Başlangıç: Devletle vatandaş arasında bağ kopmuş

Silvan'da incelemelerde bulunan Gazeteci Celal Başlangıç, yaşananların 1990'lı yıllarla benzetilmesini değerlendirerek, halkın artık 1990'lardan daha örgütlü olduğunu ve korkuyu aşıp direndiğini ifade etti. "Burada devletle, vatandaş arasında kopmuş bir bağ var" diyen Başlangıç, Gazetecilere yönelik saldırıyı ise, "Bu iktidarda da suçlarını örtme telaşı var. O telaşla da ilk saldırdıkları medyaya oluyor" şeklinde değerlendirdi.

Başlangıç: Devletle vatandaş arasında bağ kopmuş
İlan edilen sokağa çıkma yasağı ile 4 gün boyunca ablukaya alınan ve 4 kişinin yaşamını yitirdiği Diyarbakır'ın Silvan ilçesini yaşananları gözlemlemek amacıyla ziyaret eden Gazeteci Celal Başlangıç, devletin halka mahallelerde tank ve topla savaş açtığını belirtti. İlçede yaşanan katliamın kaymakamın bile itiraf edebileceği bir noktaya geldiğini kaydeden Başlangıç, AKP'nin bu savaşı ne kadar sürdüreceğini ve Kürt halkının ise bu yürütülen kirli savaşa ne kadar tahammül edeceğinin merak konusu olduğunu söyledi. 
'Halk sokağa çıkma yasaklarını dinlemiyor'
Kürdistan'da yaşananların 1990'lı yıllarda yaşananlara benzetilme olgusuna da değinen Başlangıç, halkın o zamandan daha öte bir direniş geliştirdiğini ifade ederek, "Devletin refleksi 1990'lara benziyor ama halkın duruşu aynı değil. İnsanlar o zamana göre daha inançlı, daha örgütlü ve kararlı. Halk sokağa çıkma yasaklarını dinlemiyor. Saldırılar karşısında kendilerini korumak için özsavunmaları temelinde kendilerini koruyor. Bu da halkın aslında tahammülünün sonuna gelindiğini ve korkudan korkmama noktasına gelindiğini gösteriyor" dedi. 
'İktidar suçlarını örtme telaşı ile medyaya saldırıyor'
Silvan'da muhabirimiz Serhat Yüce ve Özgür Gün TV muhabiri Murat Demir'in kafasına silah dayatılması ve gazeteciler üzerindeki baskıları da değerlendiren Başlangıç, şunlara dikkat çekti: "Birisi medyaya bir tavır alıyorsa, medyanın yazmasını istemiyorsa, görmesini, fotoğraflamasını istemiyorsa bilinki o suç işliyordur. Suçlarını örtme telaşı içindedir. Şimdi bu iktidarda da suçlarını örtme telaşı var. O telaşla da ilk saldırdıkları da medyaya oluyor." 
'Devlet ile vatandaş arasında kopmuş bir bağ var'
Vedat Akcanım ve Hayriye Hüdaverdi'nin katledilmesine de değinen Başlangıç, "Katledilen 70 yaşındaki Hüdaverdi'nin cenazesini kadınlar taşıdı. Bu bile cenaze töreninde bile saldırılara karşı bir tepki bir protestodur. Yoldan polis araçları geçerken, askeri kışlaların önünden geçilirken, gençlerin tepkileri yükseliyor. Sonuç olarak burada devletle, vatandaş arasında kopmuş bir bağ var" diyerek şahit olduğu tabloyu özetledi. DİHA

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2015, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER