ve Kürdistan'ın birçok kentinde alanlara çıkan onbinler, Cizre'de ölüm kuşatmasında direnen Cizre halkına ses verdi.

Cizre özgürdür, özgür kalacak!
Türkiye ve Kürdistan'ın birçok kentinde alanlara çıkan onbinler, Cizre'de ölüm kuşatmasında direnen Cizre halkına ses verdi. Cizre'nin zulme karşı dimdik ayakta olduğuna dikkat çekilen açıklamalarda, Cizre halkıyla daha güçlü dayanışma çağrısı yapılarak "Cizre özgürdür, özgür kalacak" sloganları atıldı. Akşam saatlerinde ise halk "Bijî berxwedana Cizîrê" sloganlarıyla gürültü eylemlerine başladı. 

İSTANBUL

Sanatçı İlkay Akkaya, Yasemîn Göksu ve barış aktivisti Filor Uluk'un çağrısıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda gelen kadınlar, Cizre'de yaşananlara dikkat çekmek amacıyla, 2 saat barış nöbeti tuttu. MKM sanatçılarının da destek verdiği nöbet eyleminde kadınlar, "Sevgi ve barış içinde bir gelecek çocuklarımıza gerek", "Tek çözüm barış" yazılı beyaz tülbent taşıyarak barış koridoru oluşturdu. Sık sık, "Kadınlar, savaş istemiyor" sloganı atan kadınlar adına sanatçı İlkay Akkaya açıklama yaptı. "Yıllardır yaşanan savaşta çocuklarımızı kaybettik" diyen Akkaya, çatışmasızlık dönemine değinerek "Son iki yıldaki çatışmasızlık dönemi ile bizleri umutlandılar. Yeniden hayatımızı cehenneme çeviren taraflardan silahların susmasını ve müzakere sürecinin yeniden başlamasını talep ediyoruz" dedi. Açıklamanın ardından Kadınlar Barış nöbeti için oturma eylemi gerçekleştirdi. Kadınlar, 2 saatlik oturma eyleminin ardından yarın Meclis önünde oturma eylemi gerçekleştirmek üzere Ankara'ya doğru yola çıktı. 

MARDİN 

Mardin Barış Bloku, Cizre halkının direnişini selamlayarak, yaşanan katliamı protesto etti. Karayolu Parkı'nda bir araya gelen gelenler adına açıklama yapan TTB Mardin Şube Eşbaşkanı Kamuran Yıldırım, Cizre'den her gün ölüm haberleri geldiğini belirterek "9 gündür 150 bin insanı balkona bile çıkamayacak kadar evlerine hapsetmişsiniz. Bir ilçeye bu şekilde davranmak faşizane bir durumdur. Bir ilçe ki her gün hastaneye başvuru sayısı 3 bin kişi iken şuan hiçbiri hiçbir sağlık hakkından yararlanamıyor. Gıdaları tükenmiş bebeklerin ve insanların çığlığının artık duyulması gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.

Konuşma ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Eylem sırasında konuşan Mardin Barış Annesi Meclis Sözcüsü Celile Özen, annelerin artık ölümlere tahammüllerinin kalmadığını belirterek, savaş poitikalarından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki gösterdi. 

ADIYAMAN 

Adıyaman'da DBP il binası önünde toplanan sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilci ve üyeleri Cizre'de yaşanan katliama dikkat çekti. Kitle adına açıklama yapan DBP İl Eşbaşkanı Gülseren Öner, Semsûr halkının Cizre halkının direnişini selamladığını söyledi. Öner, yarın Adıyaman Demokrasi Platformu öncülüğünde saat 17.00'da yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yaptı. 

HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım ise Cizre'de yaşananları anlatarak, "Eş genel başkanlarımız ve bakanlarımızla birlikte Cizre'ye girişimiz engellendi. Oradaki halkın bize ulaşan mesajlarında acil süt su ve çocuk mamasına ihtiyaç olduğunu ve çocukların salgın hastalıklarla karşı karşıya olduğunu biliyoruz" dedi. 

Açıklama oturma eylemiyle sona erdi.
HAKKARİ 

Hakkari'de HDP ve DBP öncülüğünde HDP il binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi Cizre'de yaşanan katliamı kınadı. "Katil devlet hesap verecek" ve "Cizre halkı yalnız değildir" sloganlarıyla gerçekleşen oturma eylemi ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeynep Besi Dara, "Cizre yine haksızlığa ve zulme karşı dimdik ayakta. Bizler de 1990'larda Cizre'nin sembolü olan Berivan gibi Cizre'ye güç verelim. Tüm kurum ve temsilcileri olarak gelin Cizre'yi katliamdan kurtaralım ve örgütlü gücümüzle özgürlüğe doğru yürüyelim. Cizre özgürdür, özgür kalacak şiarı ile yarın akşam saat 17.00'da HDP il binası önünde toplanıp tepkimizi gösterelim" çağrısı yaptı. 

Açıklama slogan ve zılgıtlar ile son buldu. 

ADANA 

Adana'nın Seyhan ilçesinde ise Barbaros ve Küçük Dikili mahallerinde esnaf ikindi saatlerinde Cizre'de yaşananları protesto etmek için kepenk kapattı. Kepenk kapatma sonrası Barbaros Mahallesi'nde bulunan Eminağa ve Çarşamba Pazarı caddeleri üzerinde protesto eylemi düzenlendi. Olay yerine gelen polis halka tazyikli su, gaz bombası, plastik ve gerçek mermilerle saldırdı. Yoğun gaz nedeniyle bazı yurttaşlar fenalık geçirdi. Polis saldırısının ardından yaşanan olaylar nedeniyle mahallede elektrikler kesilirken, tepkiler üzerine polis mahalleden çekilmek zorunda kaldı. 

BİTLİS

HDP Bitlis Milletvekili M.Celadet Gaydalı ve Bitlis, Norşên, Muki, Pirixus (Ovakışla) ve Tatik (Yolalan) belediye eşbaşkanlarının eşlik ettiği yüzlerce yurttaş, ilçe binasının önünde bir araya gelerek “Size savaş yaptırmayacağız, barış hemen şimdi” pankartıyla yürüyüşe geçti. Yürüyüşte Sık sık “Bijî serok Apo”, “ Cizre isyandır, İmralıya selamdır” sloganları yükselirken, yürüyüş Tatvan AVM önünde son buldu. 

Konuşmalar ardından beş dakika oturma eylemi gerçekleştirildi.

Ahlat'ta da yürüyüş gerçekleşti

Bitlis Ahlat ilçesinde ilçe binasının önünde bir araya gelen yüzlerce yurttaş, “PKK halktır halk burada”, "Cizre Ahlattır Ahlat Cizredir” sloganlarıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi. Tatvan durağında son bulan yürüyüş ardından kitle adına açıklama yapan HDP Ahlat İlçe Eş başkanı Ruken Örek, “7 Haziran ardından hükümet partimize topyekün savaş ilan etmiştir. Bununla yetinmeyip AKP ve Cumhurbaşkanı ülkeyi iç savaşa götüren söylemlerle Türkiye halklarını karşı karşıya getirmiştir” diye konuştu.

Konuşmalar ardından kitle 5 dk. oturma eylemi gerçekleştirdi.

HAKKARİ

Katliamlara karşı direnişini sürdüren Cizre halkı ile dayanışmak ve ablukanın son bulması için Hakkari'nin her mahallesinde yüzlerce yurttaş bulundukları yerden gürültü eylemi yaptı. 7'den 70'e yurttaşlar balkonlara çıkarak tencere tava çaldı. Çarşı merkezinde bulunan esnaf ise işyerlerinde kepenklerine vurarak sen çıkarırken, yoldan geçen sürücüler ise kornalar ile eyleme destek verdi. "Bijî berxwedana Cizîrê" sloganları atan yurttaşlara polis, Gazi ve Kıran mahallelerinde gaz bombası ile saldırdı. Mahalleleri gaz bulutu altında bırakan polisin saldırısı devam ederken, yurttaşların ses çıkarma eylemi sürüyor. 

ADANA

Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Barbaros, Şakirpaşa, Dağlıoğlu, Gülbahçesi, Küçük Dikili, Hürriyet mahalleri ile Yüreğir ilçesine bağlı Anadolu Mahallesi'nde sokağa çıkan binlerce kişi, Cizre’de yaşanan katliamı protesto etmek için ses çıkarma eylemi gerçekleştiriyor. Mahallerde araçlar kornalarla halka destek verirken yüzlerce yurttaş da evlerinin balkonlarında tencere, tava çalarak katliamları protesto ediyor. 

Barbaros Mahallesinde sokağa çıkan halka Eminağa ve Çarşamba Pazarı Caddeleri üzerinde toplanan yüzlerce kişiye polis gerçek mermi, gaz bombası plastik mermi ve ses bombası ile saldırdı. Polisin saldırısına taşlarla cevap veren halk, her sokak başında barikatlar kurarak polis saldırısına direniyor. Polisin sıktığı plastik mermilerle 2 çocuk yaralanırken, mahallede çatışmalar devam ediyor.

MERSİN

Mersin’in Akdeniz ilçelerine bağlı Şevket Sümer ve Güneş mahallelerinde Cizre’de yaşanan katliamı protesto eden halka polis gerçek mermiler ve gaz bombaları ile saldırdı. Ara sokaklara dağılan kitle burada barikatlar kurulurken, mahallede bulunan polis merkezinin etrafı TOMA’lar ve zırhlı araçlar ile ablukaya alındı. Karakol etrafında polisin gergin bekleyişi sürerken, halk barikatlar başında “Biji Berxwedana Cizirê” sloganları atıyor. Mahallede gergin bekleyiş sürüyor. DİHA

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2015, 22:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER