BM Güvenlik Konseyi’nden IŞİD kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, IŞİD’in finans kaynaklarıyla mücadelenin artırılmasını isteyen karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti. Karar, başta petrol gelirleri olmak üzere IŞİD’in finansman kaynaklarının kurutulmasını hedefliyor.

BM Güvenlik Konseyi’nden IŞİD kararı
 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, (BMGK) IŞİD’in finans kaynaklarıyla mücadelenin artırılmasını isteyen karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

BM Güvenlik Konseyi tarihinde ilk kez 15 üye ülkenin maliye bakanlarının da katıldığı toplantıdan oy biriliğiyle kabul kararı çıktı.

Kabul edilen karar, başta petrol gelirleri olmak üzere IŞİD’in finansman kaynaklarının kurutulmasını hedefliyor.

ABD Hazina Bakanı Jacob Lew’ün başkanlık ettiği toplantıda kabul edilen karar, IŞİD’in gelir kaynaklarının kesilmesine yönelik geniş kapsamlı yaptırımlar öngörüyor.

Fransa Maliye ve Ekonomi Bakanı Michel Sapin, karar tasarı olarak sunulmadan önce “BMGK, bu karar tasarısının kabul edilmesiyle, terör örgütünün mali kaynakları ile mücadelede tüm üye ülkelerin gerekli tedbirleri alması konusunda kararlı bir mesaj göndermiş olacak” açıklamasını yapmıştı.

Sapin, ilgili ülkelerin gerekli tedbirli alması konusunda uluslararası baskının önemli olduğuna inandıklarını vurgulayıp, IŞİD’in gelir elde etmesini engelleyemeyen ülkelerin yaptırımlarla karşılaşabileceğini söylemişti.

Fransa, geçen ay Paris’te 130 kişinin öldüğü ve IŞİD’in üstlendiği saldırıların ardından BMGK’yı toplantıya çağırmıştı.

Fransa’nın girişimi ve dönem başkanı ABD’nin desteği ile BMGK toplantısına ilk kez 15 ülkenin maliye bakanı da katıldı. İMC

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2015, 00:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER