Baluken: Kürt halkı teslim olmayacak

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Kürt halkı teslim olmayacak" dedi. Aylardır katliamlarla, savaşlarla halkı teslim almaya çalışanları, bu direniş tablosuna bakmaya davet eden Baluken, "Bu hesap yanlış bir hesaptır. Bu katliam hesabı sonuç vermeyecek" diye konuştu.

Baluken: Kürt halkı teslim olmayacak
Diyarbakır'ın da bugün tarihi Sur ilçesinde 88 gündür devam eden kuşatmaya son vermek için binlerce insan "Sur'a bir ses de sen ver" eylemi için Koşuyolu Parkı'nda toplandı. Sur için toplanan aralarında DBP Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP milletvekilleri, HDK Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de bulunduğu kitle, Sur'a dönük kuşatma ve saldırılara karşı duyduğu öfke ve tepkisini buna dönük haykırılan sloganlarla gösterdi.
Sur'a doğru yapılacak yürüyüşe başlanması öncesinde konuşan DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ali Şimşek, AKP hükümetine seslendi. Şimşek, "Hesabını şaşırmasın. Sur halkı yalnız ve sahipsiz değildir. Sonuna kadar destek vereceğiz. Sur direnişi bu şiddetli saldırıları boşa çıkaracaktır. Bize teslimiyeti dayatanlar Diyarbakır'ın direniş tarihine baksınlar. Diyarbakır halkı teslimiyeti kabul etmeyerek, direnişi sahiplenecek" dedi. 
İdris Baluken: Kürt halkı teslim olmayacak
Onun ardından kitleye seslenen HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken ise katliama karşı yaşama, savaşa karşı barışa sahip çıkacaklarını belirtti. 
Aylarca halktan teslim olmasını isteyenlerin, halkın direnişine bakmasını isteyen Baluken, "Kürt halkı teslim olmayacak. Aylardır katliamlarla, savaşlarla halkı teslim almaya çalışanlar bu direniş tablosuna baksınlar. Bu hesap yanlış bir hesaptır. Bu katliam hesabı sonuç vermeyecek. Sur'da, Cizre'de, Derik'te, Nusaybin'de Kürt halkı direnişiyle kanıksandı" diye konuştu. 
AKP'nin, Kürt mücadelesini bastırmak için çetelerle anlaştığına da dikkat çeken Baluken, "Bu zihniyete, bu katliama Kürt halkı teslim olacak bir tek Kürt bile yok" dedi. 
Katliam konsepti Gladyo'da
Baluken, bugün Kürdistan'daki katliam konseptinin inisiyatifinin tamamen Gladyo yapılarında olduğunun da altını çizdi. AKP hükümetinin de bu darbecilerle ortaklaşarak demokrasiden uzaklaştığını ve savaşın ana unsuru olduğunu söyleyen Baluken, çözümün Cizre, Silopi ve Sur'da vahşet binaları ve bodrumlarıyla değil Kürdistan'ın dört bir parçasına barış anıtlarıyla geleceğini ifade etti. 
Kamuran Yüksek: Halk sürecinin tarihi rolünü alanları doldurarak sahiplenecek
DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek de konuşmasında Sur'da yapılmak istenen katliamın önüne geçmek için halkın sürekli alanlarda olması gerektiğinin altını çizdi. Yüksek, "Bu sürecinin tarihi rolünü halk, alanları doldurarak sahiplenecek" dedi. Yıllar önce olduğu gibi bugün de AKP hükümetinin halkı köle olarak yaşatmaya çalıştığını dile getiren Yüksek, "Kürt halkı köle gibi değil, özgür yaşayacak. Kendi topraklarında özgürce yaşacak" ifadelerini kullandı.
Hüda Kaya: Hitler gibi tarihin çöplüğüne gömüleceksiniz
"Biz hep beraber barışın gelmesi için çalışacağız, başaracağız" diyen HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ise, "İnsanlarımızın, ezilenlerin, Amedlilerin, Kürdistan'ın hayatını cehenneme çevirenler, nasıl bir cehennemle karışılacaklarını görecekler" dedi. Ne insanlık ne de inanç tarihinde bugün yaşanan böylesi bir vahşeti görmediklerini söyleyen Kaya, "Hitlerin yaşattığı vahşet nasıl tarihin çöplüğüne gömüldüyse vahşet bodrumları da bu çöplüğe gömülecektir" sözlerini sarf etti.
Kaya, Sur'a dair kuşatma için "Özgürlüğün önündeki engeli kaldırın" diyerek seslenmesi sonrası sözlerini "İnsanların hayatını cehenneme çevirerek cenneti istemeyeceğiz. Halk mücadelesi budur. Kimin hak yolunda, kimin zulüm yanında olduğunu herkes görecek ve tarih bunu yazacak" diyerek noktaladı.
'Savaşa savaşa insanlık kazanacak'
Kaya'nın ardından ise HDK Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü kitleye seslendi. AKP faşizmi karşısında Kürdistan halkının kazanacağını ifade eden Kürkçü, Türkiye'de medyayı ele geçiren devlet aklının her yeri ele geçireceğini sandığını ancak halkların özgürlük tutkularını ele geçiremeyeceklerini vurguladı. Kürkçü, "Ankara, İzmir, İstanbul ve Çukurova halkının sesi belki buralara yetişmiyor olabilir, ama sokaklarda sesleri Kürdistan için yürüyen gençlerle yankılanmakta" dedi.
Kürkçü, AKP hükümetine ise "Siz bu savaştan nasıl çıkacaksınız? Son 'teröristi' değil, tüm Kürtleri öldüremezsiniz. Savaşa karşı insanlık ve uygulanacak hukuk kazanacak" sözleriyle seslendi.
Yapılan konuşmaların ardından yürüyüşe geçen kitleye ise polis saldırdı. Polisin saldırısı sonucunda Bağlar'ın birçok mahallesinde ve Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde halk direnişe geçti. DİHA

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2016, 16:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER