Cizre için hayat durdu

Devlet terörüne karşı günlerdir direniş halinde olan Cizre halkı ile dayanışmak amacıyla Şırnak'ta dün gece başlayan destek eylemleri, gündüz saatlerinden itibaren başlatılan bir günlük hayatı durdurma eylemiyle sürüyor. Esnafların kepenk açmadığı, araç sürücülerinin ise kontak kapatmasıyla sessizliğe bürünen kente, sadece eczane ve fırınlar açık.

Cizre için hayat durdu
 Cizre'de uygulanan OHAL ile birlikte polis, asker ablukasını protesto eden Şırnak halkı, Cizre'de verilen direnişe destel için dün akşam sokağa çıkarak tencere, tava çalarak gürültü eylemi yaptı. Kentin tüm mahallelerinde eş zamanlı yapılan eylemde kimi yurttaşlar evlerinin ışıklarını yakıp söndürürken kimisi ise tencere ve tavasını eline alıp cadde ve sokaklara çıkarak "Cizre halkı yalnız değildir" sloganları attı. 

Gece boyunca çeşitli eylem ve etkinliklerle Cizre üzerinde uygulanan OHAL'i protesto eden halka, zaman zaman polisler gaz bombaları ile müdahalede de bulundu. 

Kepenkler indi kontaklar kapatıldı

Kentte gece boyunca süren protestolar, saat saatlerinde ise başlatılan bir günlük hayatı durdurma eylemiyle devam ediyor. Esnafların kepenk açmadığı, araç sürücülerinin ise kontak kapatmasıyla sessizliğe bürünen kente, sadece eczane ve fırınlar açık. 

Kentte öte yandan Cizre'de yaşanan polis ve asker ablukasında yaşamlarını yitiren ve cenazeleri dün akşam Şırnak Devlet Hastanesi'ne getirilen Sait Çağdavul, Osman Çağlı (18), Cemil Çağırga (13) ile polis ablukası nedeniyle hastaneye kaldırılamadığından dolayı yaşamını yitiren 35 günlük Muhammed Tahir Yaramış'ın otopsi işlemleri tamamlandı.

İşlemler tamamlanmasına rağmen Cizre'de süren "sokağa çıkma yasağı" nedeniyle cenazelerin defnedilmek üzere Cizre'ye götürülmesine şuana kadar izin verilmediği için cenazeler hastane morgunda bekletiliyor. Hayatın durdurulduğu Şırnak'ta halk, bu yüzden hastane önüne toplanmaya başladı. 

Kirli savaş politikaları Mardin'de protesto edildi

Kürdistan'da yürütülen kirli savaş politikalarına dönük tepki ve direnişteki Cizre halkıyla dayanışmak üzere Mardin'in Derik ilçesinde de yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı.

DBP binası önünde toplanan ilçe halkı, buradan attıkları sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Meydana ulaşılması sonrası burada konuşan DBP İlçe Eşbaşkanı M. Şerif Kıran, HDP'nin barajı aşması ardından iktidarını kaybeden AKP ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, çözüm sürecini bitirerek Kürdistan'da topyekun savaş kararı aldığını söyledi. 

Kıran, "Silopi, Cizre, Şırnak, Yüksekova, Nusaybin, Silvan, Kızıltepe ve daha birçok yerde sivil insanlar katledildi. AKP polisinin bu katliamlarını nefretle kınıyor, baskılara ve katliamlara asla boyun eğmeyeceğimizi belirtiyoruz" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından yurttaşlar barış dair attığı sloganlarla dağıldı.DİHA


Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2015, 11:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER