Kamuoyu ne kadarını duydu bilmiyoruz ama 5 Ocak’ta Şengal’ de halkın ve kadınların özgürlük mücadelesine askeri-savunma ekseninde yeni bir kadın örgütü dahil oldu. YBŞ çatısı altında yer alan Ezidi kadınları, YPJ-Şengal ( Yekîneyên Parastina Jin ê Şengalê) kimliği adı ile kuruluşunu ilan etti.
Şengal’de 6 aydır devam eden savaş sadece askeri boyutta ilerlemiyor, örgütsel çalışmalar da sürüyordu. Ezidi halkının örgütlenmesi Şengal’in geleceğini belirleyecekti. Her devrim her direniş onun asıl sahipleri tarafından sahiplenilip yürütülürse zafer kazanır. Bu kapsamda bilindiği gibi YBŞ örgütlendi. YBŞ örgütlenmesinde ilk dönemler kadınlar yoktu, bir süre sonra TEV-DEM çalışmalarıyla ve silahlı propaganda gruplarıyla dağlarda kalan aileler ve özelde de kadınları kazanma çalışmaları yürütüldü. Beklenildiğinden daha fazla ilgi gören bu çıkış, Ezidi erkekleri tarafından da tepkiye yol açmıştı. Her başlangıçta olabilecek yaklaşımlardı. Hele mesele kadınların örgütlenmesi olunca bu durum daha da boyutlanıyor. Çok eşliliğin hüküm sürdüğü Ezidi toplumunda kadınlar evde erkeğin adeta kölesi konumunda.
Bunun dışında silahlanan yerel aşiretler vardı. Tahmin edileceği gibi hepsi erkeklerden oluşuyordu. Kadınların savaşta rolü yemek yapmak, çocuklara ve erkeklere bakmak, odun taşımadan suya –ki Şengal koşullarında bunlar çok zor işler oluyor. Kadınların erkekler gibi savaşması ise akıllardan bile geçmiyordu. Söz konusu kadın olunca son derece tutucu olan Ezidi inancı ve kültüründe kadınların örgütlenmesi çok zor koşullarda gerçekleşiyor. Kadınların örgütlenmesinin büyük bir emek ve fedakarlıkla yürütüldüğü toplantıda yer alan arkadaşlar tarafından da dile getirildi. Örgüt içinde erkek egemenlikli zihniyetin de kaygıyla yaklaştığı ‘’halkın tepki vereceğini’’ söyleyerek çekinerek yaklaştığı bu oluşum kadın iradesinin ısrarcı ve inançlı duruşuyla ilerledi. İşte bu ısrar ve emek Ezidi kadınların kuruluşunu ilan ettiği YPJ-Şengal oluşumu ile ilk ürünlerini verdi. Ş. Xane Akademisinde askeri eğitim alan Ezidi kadınlar silahlanıp örgütlendiler. İsmini Avrupa’dan gerilla mücadelesine katılan Şehit Xane Ezidi’den alıyor kadın akademisi. En büyük isteği Ezidi Kadınların mücadeleye katılması olan Ş.Xane bir süre Şengal’de çalışma yürütür. Rojhilat Mako’ya giderken Şehit düşer Ş.Xane.
Ş.Xane Akademisinde şimdiye kadar iki eğitim devresinde 30 kadın eğitildi. Her geçen gün yeni katılımlar olan Akademiye toplumun, ailenin tüm gerici yaklaşımlarına rağmen kadınların ilgisi büyük. Akademiden mezun olan kadınların bir kısmı halkın içinde örgütlenme çalışmasına devam ediyor. Bir kısmı ise askeri birliklerde konumlandırılıyor.
"Şimdiye kadar 73 katliam olduysa kadınlar mücadelede olmadığı için 74. Katliam olmayacak çünkü artık savaşan Ezidi kadınları var."
Bu sözler YPJ-Şengal Askeri Konsey üyesi Dersim ŞENGAL’ ait. Ezidi kadınların örgütlenmesine öncülük eden YJA-STAR komutanlarından Berfin Nurhak’ın da dediği gibi Şengal’de savaşan, siyasi çalışma yürüten kadınların temel başarı ölçütü Şengal’li Ezidi kadınların askeri ve siyasi örgütlenmesi olacak. Devrimler tarihinin gösterdiği ve doğruluğu defalarca kanıtlanan her devrime kadın devrimi eşlik etmelidir fikri henüz topraklarını DAİŞ çetelerinden kurtarmaya çalışan Şengal için de ziyadesiyle geçerli. Şengal’i özgürleşme mücadelesi kadınları kazanma, mücadele saflarında yer aldırma çabası ile de birleşmek zorunda. Toplumun kadını ikincil gören değer yargılarına, erkek egemenliğine karşı da savaşmak zorunda Şengal’in özgürlüğü için savaşan kuvvetler ve Ezidi kadınlar.
Birinci toplantısını gerçekleştirerek kuruluşunu ilan eden genç Ezidi kadınlar belki böyle ortamlara alışık değiller ancak kadının özgürleşmesinin önünde engel olan erkek egemen anlayışı mahkum edecek bilince ve çetelerden hesap soracak cürete sahipler. Kendi toplumunun kadını küçümseyen yaklaşımını ‘’ erkekler diyor kadınlar hiçbir işe yaramıyor, nasıl yaramıyor evde köle gibi çalışan kim o işleri hep kadınlar yapıyor, işte de savaşta da yerimizi alacağız’’cümlesi iyi özetliyor. Yine toplantıda konuşan başka bir kadın şehitlere bağlılığını ve savaşta kadının kararlılığını şu sözlerle ifade ediyor. ‘’ Bare’ de şehit düşenler bizim için savaştılar bunları nasıl unutabiliriz, bizler de onlar gibi savaşacağız, Daiş çetelerinin elinde binlerce kadın var onların kurtarılması gerekiyor.’’
Çok yerinde sözlerle bu değerlendirmeleri yapan bu genç beyinleri her birimiz hayranlıkla izliyoruz. Onların heyecanları, karalılıkları ve coşkusu savaşan kuvvetlere de güç veriyor. Kadın dayanışmasının, kadın dostluğunun belki de en güçlü ifadesini bulduğu savaş koşullarında savaşan kadınlar Ezidi kadınlara, mücadele saflarında buluşan Ezidi kadınlar ise bizlere güç veriyor. Kurucu bir çalışma özgürleşme yolunda atılan ilk adımların adı oldu kuruluş ilanı. Ama biliriz ki o kararlı ilk adımlarla başlar o özgürlük yürüyüşleri. Ezidi kadınları için bu sadece bir örgüt değil, kırılan zincir, yeni özgür yaşama açılan kapıydı, macera dolu farklı bambaşka bir hayattı.
Şengal’den MLKP’li Kadınlar
Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2015, 10:21