Bilgen: Kuzey Serhat'ta barış çabaları dahi engelleniyor

HDP Kars Milletvekilli Ayhan Bilgen, AKP hükümetinin 7 Haziran seçimlerinde büyük hezimete uğradığı Kars, Ağrı, Iğdır ve Ardahan'da siyasi parti çalışmaları ya da barışa dair çabalarının dahi engellenmeye çalışıldığını belirtti.

Bilgen: Kuzey Serhat'ta barış çabaları dahi engelleniyor
Kuzey Serhat'ta 7 Haziran seçimlerinde umduğunu bulamayan AKP, savaş politikaları nedeniyle özellikle Kars, Iğdır, Ağrı ve Ardahan'da adeta tabela partisi haline geldi. AKP'nin yaşadığı hezimet nedeniyle siyasi soykırım operasyonlarının hedefinde olan bu kentlerde DBP, HDP il, ilçe yöneticileri ve belediye eşbaşkanları dahil olmak üzere yüzlerce kişi gözaltına alınarak tutuklandı. HDP Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, normal bir siyasi parti çalışmaları ya da barışa dair çabalarının dahi engellemeye yönelik yaklaşımların çok yaygın ve sistematik olduğunu belirterek, "Bu tür saldırılar seçimlerin huzur, güven içerisinde ve seçmenin iradesini sandığa özgürce yansımasını engelleme girişimidir'' dedi. 

'Sergilenen tablo HDP'yi kriminalize etmeye dönüktür'

Kars'ta HDP'nin 7 Haziran başarısını hazmedemeyen ve bu seçimlerde elde ettiği başarıyı daha da yükseltme ihtimalini engellemeye dönük saldırılar olduğunu kaydeden Bilgen, şunları aktardı: "Bugün sergilenen tablo tamamen HDP'yi kriminalize etmek, HDP'yi toplum nezdinde adeta bir çatışma unsuru gibi göstermeye yönelik yaklaşımdır. Oysa HDP geçtiğimiz seçimlerde bu şehirde yüzde 50'ye yakın bir oy almıştır. Son bir kaç haftadır neredeyse bütün ilçelerimizde son derece basit nedenlerle, son derece keyfi biçimde meclis üyelerimiz, ilçe yöneticilerimiz gözaltına alınmak isteniyor.'' 

Devletin "Güvenlik bölge" bahanesiyle seçim çalışmalarını yürüten birçok kişiyi tutukladığını ve çalışmaları engellediğini vurgulayan Bilgen, ''Kars'ın hem merkez yöneticilerine yönelik hem de ilçe yöneticilerine yönelik bir çok yerde yaptılar. Tıpkı Iğdır'da Tuzluca'da Ardahan'da, Göle'de yaptıkları gibi. Bu tutuklamalar asla ifade ettikleri gibi gerekçelere dayanmıyor. Aksine doğrudan doğruya seçim çalışmalarını yürüten arkadaşlarımızın fiilen engellenmesine yönelik yaklaşımlardır''dedi.

'Katliam anmasına dahi müsaade etmediler'

Son olarak, Ankara katliamında yaşamını yitiren Kars doğumlu Özver Gökhan Arpaçay'ın memleketinde gerçekleştirilecek anmasına katılmak isteyen kitleye polisin sert saldırısını ve gözaltlıları değerlendiren Bilgen, ''Anmanın gerçekleştirileceği meydanda emekçilerin, sendika temsilcilerinin basın açıklamasına parti önünde buluşup katılmak ve onlarla destek dayanışma mesajımızı vermek istedik. Bunun dışında hiç bir etkinlik planı olmamasına rağmen parti önünden 200 metre ileriye caddede yolu kapatma ihtimali de olmamasına rağmen geçişe izin verilmedi. Hatta anons aracımızın partinin önüne gelmesine bile engel oldular. Polisler parti etrafını ablukaya alarak müdahale etmeye çok kararlı ve ona göre hazırlıklı geldiler. Muhtemelen aramıza karışan birtakım provokatörlerin çabasıyla bir fiili müdahale gerçekleşti. Hem gazla hem tazyikli su ile sert bir müdahale gerçekleşti. Katliamın anmasına dahi izin verilmeyerek kitleye saldırıldı'' şeklinde konuştu. DİHA

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2015, 10:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER