'Bu meydan kanlı meydan' derken bomba patladı

Şu ana kadar 30 kişinin can verdiği, 126 kişinin de yaralandığı açıklanan saldırı sonrası Barış Mitingi iptal edildi. Patlamaya dair ortaya çıkan bir görüntüde, bir grup gencin "Bu meydan kanlı meydan" diye halay çektikleri sırada büyük bir patlamanın meydana geldiği görülüyor. Yaşanan patlama sonrası etrafa bilyelerin saçılması 33 gencin katledildiği Suruç katliamını hatırlattı.

'Bu meydan kanlı meydan' derken bomba patladı
Emek ve meslek örgütlerince organize edilen "Barış Mitingi" için bugün Ankara'da toplanan binler, Sıhhiye Meydanı'nda yapılacak miting için Ankara Tren Garı önünde toplanmaya başladıkları sırada patlatılan bombaların hedefi oldu. İçişleri Bakanlığı'nın şu ana kadar 30 kişinin hayatını kaybettiği, 126 kişinin ise yaralandığını açıkladığı saat 10.04 civarında yaşanan saldırı sonrası etraf kan gölüne döndü. Patlama sonrası yaralılara müdahale etmeye çalışanlar polisin saldırısına uğrayıp, atılan gaz bombalarına maruz kaldı. Bu saldırı altında saldırıda yaralananlar ambulanslarla farklı hastanelere taşındı. Yaralılardan bazılarının durumunun çok ağır olduğu bilgisi gelirken tedavi altına alınan bu yaralılar için hastanelerden sürekli kan çağrısı yapılmaya halen devam ediliyor. 
Miting için toplananlara da megafonlarla kan vermek isteyenlerin Dışkapı, Numune, İbni Sina ve Hacettepe hastanelerine gitmeler yönünde anonslar yapıldı. Yapılan duyurularda hangi hastanelerde hangi kan gruplarına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. 
Katliam üzerine miting iptal edildi
Yakınlarının durumunu öğrenmek isteyenler de hastanelere akın etti. Hastanelerde büyük bir kargaşa ve panik havası yaşanırken, hastane duvarların da yaralıların listeleri asıldı. Patlama haberinin duyulmasından sonra çevredeki hastanelerdeki tüm doktor ve hemşireler göreve çağırıldı. 
Yaşanan katliam sonrası mitingi sona erdirme kararı alan Miting Tertip Komitesi, şehir dışından gelenlerin güvenliklerini alarak memleketlerine dönmesini istedi.
O sözler katliamın özeti oldu
Katliama yol açan patlamalardan birine dair görüntüler de ortaya çıktı. Tren Garı çevresinde toplanan bir gurubun halay çekerken görüldüğü görüntülerin devamında patlama meydana geliyor. Görüntülerde patlamanın yaşandığı sırada halay çekenlerin "Bu meydan kanlı meydan" diyerek halay çektikleri anlaşılıyor. O anların kaydedildiği bu görüntü, çok kısa sürede sosyal medyada yayıldı. 
Kürkçü: Ayak bileklerimize kadar kan içinde kaldık!
Patlama sırasında vekiller, organizasyon komitesi ile birlikte ön kortejde olan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, o anlara dair tanıklığını "2 büyük patlama oldu. O kadar şiddetliydi ki, yer sarsıldı, etraf bir anda sisle kaplandı. Sesin şiddeti nedeniyle, bombanın da ses bombası olmasını diledik. Hemen arkaya, patlamanın olduğu yere koştuk. Manzara tarif edilemezdi. Ayak bileklerimize kadar kan içinde kaldık, insanlar kopmuş bacaklarını görüyor, inanamıyor, yardım istiyordu. Küçücük bir kız çocuğunun cansız bedenini gördüm. Minicik bir beden öylece yatıyordu" sözleriyle anlattı.
Saldırının PKK'nin "eylemsizlik kararı açıklamasının" beklendiği bugüne rastlamasına da dikkat çeken Kürkçü, "Tam da barışa doğru adım atılırken, savaşın devamını isteyenlerdir bunun sorumlusu" dedi. 
Önüne düşen bilyeyi paylaştı
Miting alanında bulunan CHP Milletvekili Musa Çam da çok kısa arayla yaşanan iki patlama sonrası önüne bir bilye düştüğünü söyledi. Bu bilyeye ait fotoğrafı Twitter hesabından paylaşan Çam, 
"Mitinge katılmak üzere oradaydım. Bizim kortejin yaklaşık 30-40 metre arkasında, çok kısa aralıklarla iki patlama gerçekleşti. Benim hemen önüme bir bilye düştü. Büyük bir panik yaşandı. Organizasyon komitesi derhal mitingi iptal etti. Herkes yaralıların yardımına koştu" ifadelerini kullandı.
Suruç'u hatırlattı
Patlamanın nedeninin bir canlı bomba olup olmadığını bilmediğini söyleyen Çam, "Ancak önceden hazırlanmış bir düzenek bir plan olduğu belli. Suruç benzeri bir olay yaşandı" diye konuştu.
CHP'li Koç: Sivil katliam 
CHP Sözcüsü Haluk Koç ise yaptığı yazılı açıklamada Ankara'daki saldırıyı "sivil katliam" olarak nitelendirerek, "Türkiye'nin kalbinde, Ankara'nın merkezinde, Türkiye'ye suikast düzenlenebiliyor olması, istihbarat ve güvenlik açığının ne boyutta olduğunu göstermektedir" dedi.
Koç, açıklamasında şunları kaydetti: 
"Türkiye adım adım kaosa ve iç kavgaya sürüklenmek isteniyor. Bugün Ankara'da Tren Garı önünde meydana gelen patlamada çok sayıda insanımız katledildi. Bu olayın arkasındaki karanlık odakların temel hedefinin Türkiye'nin huzuruna ve barışına yönelik olduğu açıktır. Bu bir sivil katliamdır.
Bu olayın arkasında kim varsa, kim terörden, kaostan ve çatışmadan medet umuyorsa hepsine lanet olsun. 
Türkiye'de barış ve huzur olsun, kardeşlik yeşersin taleplerini dile getiren masum ve sivil yurttaşlarımızı hedef alan bu vahim olayın failleri ve arkasındaki güçler bir an önce ortaya çıkarılmalıdır. 
Türkiye'nin kalbinde, Ankara'nın merkezinde, Türkiye'ye suikast düzenlenebiliyor olması, istihbarat ve güvenlik açığının ne boyutta olduğunu göstermektedir. Türkiye böyle bir tabloyu asla hak etmiyor." 
Hükümet tepkilerin hedefinde
Gerçekleştirilen katliam nedeniyle tepkilerin hedefindeki geçici AKP Hükümeti'nden ise henüz bir açıklama gelmedi. Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu, programlarını iptal ederek İçişleri Bakanı Altınok ile görüştü. 
Başbakan Davutoğlu saat 12.00 itibariyle ise Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz ve Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar ile birlikte Resmi Konut'ta toplantıya geçti.DİHA

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2015, 13:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER