Bartın, 75 yaşında ve gözaltında kalp krizi geçiren vatandaşı meclise taşıdı

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Yüksekova'da 75 yaşındaki Süleyman Sabri Mavi’nin gözaltı sırasında kalp krizi geçirmesi ve sağlık durumu ile ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a haberinin olup olmadığını sordu.

Bartın, 75 yaşında ve gözaltında kalp krizi geçiren vatandaşı meclise taşıdı

CAHİT YİĞİT - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Yüksekova'da gözaltına alınan Süleyman Sabri Mavi'nin gözaltında kalp krizi geçirmesini sordu.

Bartn verdiği soru önergesinde; Hakkari’nin Yüksekova (Gever) ilçesinde yatalak hasta Süleyman Sabri Mavi’nin Yargıtay'ın cezasını onaması üzerine gözaltına alındığı sırada kalp krizi geçirdiği haberleri basına yansımıştır. Hakkında verilen 8 yıl 9 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onananSüleyman Sabri Mavi 10 Ağustos 2024 tarihinde akşam saatlerinde Hakkari’nin Yüksekova (Gever) ilçesindeki evinde gözaltına alınmış, gözaltı sırasında kalp krizi geçirerek İlçe Devlet Hastanesi'ne kaldırılmış, hastaneye götürüldükten sonra gerekli tetkik ve tedavileri yapılmadan, sadece bir gün hastanede yatırıldıktan hemen sonra taburcu edilerek Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevine götürülmüştür.Gerçek yaşı 85, kimlik yaşı 75 olan hasta mahpus Süleyman Sabri Mavi’nin yüzde 96 engelli raporu bulunmaktadır. Görme ve işitme engeli bulunan hasta mahpus Mavi, organlarının büyük bölümünün iflas etmesinden kaynaklı yatalak durumdadır' dedi.

Bartın; Mavi'nin mevcut sağlık durumu, cezaevi koşullarında yaşamını sürdüremeyeceği yönünde ciddi endişeler yaratmaktadır.Başta ortopedik, görme, işitme engeli olmak üzere birçok kronik rahatsızlıkları bulunan ve cezaevi koşullarında yaşamını sürdüremeyecek olan mahpus Süleyman Sabri Mavi’nin hastalığı için alınan veya alınacak önlemlerin cezaevi koşullarında yetersiz olduğu göz önüne alınarak sağlık durumunun cezaevinde kalmasına engel teşkil edeceği aşikardır.  Mahpus Süleyman Sabri Mavi’nin ivedi bir şekilde tam teşekküllü bir hastaneye veyahut Adli Tıp Kurumuna sevkinin sağlanarak sağlık durumunun cezaevi koşullarına uygun olup olmadığı yönünde rapor alınmasının ve akabinde infazının ertelenmesi elzemdir' dedi.

Bartın verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi;

Yüksekova’da gözaltına alındığı sırada kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılan Süleyman Sabri Mavi’nin sağlık durumu hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

Yüzde 96 engelli raporu bulunan ve yatalak durumda olan Süleyman Sabri Mavi’nin, Adli Tıp Kurumu’na sevkinin sağlanarak cezaevinde kalıp kalamayacağının raporlanması için Bakanlığınız bir girişimde bulunacak mıdır?

Mahpusun infazının ertelenmesi konusunda Bakanlığınızca bir değerlendirme yapılmış mıdır? Eğer yapılmamışsa, bu yönde bir çalışma başlatılacak mıdır?

Süleyman Sabri Mavi'nin cezaevinde kalmasının uygun olup olmadığına dair Adli Tıp Kurumu'ndan alınacak bir raporun temin edilme süresi ne kadardır? Bu süreçte mahpusun sağlık durumu nasıl gözetilecektir?

İnfazı ertelenmezse, Süleyman Sabri Mavi’nin cezaevinde yaşamını sürdürebilmesi için gerekli bakım hizmetleri nasıl sağlanacaktır? Bu konuda Bakanlığınızın bir planı var mıdır?

Süleyman Sabri Mavi gibi ağır hasta mahpusların cezaevinde tutulmalarının insan hakları açısından doğurabileceği sorunlar göz önünde bulundurularak, cezaevlerinde tutulmaları yerine alternatif infaz yöntemlerinin uygulanması düşünülmekte midir?

Türkiye genelinde cezaevlerinde bulunan ağır hasta ve yaşlı tutuklu sayısı nedir? Bu kişilerin tedavi süreçleri nasıl yürütülmektedir?

Ağır hasta ve yaşlı tutukluların infazının ertelenmesi konusunda Bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Şu ana kadar kaç tutuklunun infazı bu sebeplerle ertelenmiştir?

Cezaevlerinde bulunan ağır hastaların sağlık hizmetlerine erişimi konusunda Bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir? Cezaevi koşullarında yeterli tıbbi bakım sağlanabiliyor mu?

Cezaevinde tek başına yaşamını sürdüremeyecek durumda olan mahpuslar için sağlanan bakım hizmetlerinin standartları nelerdir? Bu hizmetlerin denetimi nasıl yapılmaktadır?

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2024, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER