Belediyenin restorasyon için Kültür Bakanlığı'na yaptığı başvuru ise cevapsız kaldı. Onarım ve restorasyon yapılmayan kalenin büyük bölümü yıkılmış durumda.
Çukurca kalesinin tarihi evleri yetkililerin duyarsızlığı sonucu yok olma ile karşı karşıya. Tarihçilerin anlatımlarına göre bölgenin en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi olan Hakkari"nin Çukurca ilçesinde bulunan ve yaklaşık 7 yüz yıllık bir geçmişi olan tarihi Çukurca Kalesi'ndeki evler yıkılmaya yüz tuttu. Bundan 12 yıl öncesine kadar yöre insanının yaşam alanı olarak kullandığı tarihi kale evleri son zamanlarda çıkan çatışmalarda kullanılan ağrı topların etkisi ve yetkililerin duyarsızlığı sonucu yıkılmakla yüz yüze.
"Bakanlık inceleme ekibi yollamıştı"
Bir zamanlar dönemin mirleri tarafından kullanılan ve tarihte yaşanan en çetin savaşlara karşı bile dimdik ayakta kalabilen Çukurca Kale evlerini kurtarmak ve Çukurca"nın turizmine katmak için dönemin Belediye Başkanı Mehmet Kanar bazı girişimlerde bulundu. Tarihi kale evlerini restore edilerek yeniden yaşam bulması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı 2009 yılında ilçeye bir inceleme heyeti göndererek gerekli araştırma ve inceleme yapılmıştı. İnceleme yaparak, raporlarını tutan bakanlık çalışanlarının ilçeden ayrılmalarının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen hiçbir ses çıkmadı. Daha sonra Belediye Başkanı Kanar tekrardan kale evleri için bakanlığa yazılar yazdı. Ancak yapılan başvuruların üzerinden yıllar geçmesine rağmen bugün bile Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Çukurca Belediyesi'ne herhangi bir cevap verilmedi.
Belediye tekrar başvurmaya hazırlanıyor
Çukurca tarihini kurtarmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan hiçbir çözüm bulamadıklarını belirten Çukurca Belediye Başkanvekili Ziro Koç, Çukurca"nın tarihine sahip çıkmak ve bu tarihin yeni nesile ulaşması için bütün alanlarda girişimlerinin devam edeceğini kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gerekirse yeniden başvuracaklarını belirten Koç, Burası eski Çukurca dediğimiz yerdir. Yaklaşık 3 yıl önce, tarihi kale evlerini aslına uygun bir şekilde restore etmek ve halkımızın hizmetine sunmak için belediye olarak bakanlığa başvurduk. Ancak üzülerek söyleyebilirim ki, aradan geçen bunca zamana rağmen Kültür Bakanlığı bize herhangi olumlu ya da olumsuz bir cevap vermemiştir. Ama biz bu konuda yılmadan mücadelemize devam edeceğiz. Kültür Bakanlığı nezdinde yeniden yazılar yazarak bu kale evlerini aslına uygun bir şekilde restore edilmesi için mücadele edeceğiz dedi.
"Bu kale ve evler tarihimizdir"
Çukurca kale evlerinin yakın tarihe kadar kullanıldığını belirten Çukurca sakinlerinden Rakip Parlak, özellikle askeriyenin bölgeye gelişinden sonra kale evlerinden birçoğunun taşlarını askeriyenin götürdüğünü söyledi. Parlak, Bu kale evleri bizim tarihimizdir. Zamanında askeriye buraya el koyarak bir kısmını yıkarak taşlarını götürdü. Bizler bu kale evlerinin aslına uygun bir şekilde restore edilmesini istiyoruz. Böylece hem ilçemizin turizmi için bir katkı sunacak hem de belediyemize bir gelir kapısı olabilir şeklinde konuştu. Evlerin acil olarak onarılmasını isteyen ilçe sakinlerinden Hacı Duran, Burada yapılan evler öyle sıradan bir mimari ve yapım tekniği ile yapılmadı. Burada harcanan emekler çok büyüktür. Tarihte atalarımız bizde aha derin düşünen insanlardı. O dönemde yapılan 'kışi û gej' ile yapılır. Kışi û gej kocaman ocaklarda taşların yakılması sonucu elde edilen bir maddedir. Kışi û gej yapıda kullanıldığına 100 yıl sonra taş olurken bugün kullanılan en kaliteli çimentolar 100 yıl içerisinde küle dönüşür. Onun için Çukurca evleri de ardan geçen bunca zamana kadar dayanabilmiştir dedi.
"Bu evler genelde iki katlı yapılırdı"
Duran, Çukurca Kalesi'ndeki evlerin çoğunlukla iki katlı yapıldığı, üst katında oturma ve yatak odalarının bulunduğu, alt katlarında ise içerden merdivenle inilen kiler, banyo ve lavabodan oluştuğunu belirtti. Bütün Çukurca bir zamanlar oradaydı. Mirler ve dönemin zenginlerinin evleri kullanıma açık iki katlıyken, hayvancılık ile uğraşanlar kapıları dışarıdan gelecek şekilde alt katları ahır üst katlarını da ikametgah olarak kullanırlardı diyen Duran, yaşamı boyunca Çukurca"ya gelen bütün bakan, belediye başkanları, kaymakam ve diğer yetkililerin bu evleri restore edeceğinden bahsettiğini, ancak bugüne kadar kimsenin bir şey yapmadığını ifade etti.Diha