CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, dün imc tv’ye yaptığı açıklamada, bölgede ilk yapacakları şeyin vatandaşların sözlerini dinlemek olduğunu belirterek, “Sorunun Meclis’te çözülmesi ve adımları Ankara’da atmak için oradaki sesi buraya taşımaya çalışacağız,” demişti.
CHP’nin kadın milletvekilleri, önce parti binasında sokağa çıkma yasağı bulunan Sur’un muhtarları ile bir araya geldi.
‘Ortak bir ses vermek için burdayız’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, muhtarlarla yapılacak toplantı öncesinde, çatışmalı sürecin aşılması gerektiğini, bunun için de 3’üncü bir yol olduğunu söyledi.
“Bölgede yaşanan çatışmalardan, en temel hak olan yaşam hakkını kaybetmiş olan vatandaşlarımızın, en temel ihtiyaçları olan gıdaya, eğitime, sağlığa erişimde yaşadıkları zorlukları bir büyük sesle Türkiye’ye haykırmak için buradayız.
“Biz bugün sizleri kalbimizle, kulağımızla, aklımızla dinlemek ve sizinle ortak bir ses vermek için burdayız. Bu çatışma sürecinin vatandaşımız üzerinde yarattığı müthiş zorlukların ve baskıların acilen aşılması gerekiyor. Bunun aşılması için de bir 3’üncü yol var.
“Biz bu yolu sizlerle konuşmak, tartışmak ama en önemlisi tekrar ediyorum gönülden sizi dinlemek ve sorunu bizzat yaşayanların sıkıntılarını bilmek ve çözüm üretmek için, ortak aklı ortaya koymak için buradayız. Bugün burada biz kalabalık bir kadın ekibi olarak sizlerleyiz. Ama bu kalabalığın arkasında çok daha kalabalık Cumhuriyet Halk Partisi var, onu da bilmenizi isteriz.”
Sur’a girilmesine izin verilmedi
Sur ilçesindeki yasaklı mahalle muhtarları ile CHP’li kadın milletvekilleri arasındaki toplantı, basına kapalı olarak devam etti.
Buradan Sur’da yasağın sürdüğü 6 mahalleye geçmek isteyen CHP’li heyete, polisler tarafından izin verilmedi.
Yapılan görüşmeler üzerine vekillerin sadece meydanın çevresindeki esnaflarla görüşmelerine izin verildi.
Bir süre bazı esnaflarla yapılan görüşmeler sonrası kısa bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke şunları söyledi:
“En temel yaşam hakkı mücadelesini veren Sur halkı için buraya geldik. Sur’a girilmemize izin verilmedi. Türkiye’de bir insanlık köprüsü olan Tahir Elçi’nin yaşamını yitirdiği Dört Ayaklı Minare’nin orayı ziyaret etmek istedik. Her an canlarımızı kaybediyoruz. Siyaset ile çözüm aranması gerekir. Toplumsal barışın sağlanması için bu gerekiyor. Canları tehdit altında olan tüm vatandaşlarımızın kaybının bitmesi için buradayız.”
Yapılan açıklama sonrası heyet, Sur’da evlerini terk etmek zorunda kalan bazı ailelerle görüşmek üzere meydandan ayrıldı.
Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağı 24. gününde.İMC
Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2015, 15:18